Хидроизолация на покрива - съвременни материали, техните характеристики и приложения (105 снимки)

Хидроизолацията е важна стъпка в изграждането на покрива. Това важи за всяка сграда - жилищна, икономическа, промишлена - няма значение.

Както можете да видите на снимката на покривната хидроизолация, хидроизолационните работи са насочени към създаване на надеждна и издръжлива хидробариера, която е необходима за защита на покривните конструкции от валежи. Освен това хидроизолацията спомага за удължаване на живота на покривния материал.

Функции на хидроизолацията

Хидроизолацията е задължителен слой от покривния „пай“, независимо от вида на основния покривен материал. Това е вид преграда, която разделя дървените части на рамковата конструкция на покрива от покрива. На него са поверени следните задачи:

Предотвратете навлажняване на топлоизолацията. Повечето нагреватели, в допълнение към пенополистирола, са хигроскопични. При попадане на вода те я абсорбират, което води до влошаване на топлоизолационните им свойства.

Защитете финалния покривен материал от повреда от корозия. От долната страна на покривното покритие редовно се образува конденз и ако не се предпази от влага, ще се появи ръжда.

Защитете покривната конструкция от влага. Най-често гредите са направени от дърво, а дървото не толерира продължително излагане на вода.

Предотвратете течовете на покрива. Хидроизолацията е допълнителна защита на покрива от протичане, което може да възникне при механична повреда или откъсване на покрива.

Изисквания към хидроизолационните материали

Покривните хидроизолационни работи се извършват непосредствено преди монтажа на покрива.Изборът на материали зависи от характеристиките и характеристиките на покрива. Хидроизолационните материали трябва да бъдат:

  • Водоустойчив.
  • Издръжлив и с висока плътност.
  • Устойчив на UV лъчи.
  • Устойчив на температурни промени.
  • Негорими.

Не забравяйте, че животът на хидроизолационните материали трябва да бъде равен или по-голям от живота на покрива и в никакъв случай по-малък. В противен случай в бъдеще ще трябва да демонтирате покрива, за да смените хидроизолацията.

Разновидности на хидроизолационни материали

Днес на потребителите се предлагат различни варианти за хидроизолация, различни по цена, състав и технология на полагане.

Не забравяйте, че за всеки довършителен слой на покрива има най-подходящия тип фолио, което максимизира техническите му характеристики и удължава експлоатационния живот. Има такива видове методи за хидроизолация на покрива като;

филми. Фолиата са тънки полиетиленови листове с умерена якост и плътност. Произвеждат се на метрови ролки с дължина до 30м.

Филмовата хидроизолация е сравнително евтина. Недостатъците включват ниска якост и лоша толерантност към ултравиолетовите лъчи.

мембрани. Това са някакви напреднали филми. Изработени са от по-издръжливи полимери и са снабдени с малки отвори за по-добра вентилация. Цената на мембранната хидроизолация е по-висока. Подходящо е да се използват под профилни настилки и метални плочки.

Течна хидроизолация. Този тип се използва, ако основата на покрива е бетонна. Това може да бъде мастика от битум, полимер или техни съединения. Нанасянето е с валяк, четка или пръскачка.

Технология на устройството за хидроизолация

Правилният избор на подходящ тип покривни хидроизолационни материали не е достатъчен. Трябва да знаете как да ги прикрепите правилно. Монтажът се извършва върху конструкцията на фермата.

Съществуват следните технологии за хидроизолация на покрива:

механичен метод. Това е най-широко използваната технология. Състои се в използването на крепежни елементи. Предимството е високата надеждност на закрепването, а недостатъкът е рискът от повреда на покрива.

Метод на залепване. Ако не искате да повредите хидроизолационния материал, когато го инсталирате, спрете на тази опция. Можете да залепите хидроизолацията със специални лепила или самозалепващ слой (ако сте избрали дифузна мембрана).

Хидроизолацията на покрива със собствените си ръце е съвсем реална. Не забравяйте, че той трябва да бъде с високо качество и подходящ за избрания покрив. Не си струва да спестявате.

Хидроизолация на покрива снимка

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор