Плосък покрив: основните плюсове и минуси на приложението, опциите на устройството и технологията на монтаж (110 снимки)

Един от важните елементи на всяка строителна конструкция е покривът. Всички характеристики на сградата ще зависят от това колко компетентно ще бъде проектирана и впоследствие направена с високо качество, от енергийна ефективност до експлоатационен живот.

Има няколко вида покриви, които се различават по външен вид, дизайнерски характеристики и други параметри. Когато разглеждате сайтове по строителни теми, обърнете внимание на снимката на плосък покрив - най-простият и евтин дизайн за самостоятелно повторение, поради което е особено популярен сред строителите, особено за различни видове комунални и технически сгради.

Предимства и недостатъци на плоския покрив

Нека започнем с изброяване на основните предимства и недостатъци на плоските покриви:

На първо място, плоската повърхност има най-малката площ в сравнение с всяка, най-нежната, в резултат на това минималната консумация на материали.

Освен факта, че необходимото количество покривен материал е много по-малко, плоският покрив има по-опростен дизайн и не изисква специална система от греди. Всичко това не само води до значително намаляване на разходите за строителство, но също така ви позволява да извършите цялата работа за по-кратко време.

В процеса на работа и поддръжка такъв покрив е най-безопасният. Технологията на ремонт и поддръжка е по-малко трудоемка и много по-евтина.

На равна повърхност можете да изградите специален вид платформа, нещо като градина или беседка за почивка.

Естествено, плоският покрив не винаги е подходящ, например, един от неговите недостатъци е увеличеното натоварване на покрива по време на валежи: градушка, сняг, а през зимата върху него може да се натрупа доста дебел и тежък слой сняг, който може водят до повреда на покрива и покритията.

Ако площта на покрива е достатъчно голяма, е необходимо да се погрижите за дренажната система, външна и вътрешна, и по време на работа се уверете, че те остават чисти.

По отношение на дизайна модерните плоски покриви могат да бъдат прозрачни, т.е. направени от специален вид стъкло. Това ще ви позволи да получите много оригинална версия. Само си представете: можете да се любувате на звездното небе от комфорта на дивана си - романтика.

Плоският покрив е идеален, ако минимализмът е избран като ключова идея за дизайн или за спомагателни сгради с малка площ.

Конструктивни характеристики на плоски покриви

Като цяло инсталирането на плоски покриви само на пръв поглед изглежда просто, всъщност такъв дизайн трябва да отговаря на определени изисквания:

  • Покривът трябва да има достатъчна степен на механична якост, осигуряваща не само защита от външни влияния, но и да издържа на натоварванията в процеса на ръчно отстраняване на снега от повърхността му.
  • Имат достатъчни топлоизолационни свойства. Необходима е система за вентилация и пароизолация.
  • Имайте ефективна система за отвеждане на водата от повърхността - система от дренажи и дренажни системи.

Необходимо е да се вземат предвид тези точки още на етапа на проектиране. Важно е правилно да се разработи покривната конструкция, да се изберат материали и впоследствие да се извърши компетентна и висококачествена инсталация.

Отговаряйки на въпроса - как да направите плосък покрив, отбелязваме: те правят разлика между инверсия и неексплоатирана.

Най-простият и най-евтиният вариант е неизползван покрив, т.е. на повърхността му няма да има допълнителни елементи и хората няма да ходят.

Обърнат или работещ покрив предполага наличието на допълнителни елементи на повърхността му и възможността хората да влизат в него не само за поддръжка.

Основната разлика между тези видове е степента на механична якост, която се осигурява от съответните конструктивни характеристики и вида на основния материал, както и в топлоизолационното устройство: в неизползван покрив той се намира под хидроизолационния слой, и в обратна, над него.

Основните структурни елементи на плосък покрив

Първо, отбелязваме, че въпреки че покривът се нарича плосък, той все още има лек наклон (5 ... 7 градуса) към канализацията, което гарантира ефективността на дренажната система.

Като основа на плосък покрив действат стоманобетонна плоча, специални сандвич панели или метални профилирани листове.

Съвременните технологии позволяват да се направи вентилиран покрив и следователно става възможно използването на покривен материал и подобни материали като хидроизолация.

Важен елемент на плосък покрив трябва да се счита за топлоизолационен слой, чието използване е задължително. Може да се нанесе един или два слоя.

Относно изолацията - топлоизолация ще се слага отвътре или отвън, няма голямо значение. Сложен, но необходим елемент на този тип покрив е дренажната система.

И не на последно място вентилацията на покрива.За плоските покриви това е важен момент, защото ако влагата попадне в изолационния слой, тя няма да се изпари сама от там и ще доведе до мухъл и гниене. Като цяло вентилационната система трябва да гарантира вентилация не само на изолацията, но и на покрива и основата.

Снимка на плосък покрив


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор