Входен вентил в стената - основни видове, характеристики на избор и опции за монтаж (105 снимки)

В обикновения живот не мислим как работи вентилацията в къщата. Ако в кухнята и банята има вентилационни канали, тогава всичко трябва да работи. Днес обаче все повече собственици сменят дървените си прозорци с пластмасови и с настъпването на студеното време започват да възникват неочаквани проблеми.

Висока влажност, тежък въздух, мухъл, миризми от съседи. В такава ситуация трябва да се задълбочите в принципа на работа на вентилацията.

Всъщност всичко е съвсем просто. Вентилационните канали във вашия апартамент или къща работят ефективно, ако в стаята непрекъснато се подава необходимото количество свеж въздух. Дървените прозорци не са много херметични сами по себе си (иначе защо ще ги уплътняваме за зимата).

Когато пластмасовите прозорци са затворени - съвсем различен въпрос! Захранването с въздух е блокирано. Апартаментът сякаш се превръща в запечатан буркан. Но този на пръв поглед сложен проблем има просто решение. Трябва да се монтира входен вентил.

Устройството и принципът на работа на стенния вентил

Като начало трябва да се подчертае, че на пазара се предлагат вентили за всмукване на въздух за прозорци. Те имат както предимства, така и недостатъци.

Очевидните недостатъци включват ниска производителност - входящият въздух няма време да се затопли. Поради значителното хидравлично съпротивление не е възможно да се монтира филтърът. На фона на прозоречната версия, стенната изглежда по-практична.

Стенният амортисьор се състои основно от пластмасов въздуховод с филтър. Отвън е завършен с козирка от дъжд и решетка. От жилищните помещения се представя под формата на декоративен корпус с вграден амортисьор.

Размерите на входните клапани са различни. Всичко зависи от честотната лента. Има малки модели със сечение на канала 60 mm. Или по-продуктивни с напречно сечение 131,8 мм. Дължината на въздуховода може да бъде от 200 до 2200 mm.

При стандартна работа устройството може да пропуска през себе си от 17 до 30 кубически метра въздух на час. Подаването на въздух става естествено.

В зависимост от модела, който изберете, стенните вентили могат да бъдат оборудвани с допълнителни функции:

  • Контрол на влажността в помещението
  • Електрически вентилатор
  • температурен сензор
  • Дистанционно

Възстановяване. Входът за отопляем въздух може да бъде много ефективен, ако живеете в климатична зона, където температурите падат доста под нулата. Клапани с функция за възстановяване, заедно с подаването на топъл въздух, отвеждат и отработения въздух от помещението.

Място и начин на монтаж

Когато избирате оптималното местоположение, трябва да започнете от циркулацията на топъл въздух в стаята. Най-добрите опции може да са:

Пролуката между перваза на прозореца и радиатора. На външната стена на помещението с височина на поставяне 1800-2000 мм от пода. В този случай вентилът трябва да се монтира на разстояние 300-400 mm от рамката на прозореца.

Монтажът на захранващия вентил в стената може да се извърши на ръка. За да инсталирате малък модел под прозореца, можете да се справите с перфоратор.В случай на монтиране на голям модел в стената близо до прозореца, в зависимост от материала на стената, за предпочитане е да използвате диамантено пробиване, тъй като перфораторът може да е неефективен.

важно! Ако решите сами да монтирате стенния вентил, направете вход в стената с наклон от 5-7 градуса към улицата.

Как сами да направите захранващ клапан за стената?

Напълно възможно е да направите захранващ стенен клапан със собствените си ръце. Домашно устройство се състои от четири елемента.

  • Тръба
  • Кръгла решетка с мрежа против комари
  • изолация
  • Декоративна глава с възможност за регулиране на подаването на въздух.

При производството на вентила трябва да се съсредоточите върху диаметър от 100 до 130 mm.

Принципът на инсталиране е прост:

Вътре в тръбата се поставя изолация. След монтирането на готовия тръбен участък в стената се монтира мрежа от страната на улицата. Тя трябва напълно да покрива напречното сечение на тръбата.

От страната на помещението на изхода на тръбата е монтирана декоративна капачка или регулируема решетка.

Като цяло продуктът ще струва по-малко от готовите аналози. Необходимите компоненти могат да бъдат закупени във всеки строителен магазин.

Сервиз на захранващ клапан

Стенният вентил не е взискателен при напускане. Опитайте се да следвате основните препоръки:

Почистването трябва да се извършва два пъти годишно - през пролетта и есента. Такава профилактика ще избегне намаляване на пропускателната способност поради натрупване на прах и паяжини.

Това почистване може да се извърши с прахосмукачка. Ако е възможно, повърхността на канала може да се измие с топла вода и препарат.

заключения

Стенният входен вентил е доста просто устройство, което може значително да подобри микроклимата във вашия дом.Независимо от позицията на вашите прозорци, свежият въздух винаги ще влиза във вашия апартамент или къща. Освен това, както можете да видите на снимката, входният клапан за стената изглежда доста хармоничен.

Снимка на захранващия вентил в стената

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор