Как да направите покрив: ръководство стъпка по стъпка и професионални съвети как да проектирате и монтирате покрив (125 снимки)

Добре изграденият покрив, изработен от качествени материали, ще ви помогне да защитите дома си от атмосферните влияния и ще го запазите топъл в студено време и прохладен в горещо време и следователно е също толкова важен, колкото правилно изградените стени.

За да направите правилно покрив със собствените си ръце, първо трябва да определите предназначението му за вашия конкретен случай и в зависимост от това изберете подходящия тип и тип.

Видове и типове покриви

Навесният покрив е най-бюджетният и лесен за изпълнение. Обикновено се използва за стопански постройки, но поради простотата на дизайна и малкото количество консумативи се използва и за покриване на жилищни сгради.

Двускатният покрив е класически начин за покриване на покриви на малки частни къщи и вили. Приложим е за почти всички сгради, независимо от дизайна. Ъгълът на неговия наклон ще зависи от разстоянията между външните стени на сградата.

Двускатен покрив със скосяване има скосявания с различни наклони на фасадата. Такива покриви са идеални за инсталиране на прозорци. За вентилация или допълнително осветление можете да инсталирате "капандура".

Можете също така да оборудвате покривен прозорец на покрива, той има по-сложен дизайн, но е популярен и служи като бариера за водни потоци.

Четирият покрив практически не се използва през последните години поради неоправдано трудната за изпълнение конструкция. Дизайнът му се състои от 4 еднакви триъгълника, свързани в една точка.Външно изглежда като пирамида и шатра - откъдето идва и името му.

Четирият или четирискатен покрив се състои от 4 части, които за разлика от двускатния покрив не се събират на едно място, а имат било.

Визуално се състои от 2 трапеца и 2 триъгълника. Но полу-бедрените и многоскатните покриви са трудни за изграждане и следователно практически не се използват.

Мансардният покрив е най-популярният тип покрив след двускатния покрив. Основното му предимство е, че благодарение на устройството му можете да получите допълнителна стая, освен това има привлекателен външен вид и придава на къщата помпозност.

Монтажът и подобряването на покрива е сложен и отнемащ време процес, за да го направите сами и да не пропуснете нищо, можете да използвате инструкциите. В интернет можете да намерите много снимки и примери за покриви, направени сами.

Как да изградите покрив със собствените си ръце

Първо се извършват измервания на сградата и избор на материал, след което се закупуват, обработват и организират работата. Следва поставянето на Mauerlat на стената, изграждането на рамката, укрепването на покрива и хидроизолацията. След това се прави щайга, вентилационно устройство и последната стъпка е монтирането на покритието.

Монтаж на мауерлат

Ако искате покривът да бъде добре закрепен към сградата, е необходимо да се осигури надеждната му връзка със стените на сградата. В случай, че покривът е изграден със собствените си ръце, не е необходимо наличието на Mauerlat. Заменя се с порутена корона, в която закрепването към стените се извършва на дюбел.

Ако къщата ви е тухлена, бетонна или каменна, Mauerlat е задължителен. Може да се фиксира по няколко начина: с тел, скоби, шпилки или анкерни болтове. Най-ефективният последен вариант.Болтовете са вградени в бетон по ръба на стените.

Закрепване на гредите към Mauerlat

В зависимост от материала, от който са облицовани стените на къщата, могат да се използват различни видове закрепване. За дървени сгради, които имат наклонена система от ферми, не могат да се използват окачени конструкции, поради което закрепването се извършва с помощта на панти и наклонени елементи.

Ако къщата е изградена от тухли, тогава гредите се фиксират чрез жестоко закрепване към Mauerlat. За тази опция се използват висящи и наклонени концепции.

За да не могат силните пориви на вятъра да откъснат покрива, рамката му трябва да бъде прикрепена към стените с високо качество с помощта на скоби или тел с диаметър 4 mm. Телът се навива около краката в местата на тяхната опора и се фиксира с анкери към стената.

Укрепване на покривната система

За да стане рамката на вашия покрив надеждна, трябва да намалите обхвата на гредите. Това ще помогне на подпори и стелажи. Подпорите се поставят така, че ъгълът да е от 45° до 60°.

Стелажите не почиват върху разстоянието на подовете, а се монтират върху подлежащите стени или греди. Затягането намалява тягата, поради което таваните могат да се раздалечат и се извършва с помощта на самонарезни винтове.

покривна летва

Преди щайгата се полага хидроизолационен материал. Щайгата се избира по различен начин, за всеки тип облицовка. За метал се използва рядка щайга, изработена от дъски, за плочки - масивно дърво или шперплат.

Вентилацията ще помогне за поддържането на покрива и ще го предпази от появата на гъбички и разрушаване.За това се осигурява въздух в непосредствена близост до билото, въздухът се циркулира между изолацията и самия покрив през малка междина и се създава приток на въздух през стрехите, за което подаването му се прави перфорирано.

покривно покритие

Покривът се избира въз основа на финансовите възможности, декоративните и естетическите предпочитания на собственика на къщата. Преди да закупите материал, трябва да проучите подробно офертите на производителите и характеристиките на тяхното приложение за различни видове покриви и да изберете най-добрия вариант за вашата сграда.

Изолация на покрива

Изолацията на покрива започва след хидроизолацията му и завършване на монтажа на покритието. Има много различни материали за изолация. Като правило се използва най-бюджетният - минерална вата. Дебелината му се избира в зависимост от климата на региона и се фиксира между гредите.

Жителите на много частни къщи оборудват домовете си с камини или други отоплителни системи, които осигуряват изтегляне на комин.

За да направите покрив с комин, трябва да обмислите всичко предварително, тъй като неправилното местоположение и дизайн на комина може да съсипе цялата отоплителна система и да унищожи покрива.

Препоръчва се коминът да се постави близо до билото и далеч от вентилационни отвори и капандури, за да се предотврати навлизането на въглероден окис в къщата. Разположението на фугите на склона също не се препоръчва.

Между горимите елементи и комина, според стандартите за пожарна безопасност, трябва да има най-малко 15 см, така че трябва да помислите предварително как правилно да инсталирате изпускателната тръба, така че покривът да не е изложен на високи температури.

Фото съвети как да направите покрив

 


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор