Монтиране на аспиратора - съвети за монтаж, свързване, поддръжка и работа (75 снимки)

Качулката е задължителен атрибут на вентилационната система в къщата. Тя е гарант за липсата на неприятни миризми и плесени.

Тънкостите на устройството за кухненски аспиратор

Има различни начини за инсталиране на абсорбатор в кухнята. Кой да изберете зависи от вида на изпускателната структура:

Ако е възможно домакинските уреди да работят в режим на изпускане и рециркулация, инсталирането на качулката е изходът на въздуховода към външната вентилационна система.

В такава ситуация основното нещо е да не правите грешка при изчисляването на диаметъра на канала. Обикновено стойността му е 12-15 см. Те се опитват да не стесняват канала, ако е възможно, да не го огъват или удължават.

Това правило се спазва, за да се сведат до минимум загубите на мощност. Обикновено се използва гладък канал, чието напречно сечение има формата на квадрат или кръг.

Днес можете да намерите аспиратори, чиято работа е възможна само в режим на рециркулация. Основният елемент на такива структури е въглероден филтър. За този вид аспиратори не е необходимо да се свързват към вентилационна шахта.

Въздухът, влизащ в изпускателното устройство, преминава през въглероден филтър, който го почиства и след това се връща обратно в стаята. Предимството на аспираторите от този тип е лекотата на тяхното свързване, а недостатъкът е по-ниската производителност.

Качулките могат да бъдат вградени и на панти. Всеки тип има свои собствени начини за правилно инсталиране на изпускателното устройство.

Инструменти и необходими материали

Монтирането на аспиратора със собствените си ръце изисква специални инструменти. Някои от тях са включени в комплекта на избраното устройство, други ще трябва да бъдат закупени, например крепежни елементи или въглероден филтър.

За монтаж ще ви трябва:

 • гофриране (за отклоняване на мръсния въздух във вентилационния канал);
 • решетка за вентилационна шахта (придава естетика);
 • скоби (необходими за закрепване на гофрирането).

По отношение на инструментите трябва да имате:

 • отвертка;
 • перфоратор или бормашина;
 • отвертка;
 • нож, ролетка и молив;
 • ниво на сградата;
 • ножовка за метал.

Инструкции стъпка по стъпка за инсталиране на изпускателното устройство

Преди да започнете монтажните работи, трябва да изчислите на каква височина да инсталирате качулката. Минималното допустимо разстояние от повърхността на електрическата печка до изпускателната конструкция е 0,65 m.

Ако печката е газ, тя трябва да се увеличи до 0,75 м. Допустимо е да я поставите по-високо, основното е, че е удобно да използвате оборудването.

Обмислете инструкциите за инсталиране на качулката със собствените си ръце. Тя включва няколко стъпки:

 • Фиксиране на крепежните елементи на изпускателното устройство към стената.
 • Свързване на аспиратора към канала или оборудване с въглероден филтър.
 • Свързване към електрическата мрежа.

Има само 2 важни точки по отношение на закрепването на изпускателната конструкция:

 • Устройството трябва да бъде закрепено възможно най-надеждно и здраво.
 • Разстоянието от повърхността на теглене на оборудването до плочата трябва да се определи правилно.

Следните стъпки за инсталиране на изпускателното устройство са както следва:

Снимката на монтажа на качулката показва, че тя трябва да бъде окачена на стената на предварително изчислена височина. Тя трябва да бъде фиксирана по специална ос, която съответства на плота.Най-добрият вариант е ексцентричен крепеж, който ви позволява да регулирате позицията на качулката над печката.

Монтираният аспиратор трябва да бъде свързан към вентилационната система. Дължината на кутията трябва да е минимална. Специална втулка ще помогне за свързването на канала към вентилационния канал. Кръстовището трябва да бъде компресирано със скоби и намазано със силикон.

След като инсталирате устройството и го свържете към вентилационния вал, трябва да се справите с електрическото му свързване. Ниската мощност на качулката ви позволява да правите без изчисляване на диаметъра на проводниците или инсталиране на отделна машина. По-добре е предварително да предвидите жицата и да я скриете в стената. Можете също да го скриете във външен вентилационен канал.

Ако не искате да дишате мухъл въздух и да се борите с гъбичките по стените, тогава трябва да инсталирате аспиратора в банята. Това ще помогне да се избегне натрупването на влага и увреждането на покритието на помещението, както и образуването на неприятна миризма и мухъл.

Снимка на процеса на инсталиране на аспиратора

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор