Рекуператор за дома - избор на правилното устройство и създаване на вентилационна система (80 снимки)

Съвременното оборудване позволява не само да се създаде нормален микроклимат в къща или апартамент, но и да се осигури спестяване на енергия. Едно от тези устройства е топлообменник, който се характеризира с проста конструкция и висока ефективност при топлообмен.

Характеристики на дизайна

По дизайн домашният рекуператор на въздух е подобен на вентилационната система. В стаята обаче влиза вече загрят въздух. Възможен е и режим на охлаждане. Но в последния случай, за разлика от климатика, разходите за електричество и презареждане на фреон не са необходими.

Промяната в температурата на входящите потоци се осигурява чрез топлообмен между топлоносителите, тъй като устройството има тънка стена, която предотвратява тяхното смесване.

Основата на рекуператора е топлообменникът. Също така в системата има захранващ и изпускателен вентилатор или електрически нагревател, филтри, възвратен клапан и други устройства. Самият топлообменник има двойни стени, разделящи двата въздушни потока. Те не се смесват.

Но в същото време топлинната енергия се прехвърля поради високата топлопроводимост на стените. Освен това по-загрятият изходящ въздух осигурява по-висока температура на потока, влизащ в помещението.

Принцип на работа и предимства

Топлообменникът акумулира топлината, която имат изходящите въздушни потоци. След това се предава на входящите маси. В същото време самата ефективност на трансмисията е доста висока.Пресният въздух се подава вече загрят и следователно натоварването на отоплителната система се намалява. Схемата на работа може да се види на снимката на рекуператора за дома.

По-конкретно, в процеса на работа работят механизми от два вида.

Първо, преминавайки през редукционната камера от керамичен тип, въздухът я загрява с пренос на до 95-97% от наличната енергия. Веднага след като камерата се загрее до определено ниво, топлообменникът превключва да работи върху приемането на нови въздушни маси отвън.

Второ, входящите струи се нагряват в редукторната камера поради натрупаната топлина. Разгорещени влизат в къщата. И след като топлообменникът се охлади, системата превключва да работи като аспиратор.

Предимствата на рекуператорната система са:

 • висока вентилационна ефективност без необходимост от изграждане на допълнителна мощна вентилационна система;
 • осигуряване на комфортен микроклимат;
 • спестяване на консумация на енергия за отопление;
 • отстраняване на замърсители от помещенията и отстраняване на миризми;
 • потокът от потоци се почиства с помощта на специални филтри;
 • възможност за самостоятелно сглобяване;
 • автоматична работа;
 • ниски разходи за поддръжка по време на работа.

Правила за изчисляване на технически параметри

В процеса на определяне кой топлообменник е най-подходящ за вашия дом, е необходимо правилно да се изчисли необходимата производителност и възможна ефективност.

Първият индикатор трябва да вземе предвид санитарния стандарт за вентилация на помещенията. Така че, при постоянно присъствие на хора в къщата, минималната норма на чист въздух на човек е 60 m3 на час. За спомагателни парцели този параметър може да бъде намален 3 пъти.

В процеса на изчисляване на производителността е необходимо да се определи разликата между температурата на въздуха, която трябва да бъде в помещението и преобладаващата навън. Този показател трябва да се умножи по санитарната норма и коефициент 0,355.

Но постигането на необходимата ефективност е малко по-трудно. Необходимо е да се измерва температурата в три точки: на улицата, на изхода от стаята и на входа към нея. Първо се изчислява разликата между входящия отопляем въздух и температурата на улицата, а след това между топлия изходящ въздух и температурата на улицата. За да се изчисли желаният параметър, първият индикатор се разделя на втория.

Разновидности на агрегати

Видовете рекуператори за захранване и изпускане могат да имат различни дизайни. Отделните модели се различават един от друг и по отношение на техническите параметри. Сред популярните модели устройства са MMotors-JSC Eco-Freshness 01, SHUFT RHPr, Korf PR40-20, Dantex DV200 HRE.

ламеларен

Топлообменникът е направен под формата на метални пластини с високо ниво на топлинен капацитет. Събрани са в касети, монтирани в кутия.

Когато въздушните потоци се движат, те се нагряват или охлаждат в зависимост от режима на работа. Кондензатът не се задържа, а се отстранява ефективно през дренажната система.

Това е най-продуктивната модификация, която е лесна за използване на достъпни цени за оборудване. Като недостатък може да се отбележи лед, който се образува при работа на топлообменника през есента и зимата.

Ротари

Захранването и изпускането на въздушни маси се осигурява от работата на лопатките, а системата, участваща в топлообмена, включва 1 или 2 ротора. Такава цилиндрична кутия работи доста просто.

Веднага след като въздухът се изпомпва и кутията се нагрява до зададеното ниво, механизмът за изпомпване на пресни маси в помещението се включва.

Предимствата на устройството са много:

 • висока ефективност и ефективност;
 • липса на кондензни образувания и лед;
 • използването на промяна на скоростта на въртене на лопатките при регулиране на параметрите на инжектиране;
 • елиминиране на ефекта на "сухия" въздух.

Но в същото време устройството консумира повече електроенергия, въртящите се компоненти се износват и инсталирането на топлообменник може да изисква подреждането на допълнителен капак.

Покрив

Тази модификация е подобна по дизайн на моделите с плочи, но размерът е много по-голям. Поради това е препоръчително да се използва само в големи къщи и промишлени сгради. Тъй като топлообменникът е монтиран на покрива, нивото на шума по време на работа ще бъде минимално.

Гликолова

Рециркулационният апарат от регенеративен тип е комбинация от плоча и ротационен. Работата му включва водно-гликолов състав като междинен топлоносител с високи параметри на топлинен капацитет. Тази функция подобрява производителността на системата.

Как да направите устройството сами

Можете да изградите рекуператор за вашия дом със собствените си ръце от поцинкована стомана. Необходимо е да се подготвят 2-4 m2 листа, от които се изрязват правоъгълници 200x300 mm с ножовка или мелница.

По ръбовете на заготовките е залепен изолационен материал. След това чиниите се нареждат една върху друга. Поради оразмеряването на топлоизолатора се получават луфтове около 4 мм. Ставите трябва да бъдат третирани с уплътнител.

За закрепване трябва да направите калъф, който да побере всички плочи. В стените са направени отвори за фланци за закрепване на въздуховоди. Фугите също са запечатани.След като уплътнителят изсъхне, ламеларната конструкция се вкарва в кутията, а външните й стени са завършени с топлоизолационен материал. Сглобявайки и монтирайки топлообменника, ще поддържате благоприятен микроклимат в помещението.

Фото рекуператор за дома

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор