Навесен покрив - характеристики на дизайна и правила за подреждане. Инструкции стъпка по стъпка за изграждане (125 снимки)

Навесният покрив ще бъде идеално решение за монтаж със собствените си ръце, неговият дизайн е доста прост и неусложнен. Къщите с навеси са много популярни в крайградското строителство и такива покриви са търсени и при изграждането на гаражи, бани, съседни сгради и др.

Тази статия описва подробно технологията за изграждане на покрив с един наклон, предоставя основни препоръки за изграждане, представя снимки на покриви на навеси, обсъжда основните предимства на този тип покрив и др.

Предимства на навесен покрив

В допълнение към непретенциозния процес на монтаж, достъпен дори за непрофесионалист, този тип покрив има много допълнителни предимства, които го правят търсен в строителството. Предимствата на такъв покрив са:

  • сравнително малка маса;
  • приемливи разходи за настройка;
  • възможността за използване на различни видове строителни материали;
  • възможността за достъпен монтаж на комини, дренажни системи и др.

Въпреки факта, че навесният покрив е прост и неусложнен, може да бъде интересно да го победите с помощта на дизайнерски решения, като по този начин украсите вашия сайт.

Подготовка за строителство

Преди да започнете работа, е много важно да изготвите компетентен чертеж на навесни покриви, адаптиран към климатичните особености на вашия регион, именно чрез фокусиране върху тях се определя ъгълът на наклон, необходим във всеки отделен случай.

След като трябва да вземете решение за покривния материал, който ще се използва по време на инсталационния процес. Изборът на този материал зависи пряко от ъгъла на наклона на едноскатните покриви. Така например меки керемиди или покривен филц могат безопасно да се използват на покриви с ъгъл до 10 градуса.

Ако ъгълът на наклона на покрива е 20-30 градуса, тогава шисти или велпапе са перфектни като покривен материал. Ако наклонът е достатъчно голям, повече от 35 градуса, тогава е по-добре да използвате метални плочки по време на строителството.

Правилният избор на покривен материал е много важен подготвителен етап преди началото на строителството. Необходимо е да се намери покритие, което ще позволи своевременно и безопасно отстраняване на атмосферните валежи от повърхността.

Да започнем инсталацията

За самостоятелното изграждане на покрива е необходимо да се подготвят всички необходими строителни материали и инструменти. Всички дървени елементи, които ще бъдат използвани в процеса на монтаж, трябва да отговарят на стандартите за качество, да имат съдържание на влага не по-високо от 22%.

Освен това дървените материали се третират най-добре със специални антисептични средства. Не забравяйте за крепежни елементи: напречни греди, подпори, дистанционни елементи, които определено ще са необходими по време на монтажа на навесен покрив.

Стъпка 1. Монтаж на системата за ферми. Това изцяло зависи от размерите на планираната конструкция и от строителните материали, използвани за изграждане на стените на сградата. Гредите са монтирани върху Mauerlat. Ако размерите на конструкцията в процес на изграждане са малки и разстоянието е не повече от 4,5 метра, тогава монтажът на системата за ферми ще бъде прост, ще включва греда Mauerlat и самата опора на гредите.

В случаите, когато размерите на сградата са достатъчно общи, тогава в допълнение към горното ще е необходимо да се монтират допълнителни греди.

Важно е да се използват висококачествени материали за подреждане на системата за ферми, това е да се гарантира безопасността и дълъг експлоатационен живот на скатен покрив.

Стъпка 2 След монтирането на гредите върху тях постепенно се полагат дъски, а върху дъските се поставя пароизолационен филм. Лентите от пароизолационен материал трябва да бъдат припокрити и свързани със строителна лента.

Стъпка 3. Полагане на изолация. Дебелината на този слой трябва да бъде повече от 20 см, уверете се, че няма празнини при полагане на изолацията.

Стъпка 4 Монтаж на хидроизолационния слой. Тя трябва да бъде разположена на кратко разстояние от изолацията, за това между слоевете се поставят дървени пръти. Хидроизолационният материал се закрепва с помощта на специален строителен телбод.

Стъпка 5. Решетка. Върху получената "покривна торта" с помощта на летви или дървени пръти се издига щайга.

Стъпка 6 Покриване на покрива с покривен материал.

Надяваме се, че успяхме да отговорим на въпроса, който ви вълнува: „Как да направите скатен покрив със собствените си ръце?“. Основното нещо в този бизнес е внимателно изчислен покривен проект, правилният ъгъл на наклон и висококачествени материали. Подгответе се внимателно за строителния процес и ще успеете!

Снимка на скатен покрив


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор