Покривът на къщата - избор на дизайнерски опции и преглед на основните характеристики (110 снимки)

Жилищната сграда се състои от няколко конструктивни части, които изпълняват различни функции; когато се комбинират, се създава обща концепция на сградата, която се откроява сред подобни сгради с привлекателен външен вид. Покривът предпазва къщата от всички видове валежи, предотвратява проникването им във вътрешността, с добра топлоизолация спомага за поддържането на определен температурен режим и прегряване.

Снимките на покрива на къщата, представени в голямо разнообразие, помагат да се избере най-добрият вариант за подреждане на този дизайн, стилен дизайн на селска и градска частна къща или вила, красива вила.

Съвременните сгради са украсени с различни видове покриви, които се различават по конфигурация и набор от технически характеристики, изборът им се основава на общия вид и фасадата на сградата и архитектурните изисквания, предложени за сградата.

Класификация на покрива по конфигурация

Дизайнът на конструкцията трябва да се вземе предвид в процеса на изготвяне на проекта на сградата и в същото време е необходимо да се избере най-практичният и изгоден вариант, основната класификация ги разделя на два основни вида:

Апартамент. По-рядко срещан тип конструкция, която по-често се използва за подреждане на покрива на едноетажни къщи или стопански постройки, разположени на открито пространство без съседни зелени площи, може да варира в геометрична форма;

С наклон.Скатните покриви често се срещат в проекти на модерни сгради, те се различават от плоските с повишена функционалност, съчетана с атрактивен стилистичен дизайн и огромно разнообразие от опции, подходящи за различни климатични зони и райони.

Практичен покрив на двуетажна къща или едноетажна сграда може да бъде с определен наклон, който е внимателно изчислен, като се вземат предвид архитектурните особености и проекта за ландшафтен дизайн.

Предимства на конструкцията на скатен покрив

Скатните покриви се различават от плоските покриви по наличието на определен ъгъл на наклон, който трябва да надвишава 10 градуса, освен това имат някои експлоатационни предимства пред плоските покриви:

Осигуряването на свободно оттичане на валежи, вода, сняг или отломки с листа не се задържат на наклонен наклон, което гарантира дълъг експлоатационен живот на покрива.

Голямо разнообразие от конфигурации, което позволява да се подчертае индивидуалността на строителния проект и да се допълни оригиналното оформление на ландшафтния дизайн.

Универсалните дизайни са подходящи за декориране на големи и малки къщи, на един или два етажа, с възможност за поставяне на антени или комини върху тях.

Достъпната цена на строителството, съчетана с простотата и рентабилността на завършената конструкция, надеждно защитава интериора на всички стаи в къщата.

Възможността за поддържане на пълната височина на жилищна сграда с подреждането на допълнителни прозоречни отвори на фронтона, предназначени да осигурят добро осветление.

Възможността за самостоятелно изграждане и монтаж без участието на квалифицирани специалисти, с възможност за практически финансови спестявания.

При подреждането на скатни покриви в проекта на къщата може да бъде включено техническо или таванско помещение, което може лесно да се превърне в работилница, офис или склад.

Не изисква сложна поддръжка, наклонът и добре организираната и инсталирана дренажна система допринасят за самопочистването на покривната повърхност от листа и валежи.

При проектирането на такъв покрив е лесно да се предвидят допълнителни възможности за изолация и инсталиране на вентилационна система за повишаване на комфорта и удобството на обитаване.

Допълнително предимство на наклонените конструкции е възможността за подреждане на покрива на къщи с таванско помещение, тази стая има уникален наклонен таван, който й придава особен чар.

Класификация на скатни и скатни покриви

Практичните и атрактивни покриви на дървени къщи или сгради от тухли и газобетон могат да варират в конфигурация с определен наклон, най-често срещаните дизайни включват:

  • едноскатни и двускатни, многоскатни покриви, свързани със сложни конструкции, могат да бъдат приписани на отделен тип;
  • симетрични и асиметрични, при които ъглите на наклон и площите на отделните елементи са равни по общи параметри;
  • счупени или палаткови, с различни прекъсвания във външните ръбове, което ви позволява значително да разширите таванското пространство.

След като сте проучили подробно всички видове покриви за къща, можете да изберете най-практичната и надеждна опция за подреждане, като вземете предвид атрактивна геометрична форма и конфигурация, съчетана с повишена функционалност.

Снимка на покрива на къщата

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор