Покрив за баня - основни препоръки за избор на тип и инструкции за изграждане (90 снимки)

Какво е баня, всеки знае. Специални условия, като висока влажност и висока температура на въздуха, изискват сериозен подход към въпроса за покривната конструкция. Проектите за покриви за баня са създадени, като се вземат предвид много нюанси. Какво? Това е, което ще бъде обсъдено по-нататък.

Какъв трябва да бъде покривът за банята?

Малко са местата, където можете да видите баня с покрив със сложна форма и декоративни елементи. Обикновено по време на изграждането му се избират такива опции за покриви за бани, които лесно могат да бъдат направени самостоятелно. В този случай е задължително да се вземе предвид от какъв материал са направени стените на сградата, нейните размери, каква основа и в каква зона се намира банята.

Най-често срещаните покриви са:

  • фронтон;
  • постно;
  • наклонен;
  • апартамент.

Скатен покрив за баня обикновено се изгражда, ако е в съседство с къща или друга сграда. Този тип покрив има сравнително ниска цена, дизайнът му е прост, така че тази опция ще бъде отлично решение за тези, които са започнали да строят покрива на баня със собствените си ръце.

Двускатният покрив е класически вариант за дървена баня. Височината на склоновете може да се регулира и ако желаете, можете да оборудвате таванското пространство във ваната за мокро помещение. Наклонът на склоновете може да бъде различен (в рамките на 2,5-60 градуса).

При определяне на ъгъла на наклона на покрива на банята трябва да се вземат предвид метеорологичните условия в района.Ако зимите са снежни, по-добре е да направите по-голям ъгъл на наклон, така че снегът да не се натрупва, но ако често духат силни ветрове, по-добре е да се даде предпочитание на плосък покрив.

Изграждането на основата за покрива на банята

Покривът на банята, подобно на покрива на всяка друга сграда, се състои от такива основни елементи като:

  • греди;
  • щайга;
  • покривни.

Самата покривна конструкция може да бъде сглобена както веднага върху дървената къща, така и на земята с последващото й издигане до върха. Първият вариант е за предпочитане, тъй като вторият изисква наличието на специално оборудване.

Щайгата може да бъде масивна или да се състои от пръти или дъски, зашити не близо една до друга. Изборът на метод на решетка зависи пряко от материала, с който ще бъде покрит покривът. Необходим е солиден щит под метална плочка или покривен материал, но битумният вълнообразен лист позволява пропуски до 25 см.

Избор на материал за покриване на банята

Съвременната гама от покривни материали ви позволява внимателно да помислите кой да изберете за покрива на банята. Помислете за най-популярните материали.

Металните покриви могат да бъдат разделени на 2 вида:

  • поцинкована стомана (покривна) има достъпна цена, лесна за инсталиране, способна да издържи на значителни натоварвания;
  • цветните метали (алуминий, мед и др.) имат отлични антикорозионни свойства.

Меките покривни материали се представят на пазара под формата на полимерни листове или покривен мастик. Качеството на този вид покритие е много добро и такъв покрив може да издържи до 50 години.

Металните керемиди, както и битумните и керамичните керемиди са доста популярни покривни материали за баня поради външния си вид.Експлоатационните характеристики на тези материали са на високо ниво, но цената им също не е малка.

Ондулинът е висококачествен модерен материал, който е лесен за използване, има ниска цена, а експлоатационните му характеристики са най-добри.

Наскоро за покрива на банята се използва клетъчен поликарбонат. Този материал ви позволява да създадете комфортна и уютна атмосфера благодарение на меката естествена светлина.

Покрив на банята: за какво?

На първо място, когато се изгражда покрив на баня, е необходимо да се изгради носеща конструкция, която се състои от греди и греди. След това трябва да оборудвате покрива от щайгата и специален хидроизолационен слой.

Необходимо е да започнете работа с полагане на опорните греди върху стената, които ще действат като опора. Ако проектът планира да построи таванско помещение, тогава гредите трябва да бъдат фиксирани в гнездата. В този случай закрепването на гредите трябва да бъде строго хоризонтално.

Гредите са прикрепени към опората, в ролята на които най-често действат пръти, трупи или дъски. Закрепването им се извършва с помощта на специални дървени или метални облицовки. Гредите трябва да се поставят не много далеч един от друг - оптималното разстояние се счита за не повече от 1 метър.

По-нататъшните действия зависят от избрания покривен материал. Ако е навит, тогава трябва да направите конструкцията върху рамката на дървен щит. Ако планирате да използвате плочки или шисти, ще трябва да направите щайга. За да направите това, успоредно на билото на покрива е фиксирана дъска, към която са приковани пръти на същото разстояние.

Самото било е затворено или с поцинкована ламарина, или със специални заготовки.Фронтоните могат да бъдат покрити с дъска, сайдинг или друг материал. Остава само да покриете покрива с избрания покривен материал.

Затоплянето на покрива на банята е прост и в същото време необходим процес. Най-лесният начин е да поставите топлоизолационния материал в отворите между гредите. Дебелината му не трябва да бъде по-малка от 200 мм.

Ако има съмнения относно вида на покрива и избора на покривен материал, можете да разгледате различни снимки на покрива на банята в интернет и да изберете идеалната опция за себе си.

Снимка на покрива на банята


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор