Ондулин покрив - техника на монтаж и практически съвети за употреба (105 снимки)

Ондулин се нарича по различен начин европлот. Той има характеристиките на класическа плоча, но има по-малко тегло и също така се състои от няколко компонента. Основата на материала ондулин е целулозна мрежа, между чиито влакна има добавки, които придават на материала максимална плътност.

За да се придаде устойчивост на влага, както и пластичност, необходимите листове се импрегнират със специален битум, както и смола. Що се отнася до използването на ондулин, той се използва за покриване на покрива на нова конструкция или се полага върху стария материал при ремонт на покрива.

Подготовка на покрива

При наклон на покрива до десет градуса трябва да се направи обшивка от шперплат или от дъски. На първо място, гредите, изработени от пръти, са прикрепени към покрива, така че ставите на ондулин да са върху солидна, солидна опора. Напречните греди от напречен тип също са приковани.

В резултат на това се получава решетка, която е последователна по отношение на геометричните параметри, което улеснява фиксирането на ондулин. В процеса на подреждане на решетката е важно да се гарантира, че напречните греди са успоредни на земята.

За тези цели не са необходими специални устройства, необходимо е да се създаде необходимата дължина на шаблона от лентата. Поставя се от двете страни на решетките.

В края на заковаването на едната страна на напречната греда, вторият край се фиксира с пирони. Между тях вече трябва да има заковано разстояние с помощта на дъска, а следващата трябва да е равна на изсечения дървен шаблон.

Как да изчислим материала

Ондулин листът има размери и тип шисти.В случай, че покривът е покрит с шисти, тогава просто трябва да изчислите необходимия брой листове.

Ако трябва да знаете как правилно да изчислите покрива, оборудван с ондулин, тогава е важно да знаете, че изчислението се извършва на земята.

Необходимите размери на листовете ондулин са маркирани с многоцветен молив. За да се получи най-равномерната линия, върху изрязания елемент на плътен изглед трябва да се постави лист. Битумните шисти се нарязват с ножовка за дърво.

Полагане на материал

Монтажът на бъдещия покрив, създаден от ондулин със собствените си ръце, започва от наклона до самия връх. Следващият ред поставя листовете върху предишните, така че ставите да са в средата отдолу над целия лист.

Така ще се получи нещо, наподобяващо полагането на техните тухли, където непрекъснатите шевове от вертикален тип са неприемливи. Този метод на полагане дава възможност за укрепване на фугите отстрани, състоящи се изключително от няколко листа.

Анкериране

Ондулинът е прикрепен към гредите с помощта на пирони с определени шапки. Необходими са приблизително двадесет и пет нокти на лист. Те трябва да бъдат изковани през една от съществуващите вълни на гребена.

Първо, долната част на листа е фиксирана, след това - върху кръстосаните напречни греди, налични на щайгата.

За да се предотврати движението на конструкцията, необходимите пирони на екстремното местоположение трябва да бъдат приковани към бара. След това трябва напълно да опънете въжето, по което са заковани всички нокти.

Подреждане на покривни детайли

Тези, които искат да знаят как да покрият покрива с ондулин, ще бъде полезно да знаят, че като затварящ елемент за билото се използват специални части от ондулин, които се закрепват по същия начин като европлочата.

В областта на фугите се използват престилки от ондулин.Местата, където са разположени шевовете, се обработват с хидроизолационни материали, за да се предотврати навлизането на влага под ондулина.

Предимства и недостатъци на материала

Както всеки друг строителен материал, покривът от ондулин има своите плюсове и минуси, които ще бъдат обсъдени.

Безспорните предимства включват:

  • висока екологична ефективност;
  • продължителност на експлоатационния живот;
  • външна привлекателност;
  • разнообразие от палитри;
  • не сложността на монтажните работи.

Тези и други характеристики превърнаха ондулиновия покрив, както е на снимката, в продукт, търсен сред разработчиците.

Липсата на вредни вещества в състава на ондулин прави възможно използването на материала дори за декориране на покрива на дървени конструкции.

Също така, използвайки ондулин, можете да ремонтирате остарял покрив без демонтаж. Масата на листовете е доста малка, така че не е нужно да се притеснявате за значително натоварване на стенните повърхности. Друг плюс на материала е способността му да поддържа привлекателността на гледката през целия период на експлоатация.

Но с всички плюсове ондулинът има значителен минус - висока степен на запалимост. Но иновативните материали се третират със забавители на горенето, което свежда до минимум запалимостта.

В допълнение, недостатъкът на този материал за покрива е склонността към възможността за загуба на яркостта на сянката при продължителна употреба. Това важи особено за ондулин от тъмната палитра.

Снимка на покрив от ондулин


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор