Мансарден покрив - основните видове, най-добрите варианти за проекти и тяхното изпълнение (115 снимки)

Когато планирате модерен частен дом, е важно пространството да се използва възможно най-функционално. При решаването на този проблем подреждането на тавана ще помогне. Таванският етаж се счита за просторен таван, който е пригоден за комфортно живеене. Такова решение за планиране на пространството значително ще намали загубата на топлина, както и ще направи дома ви оригинален и модерен.

С помощта на таванско помещение можете да разширите жилищното пространство на обикновена едноетажна къща. Струва си да се отбележи, че изграждането на тавана не изисква специални умения в областта на строителството, достатъчно е да следвате инструкциите и правилата. Затова помислете как да направите мансарден покрив със собствените си ръце.

Разновидности на тавански помещения

Мансардните покриви се предлагат в няколко разновидности - от целия списък можете да изберете правилната опция. Основните аспекти на конструкцията са общи за всички видове покриви.

Най-популярният се счита за навес таванско помещение, което има определен наклон. Този тип е най-простият и икономичен.

Мансарден покрив с фронтон е изграден на подобен принцип, но осигурява повече пространство. Подвид на фронтонна конструкция са счупени покриви. Те често се използват в къщи с малка площ.

Хип покривите, състоящи се от четири склона, са сложни конструкции, чието изграждане ще изисква известен опит.

За любителите на оригиналния дизайн е подходящ пирамидален или коничен тип покрив. Те изглеждат хармонично на сгради, които имат много ъгли или кръгла форма. Този тип мансарда лесно се комбинира с всякакъв вид покрив.

Подготвителна работа

За извършване на някои етапи от работата се препоръчва да потърсите помощ или съвет от специалисти. Например, за неопитен човек ще бъде доста трудно да състави чертеж на мансарден покрив. За да бъде конструкцията надеждна, трябва да можете правилно да изчислите размера и разположението на всеки елемент.

Преди да започнете строителството, е необходимо да изчислите степента на здравина на къщата, тъй като голяма конструкция ще създаде допълнителен натиск върху основата. Този етап е най-добре поверен на квалифициран специалист.

При изчисляване на таванския покрив и изготвяне на проекта се взема предвид цялата площ на стаята, както полезна, така и глуха. Полезно помислете за зоната, в която височината от пода до тавана надвишава един метър.

Всички останали зони на тавана принадлежат към глухата територия. На тези места ще бъде удобно да се оборудват места за съхранение на неща или домакински консумативи, тъй като те не могат да бъдат приписани на жилищното пространство.

Основни етапи на строителството

Първата стъпка е да се изчисли силата на сградата. Втората стъпка включва изчисляване и проектиране на тавана. Третата стъпка е премахването на стария покрив.

След това преминете към най-отнемащия време и отговорен четвърти етап - създаването на рамка за ферми. За изграждането на рамката ще ви трябват поне двама помощници. Продължете към петия етап - поставяне и фиксиране на Mauerlat.

Шестият етап е инсталирането на рамката за покривното пространство. Отделни части от тази рамка също ще бъдат опори за гредите.

Вертикалните стълбове са фиксирани върху дълги дървени греди, поставени по краищата на къщата. Закрепването се извършва с помощта на самонарезни винтове или метални ъгли.

След това трябва да прикрепите джъмпери към стелажите (седми етап).За да се опрости задачата, се препоръчва да използвате ръководството за създаване на мансарден покрив със снимка.

След като всички елементи са фиксирани, преминете към осмата стъпка. Трябва да се уверите, че са поставени правилно. За да проверите между получените арки, издърпайте кабела, оценете ъгъла на неговия наклон.

При правилна инсталация поставянето на кабела трябва да бъде строго хоризонтално. В случай на отклонения, арките трябва да бъдат коригирани или преработени. Ако арките са поставени правилно, те трябва да бъдат фиксирани с нокътни плочи.

Следващият етап (осми) е изграждането на системата за ферми. Закрепването на първите греди трябва да бъде на мястото на максималния наклон на наклона на покрива.

Гредите трябва да бъдат подготвени предварително, всяка лента е фиксирана на определеното място. При фиксиране на горните греди трябва стриктно да се спазва наклонът на наклона. В края на етапа преминете към заковаване на щайгата.

Завършване на работата

След създаването на рамката си струва да решите как да изолирате мансардния покрив. Отвътре към рафтовата система е прикрепен материал за пароизолация. За закрепване използвайте специални строителни скоби.

Като нагревател се използва минерална вата, която трябва да бъде плътно поставена между гредите. Можете да фиксирате изолационния материал с помощта на щайгата.

За да се предпази от влага, към рафтовата система (външна страна) е прикрепен хидроизолационен материал. Като хидроизолация можете да използвате пластмасов филм.

След това можете да продължите към последния етап - полагане на финишното покритие. Най-популярният покривен материал е металът, но можете да изберете друга опция. След приключване на този етап строителството може да се счита за завършено.

Снимка на мансарден покрив


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор