Двускатен покрив - видове дизайн и опции за монтаж. 110 снимки на монтаж на конструкцията

Подреждането на покрива е последният етап от строителството, ако вземем предвид стандартните опции, тогава стопански постройки се изграждат с навесна конструкция и къщи с двускатен покрив. Технологията на строителството има дълга история, последователността на операциите практически не се променя, въпреки факта, че днес се използват съвременни покривни материали.

Предимства на дизайна с двоен наклон

 • Различни архитектурни схеми
 • Спестяване на пари
 • прости изчисления
 • Естествен отток на дъжд и сняг
 • Геометричната форма намалява риска от течове на покрива
 • Възможност за оборудване на таванска стая в тавана
 • Поддръжка, надеждност, дълъг експлоатационен живот, устойчивост на износване.

Вариации на покрива

Симетричен. Този избор е напълно оправдан: надежден дизайн се формира поради симетрични склонове, натоварването се разпределя равномерно. Ако е необходимо, за да увеличите натоварването, инсталирайте система за ферми.

Асиметричен. Наклонът на склоновете е направен под различни ъгли, от едната страна собственикът ще може да оборудва стаята. В този случай натоварването се разпределя неравномерно, ще трябва внимателно да изчислите товароносимостта на основата с носещи стени, правилно да изберете покривни материали, да изчислите тяхното количество, да промените метода на изолация, външно покритие и хидроизолация.

Асиметричен. Дизайнът се характеризира с наличието на вътрешна или външна фрактура, както на снимката на двускатен покрив.

Всяка от опциите има свои собствени характеристики и предимства, които трябва да бъдат внимателно проучени, за да не направите грешка при избора на дизайн.

Подготвителният етап, предхождащ изграждането на покрива

Правилният двускатен покрив първо се създава на чертежа, в повечето случаи формата на конструкцията се избира според дизайна на къщата.

Важно е да се вземат предвид много фактори: размерът на къщата, материалът, от който са изградени носещите стени, както и географското местоположение на земята. Необходимо е точно да се изчисли какъв товар ще издържи двускатният покрив по време на работа.

Ако наклонът има ъгъл на наклон от 400 или повече, възможността за оборудване на пълноценна таванска стая на тавана е много ограничена.

Когато ъгълът на наклон е 100 или повече, натоварването на покрива от валежи и вятър се увеличава. Собствениците, които искат да оборудват тавана на тавана, се съветват да изберат асиметричен покрив.

Как се изчислява площта на двускатен покрив?

Когато правите изчисления, следвайте аксиомата - колкото по-малки са покривните материали по тегло, толкова по-малко е натоварването върху основата и стените на сградата. Ако изграждате покрив от дърво, трябва да изберете подходящи видове дърво, за да направите дървените елементи по-издръжливи, ще трябва да увеличите напречното им сечение.

Основният параметър при извършване на изчисления е общата площ на покрива, най-лесно е да се изчисли за симетрична конструкция: стойността на периметъра на един наклон се умножава по 2 и се получава точен резултат.

Дългите стени на сградата трябва да издържат на основното натоварване на покривната конструкция: системата за ферми е създадена, за да преразпредели равномерно натоварването.

Ако къщата е с дължина не повече от 6 м, не е необходимо да инсталирате подпори, подходяща е висяща рафтова система. Когато се планира изграждането на голяма крайградска конструкция, се използват слоести греди, които имат по-сложна конфигурация.

Чертежът на двускатен покрив трябва да показва местоположението на всички необходими възли и елементи:

 • мауерлат;
 • рафтова система;
 • подпори с кънки;
 • щайга;
 • топлоизолация и защита от влага;
 • покривно покритие.

Направи си сам счупен двускатен покрив се издига, когато проектът предвижда изграждането на пълноценно таванско помещение в таванското пространство.

Монтажна работа

Mauerlat е проектиран да издържа на теглото на покрива, осигурява равномерно разпределение на натоварването върху основата със стените, ширината на гредата за неговото производство е равна на ширината на стената. Закрепването се извършва с помощта на стоманена тел, скоби, шипове, метални плочи, котви или дървени добавки.

Фронтоните и долната част на щайгата са фиксирани върху мауерлат или греда с по-малка секция, последният елемент е завинтен или прикован към горния сноп.

Таваните на гредите са създадени от дървени греди 200x100 mm, щайгата е поставена върху надлъжните греди на стъпки от 50 или 60 cm, те са прикрепени към Mauerlat с помощта на дълги пирони (200 mm). Рафтовата система е направена от греди със сечение 100x50 mm, височината на всяка стойка е равна на разстоянието между пода и горната част на Mauerlat.

Опитни строители, които знаят как да изградят двускатен покрив, със сигурност ще зашият фронтона, за тази цел могат да се използват сайдинг, профилирани листове или облицовка. За вентилация и осветяване на вътрешното пространство на тавана във фронтона е оставен прозоречен отвор.

По целия периметър са монтирани корниз и пластмасова дренажна система. Монтажът на покрива изисква изпълнение на парна, хидро и топлоизолация, като покривни материали се използват керемиди, ондулин и др.

Снимка на двускатни покриви


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор