Наклонен покрив: преглед на основните опции за дизайн, характеристики на монтаж и принципи на устройството (130 снимки)

Към днешна дата човек може безопасно да класифицира скатен покрив като популярна и ефективна покривна конструкция. За да изградите и оборудвате такава структура, ще ви трябват определени строителни умения, способността за точно извършване на основни изчисления.

Ако разбирате този въпрос, тогава ще бъде възможно създаването на оригинален и ефектен покрив, като същевременно ще бъде възможно да спестите бюджета за наемане на специалисти. И след като сте проучили разнообразието от снимки на счупени покриви в мрежата, можете да изберете опцията за вашия собствен дом.

Характеристики на наклонен покрив

Въпросният дизайн се счита за отличен вариант при изграждането на къща с таван. По практически причини, когато площта на обекта е малка, но има желание да имате къща с допълнителна полезна площ, много разработчици предпочитат проекти на къщи с скатен покрив. А високите тавани в завършената къща могат да дадат усещане за свободно пространство.

В сравнение с конвенционалния фронтон и още повече навесния покрив, изграждането на счупен покрив ще бъде по-труден процес. В допълнение, тази опция е по-подходяща за къщи с квадратна форма. Тесните и дълги сгради с таванско помещение практически не са популярни сред частните предприемачи, но има изключения.

Препоръки за изчисляване на покривната конструкция

Количеството консумативи се определя, като се фокусира върху геометричните характеристики на покривната система. Струва си да се обърне специално внимание на чертежите на скатен покрив, чиято подробна подготовка е неразделна точка по пътя към неговото създаване.

Също така е важно да разберете носещата способност на гредите. Надеждността и издръжливостта на наклонения покрив зависи от това колко точно са направени изчисленията.

Трябва да вземете предвид следното:

  • тегло на покривния материал;
  • натоварване от всички изолационни компоненти на покривния пай;
  • стъпка на гредите и летвите;
  • тегло на щайгата и контращайгата;
  • дължината на склоновете от стрехите до билото;
  • ъгъл на наклона;
  • сезонни и възможни бъдещи натоварвания.

Има достатъчно формули и специализирани програми, които ви позволяват да правите точни изчисления, ако имате данни за всички горепосочени точки. В резултат на това ще стане ясно дали ще трябва да се коригират характеристиките на фермовата система.

материали

Веднага след като се направи изчислението на наклонения покрив, можете да преминете към следващата стъпка - придобиването на всички необходими материали. Първо се купува дървен материал с подходящ размер за създаване на Mauerlat, монтиране на греди, подпори и др. За летви и контра летви се закупува разкроена дъска.

Идеалният вариант е иглолистна дървесина, чието съдържание на влага не надвишава 20%. Необходимо е да се изключат пръти и дъски, съдържащи големи възли. Следи от действията на дървени червеи, както и сини петна, показват, че това дърво е неподходящо за подреждане на система за ферми.

След доставката на обекта материалът се третира с антисептик. Освен това се използват средства, които предотвратяват гниенето и забавители на огъня. Последните са необходими за защита срещу пожар. Те трябва да се нанасят на два слоя, по-бързо и по-удобно е да използвате пръскачка, но можете да използвате четка.

Преди да се пристъпи към директно изграждане на покривната конструкция, импрегнираният дървен материал трябва да е напълно изсъхнал.

От материали се закупуват и самонарезни винтове с различна дължина, монтажни планки и ъгли, болтове с гайки и шайби. Ще ви трябват хидро- и пароизолационни филми, изолация (обикновено минерална вата) и самия покрив.

Последователност на работа

За да отговорите на въпроса как да направите скатен покрив със собствените си ръце, трябва да имате представа за последователността от стъпки за неговото изграждане. Нека ги очертаем накратко. Първо трябва да фиксирате mauerlat - лъч, който ще разпредели натоварването от краката на гредите по стената.

След това самите греди се монтират в съответствие с проектните чертежи. Наклонен покрив предполага два вида греди - слоести и висящи. Благодарение на първия се създава основата на отвесен наклон на покрива, а горните крака на гредите са прикрепени към тях, като по този начин прехвърлят товара върху Mauerlat. Горните греди са свързани с гредите на тавана на тавана, които всъщност са пуфове.

Ако проектът включва инсталиране на подпори и подпори, те се монтират на следващата стъпка. На крайните греди, които са разположени в краищата на сградата, трябва да се монтират допълнителни рамки. Те ще служат като основа за фронтони, подреждане на отвори за врати и прозорци.

Към краката на гредите е прикована дъска, която ще служи като опора за изолационните листове и за довършване на таванската стая.

Отгоре е фиксирана пароизолационна мембрана. Освен това между гредите се полага минерална вата и това трябва да се направи изненадващо. След това идва хидроизолационният слой на покривната торта.

Върху хидроизолацията се напълва контрарешетка, създавайки вентилационна междина, след това самата щайга. Довършителният материал, например метална плочка, е прикрепен към щайгата с помощта на самонарезни винтове.Работата се извършва от дъното на покрива и когато достигнат висящите греди, те правят малка козирка над стръмен наклон.

На последния етап се монтират дренажни елементи. Готовият покрив, при спазване на технологията, няма да отстъпи на аналози, направени с участието на специалисти.

Снимка на счупен покрив


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор