Сняг на покрива - как да почистите правилно и за какво са снегозадържателите (70 снимки)

За жителите на частни къщи настъпването на зимата означава не само красива заснежена природа и чист мразовит въздух, но и началото на борбата със снега на покривите на къщите. Почистването на снега от покривите е сериозна задача, която не бива да отлагате. Това може да доведе до нежелани последствия, като деформация на покривния материал и образуване на дупки в покрива.

Ако има много сняг и системата на фермите не е достатъчно укрепена, покривът ще се срути. При затопляне снегът може да се размрази и да се превърне в лед, чиито парчета при падане могат да причинят значителни щети на декоративните елементи на фасадата или територията, прилежаща към къщата.

Какво ви е необходимо, за да премахнете снега от покрива?

За да премахнете снега от покрива, не са необходими скъпи и специални устройства, основното е, че инструментите са избрани правилно.

По-добре е да вземете лопата пластмасова или дървена, те няма да повредят покрива. Пластмасовите стъргалки за снегопочистване, които са лесни за използване благодарение на телескопичната дръжка, са се доказали добре.

Ако металните керемиди са били използвани като покрив по време на изграждането на покрива, тогава има тласкачи, предназначени специално за този материал, за да отстранят снега от повърхността му.

Има и специални инструменти за почистване на сняг, но те са по-подходящи за почистване на сняг от земята, но е по-добре да не ги използвате на покрива.

Премахване на сняг от покрива сами - инструкции

Премахването на снега от покрива със собствените си ръце е проста задача, която не изисква специални знания и умения. Достатъчно е да спазвате мерките за безопасност и някои правила, като например:

  • По-добре е да почистите покрива от сняг през деня, това ще сведе до минимум риска от нараняване.
  • Преди да се изкачите на покрива, трябва да решите мястото, където да изхвърлите снега.
  • По-добре е да почистите покрива от сняг в тихо време, без валежи.
  • По-добре е да работите в тандем с някой, който може, ако е необходимо, да осигури инструмент или да осигури в случай на спешност.
  • Обувките не трябва да са хлъзгави, а облеклото трябва да е възможно най-удобно.

Правилното отстраняване на снега от покрива на къщата включва следната последователност от действия:

Отстранете ледените висулки около периметъра на покрива. Това може да се направи от земята с дълга релса.

Погрижете се за застраховката - дебело въже е идеално за това. Тя трябва да е достатъчно дълга, за да се увие около колана няколко пъти и здраво да фиксирате ръба зад тръбата.

Поставете стълба, за да се изкачите. Препоръчително е да го фиксирате добре.

Първо трябва да почистите снега от краищата на покрива, като постепенно се движите нагоре. В същото време трябва да бъдете възможно най-внимателни и внимателни, за да не нарушите целостта на покритието, тъй като съвременните материали са доста тънки и лесно могат да се деформират.

Ако под снега вече се е образувала ледена кора, по-добре е да не я докосвате, а да изчакате, докато се размрази.
Това е всичко! Остава само да премахнете снега, хвърлен от покрива, далеч от къщата и задачата може да се счита за завършена.

Колко често трябва да се почиства покривът от сняг? Няма еднозначен отговор.Зависи преди всичко от това колко снежна е зимата и какъв материал е използван за изграждането на покрива.

Препоръчително е да почиствате ръбовете на покрива поне 2 метра след всеки обилен снеговалеж. В същото време веднъж месечно е необходимо да се отстрани напълно снегът от покрива, в противен случай под въздействието на слънчевата светлина снегът ще започне да се топи и ще образува ледена кора, която ще бъде много по-трудна за отстраняване.

Други начини за почистване на покрива от сняг

Колко лесно е да премахнете снега от покрива? Този въпрос е от интерес за мнозина, тъй като почистването на сняг от покрива с лопата е задача, която изисква време и усилия.

Най-достъпният химичен агент е солта, смесена с пясък. Този инструмент е общодостъпен, но основният му недостатък е, че солта разрушава антикорозионната защита на металите. Затова не трябва да го използвате често.

Има специални химикали, които активно унищожават леда и предотвратяват ново замръзване във вече обработените зони.

Съвременната наука също не стои неподвижна - система, наречена "покрив без ледени висулки", е ефективна защита срещу образуването на лед върху повърхността на покрива.

Работата на системата се основава на електрически кабели, генериращи топлина, които са разположени по периметъра на покрива. Системата е оборудвана със специална автоматизация, която регулира степента на нагряване на проводниците.

Снегът на покрива на къщата трябва да се почиства редовно, но дори и да няма много сняг на покрива, ледените висулки трябва да бъдат премахнати. Тези ледени висулки на покрива могат да бъдат много опасни - падайки от високо, те могат да причинят значителни щети на хора, автомобили и други обекти, които се намират в близост до къщата.

Навременното почистване на снега и леда от покрива на къщата е ключът към дългия експлоатационен живот на покрива - това не трябва да се забравя. А ремонтите на покрива са много по-скъпи и отнемат повече време от снегопочистването.

Фото съвети за почистване на сняг от покрива


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор