Ремонт на покриви: основните технологии за възстановяване на целостта на конструкцията, изолацията и покритието (115 снимки)

Неуспешният и течащ покрив често предизвиква паника сред собствениците на жилища. В крайна сметка цените за работа по реконструкцията му от професионални екипи са доста високи. Но не се страхувайте предварително, защото ако имате минимални строителни способности, основният ремонт на покрива със собствените си ръце не е толкова труден. Процедурата за ремонт и необходимите материали зависят от степента на сложност на повредата.

Диагностика на щети

Основните функции на покрива са да осигурява топлина, комфорт, а също и безопасността на сградата и нещата, които се намират в нея. Ако собственикът не извършва редовни проверки или пренебрегва необходимостта от ремонт, в резултат на това може да възникне теч и дори срутване на покрива.

Разбира се, ще бъде много по-скъпо да се възстановят щетите след такива проблеми, отколкото да се извършват дребни ремонти навреме.

На подготвителния етап на ремонта е необходимо да се извърши оглед и оценка на щетите. Всеки ремонт на покрива на частна къща започва с проверка на тавана или тавана.

Струва си да се обърне внимание на системата за ферми, колко е непокътната или износена. Има ли характерна миризма на влага, мухъл и гъбички в стаята?

Ако функционалността на покрива е нарушена, в жилищните помещения на къщата често може да се наблюдава появата на тъмни влажни петна в областта на стените и тавана. Този проблем е особено често срещан при ремонт на покрива на стари къщи. За да сте сигурни, че са открити всички щети, се препоръчва проверката да се извърши по време на дъжд.

След вътрешен оглед е необходимо да се оценят щетите от външната страна на покрива. Тук трябва да се обърне специално внимание на следните точки:

  • влошаване на билото на покрива;
  • кръстовища на покрива с тръби;
  • състоянието на ставите на метални престилки;
  • здравина на корнизни дъски;
  • дали чужди предмети са попаднали в долините;
  • колко пълно е покритието.

В края на проверката на отделните компоненти на покрива си струва да проверите и хидроизолацията и вентилационната система. За да се избегнат неприятни изненади, експертите препоръчват проверка на състоянието на къщата всяка година в началото на пролетта.

Основни правила за ремонт

Съвременният строителен пазар предлага много различни покривни покрития. Но всеки материал има своите предимства и недостатъци. Помислете за основните характеристики на ремонта на покрива на покрива на най-популярните материали.

Метален покрив

Покритията от метални плочки са устойчиви на ръжда и корозия. Поради влиянието на природните фактори върху материала, горните слоеве на боята могат да бъдат повредени. Не е необичайно този тип покрив да образува леки отклонения, деформация на отделни части.

Процедурата за ремонт на такъв покрив е доста проста, лесно е да го направите сами. Ако не е необходима подмяна на целия покрив, ще бъде достатъчно да смените повредените части. За да направите това, развийте винтовете, отстранете стария лист и закрепете нов на негово място.

шев покрив

Покривите от стоманени шевове са доста издръжливо покритие, което има дълъг експлоатационен живот. Но въпреки всички предимства, които този материал има, няма да е възможно да се направи без недостатъци. Може да има празнини между листовете. От излагане на влага и вятър боята се поврежда с течение на времето, горните слоеве на листовете могат да изгният.

За да върнете покритието в първоначалния си вид, те могат да бъдат пребоядисани. Но повреденият лист трябва първоначално да се почисти чрез отстраняване на ръжда от повърхността, както и дезинфекция на лезиите. За борба с пропуските е подходящо да използвате уплътнител, той бързо и надеждно ще премахне всички недостатъци.

Преди това най-популярният материал за покриви - шисти, не се отказва от позициите си днес. За съжаление, понякога се появяват пукнатини върху листовете от шисти. За да се коригират тези недостатъци, трябва да се извърши следната процедура:

  • запълнете празнината с лепилна маса;
  • фиксирайте с епоксидно лепило;
  • покрийте празнината с лепящо фолио.

Ако забележите, че плочите от шисти потупват от вятъра, вероятно закрепването им е счупено. Използвайте самонарезни винтове, за да закрепите отново ненадеждни листове. Не забравяйте, че шистите са крехък материал. Ето защо, в процеса на ремонт на покрива, се препоръчва да се използват инструкции за снимки.

Снимка за ремонт на покрива


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор