Правилният покрив - ръководство за проектиране, монтаж и изолация на покрив за частна къща

Изграждането на покрив за частна къща е много трудна и отговорна задача. Правилният покрив може да ви служи дълги години без нужда от ремонт. Но възможно ли е сами да направите висококачествен и надежден покрив? Днес ще говорим за важни аспекти на този въпрос.

Прогресът е неразделна част от живота и той е засегнал и покривите. По едно време къщите бяха покрити с конструкции, които бяха доста прости в изпълнението си. Сега интересни и свежи идеи на дизайнери и архитекти водят до факта, че процесът на създаване на покрив е станал много по-сложен и изисква повече знания и умения за неговото изпълнение.

Ако желаете, можете да поставите под общия покрив не само къщата, но и тавана, който е в непосредствена близост до нея, това вече е доста модерен вариант.

Покривно разнообразие

Сега, на настоящия етап, покривите се правят по много различни начини, вариращи от плоски до скатни. Има огромен брой различни цветове на покривни материали, можете да поставите таванско помещение под покрива или можете да използвате цялото пространство за интериора на къщата и да увеличите жилищното пространство.

Ако имате нужда от чертежи за правилните покриви, но не искате да наемете архитект, интернет е пълен с възможности за всеки вкус.

Но всички покриви са разделени на две големи категории, според принципа на устройството - без наклон и на покриви, направени с наклон, наклонени.Първите са направени прави и са монтирани под малък ъгъл, до пет градуса, за да отклонят валежите към определено място.

При скатните покриви всичко е много по-интересно и разнообразно. Те могат да бъдат едностранни, двустранни и многостранни. В допълнение, такива покриви са бедрени, кръгли, бедрени, счупени и дори фронтони.

Що се отнася до истинската конструкция, може да има много повече различни форми и дизайни от описаните по-горе, тъй като всеки клиент е уникален и неговите изисквания могат да бъдат много специфични.

Формата на покрива се влияе главно от архитектурната форма на сградата, която ще бъде покрита. Най-често интериорният и екстериорният дизайн определят вида на бъдещия покрив.

Във всеки случай, независимо от външния вид, рамката остава непроменена: към рафтовата система е свързана щайга, която е необходима за монтажа на абсолютно всеки известен покривен материал.

Популярен строителен материал за покрива

След като вече сте решили вида на покрива, който ви интересува, трябва да решите какъв материал да използвате за изграждането му. За да знаете как правилно да направите покрив със собствените си ръце, трябва да разберете какви материали трябва да използвате. След това си струва да се справите с необходимото количество строителни материали, които ще са необходими за покрива.

Доста популярен вариант е плочката. Това е най-издръжливият познат в търговската мрежа покривен материал и може да издържи десетилетия на потребителя. Тази опция има своя недостатък - тегло. Това се дължи на факта, че е направен от изпечена глина.

За такъв материал е необходима рамка със специална здравина.След като сте избрали покрив от керемиди, е невъзможно да спестите от гредите и материалите за тях. Вземете само материали от естествено дърво, независимо дали става дума за дъски, летви или дървен материал.

Освен това ще ви трябват допълнителни крепежни материали, като винтове и пирони, хидроизолационен филм, материали за топлоизолация, защото трябва да помислите и как правилно да изолирате покрива на къщата и други малки консумативи.

фермова система

Може би вече знаете, че основният елемент на рафтовата система е само греда. В допълнение към него, дизайнът има много важни компоненти.

Нека започнем от основния и първия детайл при изграждането на система за ферми - за Mauerlat. Изработен е от обикновена щанга, която трябва да бъде изработена от иглолистна дървесина. Необходимо е да се свържат самата сграда, нейната конструкция от бетон, тухла или метал и системата за рафтове. Тази част от конструкцията е предназначена за прехвърляне на натоварването от фермовата система към стените на сградата.

Най-често за това се взема лъч от 15 на 10 сантиметра. Ако е необходимо, се използва Mauerlat с площ на напречното сечение 15 квадратни сантиметра. Рядко има много тънки опции, например 10 на 10 сантиметра, и закалени - 20 на 20 сантиметра.

Следват леглата. Те поемат тегловното натоварване от тавана, което през стелажите се пренася върху покривната конструкция. Грубо казано, те разсейват точковото натоварване от покрива върху голяма площ.

Стелажите са необходими за поддържане на бягането и работа на принципа на прости стълбове. Отдолу те почиват на леглата.

За движението се взема щанга от естествено дърво, която предпазва гредите от деформация.Това е необходима част от конструкции, които използват тежък покривен материал.

И не на последно място – гредите. Това е основната част от цялата конструкция, нейният скелет. Няма да можете да подготвите проект и да не помислите за размера на гредите.

Снимка на правилния покрив


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор