Качулка във вентилация - устройство, характеристики на монтажа и правила за изчисляване на необходимите характеристики (110 снимки)

Днес е трудно да се намери кухненско помещение без аспиратор. В края на краищата, тя е от голямо значение в тази стая, тъй като премахва ароматите от нея, елиминира саждите и поддържа ситуацията в правилната форма за дълъг период от време. Как да изберем правилния аспиратор и да го инсталираме?

Видове модерни модели качулки

Има определени видове качулки, които се различават по дизайнерски характеристики. Има островни, настолни, вградени и стенни устройства. Стенните тела са кръгли или правоъгълни.

Такива механизми имат големи размери, те трябва да са в хармония с дизайна на стаята. Вградените конструкции са оборудвани в шкафове, те са почти невидими, което дава основание за избор на всяка опция за конфигурация.

Опциите от настолен тип се поставят до печката. Страхотни са за малки пространства. Островните конструкции са монтирани в таванната повърхност в средата на кухненското пространство. Те ще бъдат отличен избор за печка, разположена отделно от мебелния комплект.

Инсталационните работи зависят изцяло от вида на продукта. Днес се предлагат такива видове аспиратори като комбинирани, рециркулационни и изпускателни.

Като продукти се предлагат класически устройства, през които въздухът се изпуска в специален вентилационен отвор. В този случай може да се отбележи изпускателният процес на функциониране.

Когато въздушните маси преминават през филтрите, се извършва филтриране, което след това се връща отново. Това се нарича рециклиране.

Една от опциите се предлага от качулката, другата от въздушния филтър. Когато избирате необходимата опция, се ръководете от характеристиките на кухненското пространство и ситуацията като цяло.

Характеристики на подреждането на въздуховоди

За да имате винаги чист въздух в кухненското пространство, не можете да правите без аспиратор с отвор към вентилационната система. Важно е правилно да оборудвате въздуховода, изработен от алуминий или пластмаса.

Пластмасовата версия се счита за по-издръжлива и практична в експлоатация, поради което има по-висока цена. В същото време устройство, изработено от пластмаса, е по-проблематично при инсталиране. За да направите това, трябва да закупите вентилационна решетка, адаптери, както и колена с буквата G.

Също така е важно да закупите редуктори, за да комбинирате ефективно кръглия диаметър с правоъгълни форми за изпълнение на канала.

Комплектът включва много части за самостоятелно инсталиране на аспиратора във вентилационната система. Въпреки това, такава инсталация за неопитен монтажник е проблематична, но този тип устройство е проектирано за дълъг период на работа и почти не издава шум по време на работа.

Нюансите на инсталиране на гофри

Ако вентилационната система е поставена над печката, тогава тя се комбинира с качулката чрез адаптер. В тази опция е оборудван въздуховод. След като изберете конфигурация, е важно да закупите коляно, за да премахнете ъглите.

Освен това ще ви е необходим адаптер, който е прикрепен към отвора за вентилационната система, както и качулката. Частите за свързване се обработват със специален уплътнител, в резултат на което се получава красива конструкция, оборудвана под повърхността на тавана без допълнителни декоративни елементи.

Ако монтирате аспиратора във вентилационната система, както е на снимката, в шкаф, тогава не можете да правите без гофри, които са достъпен материал без проблеми по време на процеса на инсталиране.

За правилния избор на диаметър на гофрирането е необходимо да се съсредоточите върху размера на отвора, разположен на качулката. Гофрираната тръба се монтира на устройството с помощта на яка, а на вентилация през решетката.

Пластмасовата вентилационна система се характеризира с по-красив външен вид, дизайнерските характеристики позволяват да се оборудва над шкафовете, което я прави почти невидима.

Чрез свързване на аспиратора към вентилационната система според инструкциите можете да осигурите необходимото функциониране, ако комбинираният канал, предназначен за отстраняване на въздушната маса, е голям. В резултат на това въздухът незабавно ще проникне в дупката, съответно ефективността на този тип устройство ще бъде висока производителност.

Съвет

Няма нужда да намалявате размера на канала сами. В случай на такава необходимост си струва да използвате адаптер. Вентилацията в близост до качулката е доста удобна. Тази опция предвижда подреждането на системата в горната част на конструкциите.

Поставянето на този канал на обратната страна ще ви позволи да поставите системата по повърхността на тавана. Може да се скрие с кутии, в които се монтира без проблем. Избран в съответствие с нюанса на повърхностите на стените и тавана, той ще бъде почти невидим.

Снимка на качулката във вентилацията


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор