Направи си сам покрив на къща - прости инструкции за изграждане и 150 снимки на основните етапи на работа

Изграждането на покриви е работа, която спада към категорията на сложните строителни процеси. Невъзможно е да го извършите сами, без да притежавате подготвителната база. Много хора обаче се стремят да овладеят този бизнес. И особено тези, които имат лични крайградски зони, с инсталирани къщи върху тях.

Идеята да ремонтирате, да направите нов покрив, напълно да демонтирате предишния и да използвате собствените си сили, често идва на ум на собствениците на селски къщи.

Но ако демонтажът сравнително не представлява особен проблем, тогава последващата работа, от изграждането на рамката до полагането на горния хидроизолационен слой, може да повдигне много въпроси.

Трудности възникват на етапа на избор на формата на конфигурацията на конструкцията. Независимо дали става въпрос за ремонт на съществуваща настилка или малък участък от покрив на съседна къща, работата, която предстои, не предизвиква много притеснения, че нещо ще се обърка.

В противен случай, когато става въпрос за пълен набор от работи, обхващащи цялата горна част на конструкцията, въпросът как правилно да направите покрива на къща със собствените си ръце веднага разкрива редица проблеми, повечето от които се дължат на липса на опит в подобна материя.

Страховете бързо изчезват на заден план, когато пред очите ви се появят цифрите за разходите на професионалните майстори, техните услуги и предоставените материали, които специализираните фирми понякога осигуряват изключително сами, пренебрегвайки инициативите на клиентите да го направят лично.В този случай желанието за придобиване на подходящ опит надделява над мислите за необходимостта от покана на професионален екип.

Още по-голям интерес се събужда при разглеждане на снимки на покривите на къщата. Можете да правите всякаква работа със собствените си ръце, а цветните визуални помагала, както и подробните видео уроци потвърждават това. Основното нещо е да знаете откъде да започнете.

Основните видове покриви

Започнете строителството, като определите вида на покрива. Горните конструкции на селска къща имат няколко различни форми. Най-простият тип - покритие за навес се избира рядко, само по време на изграждането на разширения.

За да оформите красив изглед, се предпочитат следните форми:

Гейбъл. Предимството му е ниското му тегло, появата в резултат на голямо таванско пространство, което може да бъде оборудвано като таванско помещение. Този дизайн е прост, хармоничен и най-привлекателен за мнозина.

Четирискатен. Този дизайн е по-малко популярен, тъй като конструкцията му съдържа много трудности. Без сериозни умения е трудно да се изгради такъв покрив. Ако има идея да се изгради точно такава конструкция, трябва да има подробни инструкции: как да направите покрив.

Предимствата на този тип покрив са естетиката, възможността за подреждане на широк таван, четиристранно отопление. Недостатъците включват повишено тегло и сложност на работата.

Комбиниран. Такъв покрив изглежда много оригинален. Подобно на предишния тип, той има свои собствени трудности в строителството.

Но за тези, които искат да получат красив многоетажен покрив, всички трудности могат да бъдат преодолени. Резултатът е покрив, който изглежда хармонично на фона на всяка изпъкнала част от къщата.

Разрешаване на проблеми с дизайна

Можете да изберете опция за дизайн, без да прибягвате до помощта на специалисти.Но проектът може да бъде направен само от професионален дизайнер. Правенето на покривни чертежи със собствените си ръце е неразумна идея.

В този случай не трябва да съжалявате за средствата и е най-добре да направите индивидуална поръчка на дизайнерската компания. Там, въз основа на изясняване на всички необходими заявки, включително: конфигурация, обем, индивидуални параметри, компоненти и допълнителни детайли, ще бъдат изготвени подробни чертежи на покрива.

Основни работи

Етапите на изграждане на покрива на къща предвиждат изграждането му по определена технология. Чрез разделянето на конструкцията на основните компоненти на конструкцията се получава следното:

  • закрепване на фундаментната част - Mauerlat. Поема натиска на основните натоварвания. Материалът е дървени греди със сечение 15x15 cm.
  • рамково устройство. Това означава закрепване на гредите към Mauerlat. Оптималният размер на гредите се взема със сечение 7x15 cm.
  • работа за укрепване на покрива. За да се намали въздействието на дистанционния товар върху Mauerlat и да се постигне висока якост на покрива, краката на гредите се закрепват с допълнителни греди.
  • устройство за дървена рамка. Необходимо е да се създаде непрекъснато припокриване на покрива.

Основните материали за строителството ще бъдат дървени дъски и дървен материал. Закрепването се извършва с пирони.

Когато дървената рамка е напълно готова, продължете с по-нататъшната работа. Техният списък включва монтаж на изолация, пароизолация, монтаж на хидроизолационни слоеве и полагане на горно покритие. В това качество често се използват плочки или профилен лист.

В допълнение към горните работи е наложително да се помни за вентилация, монтаж на корнизи, вътрешни улеи, тръби, тави за източване на вода. Освен това по ръбовете на покрива трябва да се монтират капки и подложка, за да се предпази от проникване на влага.

Направи си сам снимка на покрива на къщата

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор