Как да покрием покрива - 105 снимки на основните видове покривни материали и съвети за тяхното използване

Какъв е най-добрият начин за покриване на покрив? Този въпрос възниква за почти всеки, който реши да актуализира покрива на къщата. Изборът на материал за покриване на покрива не е лесна задача. Експлоатационните свойства на готовата конструкция директно зависят от това колко правилно е първоначално взето решение в полза на конкретен материал.

Сред разнообразието от покривни материали, които са на пазара днес, всеки може да избере идеалния материал, който напълно отговаря на всички изисквания.

Избор на покривен материал

Когато избирате вида на покритието за покрива на къщата, трябва да обърнете внимание не само на външния му вид. На първо място, трябва да вземете предвид техническите характеристики на строителния материал. Също така е необходимо да се оцени силата на гредите и какво натоварване могат да издържат.

Висококачественият покривен материал трябва да има следните свойства:

 • устойчивост на температурни крайности;
 • устойчивост на ултравиолетови лъчи;
 • сила;
 • износоустойчивост;
 • стегнатост.

Когато решавате избора на покривен материал за покрива, трябва да ги сравните според горните параметри и да изберете най-добрия вариант. Трябва също така да се има предвид, че покривните покрития се различават в зависимост от вида на полагането.

Те могат да бъдат:

 • ролка;
 • листни;
 • парче;
 • мастика.

Листовият покрив включва материали като шисти, метални керемиди, ондулин и велпапе.Всеки от тях има своите предимства и цената им е различна. Най-често срещаното ролково покритие е покривен филц.

Цената на този материал е много достъпна, но трябва да се постави върху солидна основа. Частичният покрив се появи сравнително наскоро, размерът на 1 лист обикновено варира от 1 квадратен метър - това са материали като шисти и битумни, керамични, полимерно-пясъчни плочки.

Направи си сам покривно покритие

Покриването на покрива не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Напълно възможно е да се справите сами с това. Как правилно да покрием покрива и на какво трябва да обърна внимание?

Първата стъпка е да се оцени ъгълът на покрива, това ще определи от коя страна да започне полагането и в каква последователност.

Покриването на покрива не е само правилното полагане на покривния материал върху повърхността му. Не забравяйте за такива важни елементи като:

 • вентилация;
 • хидроизолация;
 • топлоизолация;
 • пароизолация.

Инструкции стъпка по стъпка: как да покриете покрива

Първият слой върху гредите е специален материал за пароизолация, който е достатъчно тънък и се закрепва с телбод. Получените шевове трябва да бъдат залепени със строителна лента.

Полага се следващият слой изолация, чиято дебелина може да варира в зависимост от метеорологичните условия в района, където се намира къщата.

Не е препоръчително да използвате нагревател с дебелина по-малка от 200 mm, тъй като той няма да изпълни напълно функцията си. Изолацията може да бъде на руло или облицована с плочки. Този материал плътно запълва празнините между гредите.

Следва полагането на специална хидроизолационна мембрана, която служи като надеждна защита на покрива от конденз. Необходимо е хидроизолационният материал да се разточи хоризонтално, като се започне от стрехите и се движи към билото. Необходимо е да съедините ролките заедно върху гредите с припокриване.

Последната стъпка е полагането на самия покривен материал. Монтажът му зависи от това какъв тип покритие е избрано за покрива.

Както можете да видите от инструкциите стъпка по стъпка, е напълно възможно да покриете покрива със собствените си ръце. Това ще отнеме малко време и усилия. Необходимо е покривният материал да се постави възможно най-плътно, като се избягват пукнатини и празнини.

А празнините между покритието и билото на покрива могат да бъдат елиминирани със специален уплътнител. Самото било може да бъде правоъгълно или полукръгло - всичко зависи от индивидуалните предпочитания и от това какъв материал е избран за покрива.

Най-трудното в покрива е да се вземе решение за вида на основния покривен материал, правилно да се изчисли необходимото му количество. Най-популярните покривни материали днес са велпапето, ондулин и метални керемиди.

Когато започвате покривни работи, трябва да запомните, че няма нужда да бързате по този въпрос. Всички процеси трябва да се извършват с най-високо качество, тъй като общото състояние на къщата зависи пряко от покрива.

Извършвайки цялата работа, не трябва да пренебрегвате предпазните мерки и да бъдете изключително внимателни. Ако имате въпроси на някой от етапите на покрива, можете да погледнете снимката как да покриете покрива в интернет и всичко ще стане ясно. Основното нещо е да не се страхувате от трудностите, защото всички те се решават лесно.

Фото препоръки как да покриете покрива


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор