Вградена качулка: описание на устройството, основни видове и принцип на работа (115 снимки)

Поддържането на чистотата на въздуха в апартамента е задължително изискване при регулиране на микроклимата в дома. Ето защо в кухнята не можете без устройство, което надеждно почиства въздуха. Моделите с вградени аспиратори демонстрират отлична ефективност. И как да изберете и инсталирате устройството, ще научите от нашата статия.

Обосновка на избора

Този тип оборудване се монтира вътре в слушалките и става невидимо за гостите, като същевременно запазва основните си технически характеристики.

Аспираторите за вграждане намират широко приложение в кухненското оборудване. Това се дължи на редица предимства, които те имат в сравнение, например с куполни модули:

  • компактност - устройството не изисква голямо пространство за монтаж и ще се впише идеално в интериора на малка стая, както се вижда от снимката на вградения аспиратор;
  • естетичен външен вид и възможност за движение, ако е необходимо;
  • относително ниско ниво на потребление на енергия;
  • минимален шум в сравнение с аналозите.

Силата на такива модели обаче, като правило, не е много висока. Асортиментната линия също не е много глезена - изборът тук е по-ограничен в сравнение с други видове устройства.

Основни настройки

Ако искате да знаете как да изберете правилния вграден аспиратор, трябва да обърнете внимание на основните технически характеристики на устройството. Има няколко от тях и не е много трудно да ги разберете.

производителност

Основният показател, който трябва да се следва при избора на устройство, е неговата производителност. Това се отнася за обема на въздуха, преминал през аспиратора по време на 1 час работа. Този параметър корелира с площта на самата кухня и височината на тавана.

Не забравяйте, че санитарната норма е 12 m3 за 1 ч. Следователно проектният капацитет се определя, като площта на кухнята се умножи по височината на тавана, санитарната норма и коефициент 1,2 за запаса.

Размери

Размерите на вградените качулки са важни, тъй като те трябва да се вземат предвид при производството на слушалки. Тъй като ще бъде прикрепен вътре в предварително направена по поръчка клетка.

Също така трябва да се помни, че ширината на панела трябва да бъде поне размера на плота и за предпочитане малко повече. Това е необходимо, така че замърсеният въздух с грес да не преминава през вентилатора.

Метод за пречистване на въздуха

Продават се два вида модификации - с изход за въздух към вентилационния канал и рециркулация. Първият вариант не включва използването на филтри, тъй като замърсените маси се изхвърлят в мината. Но това ще изисква подреждането на дренажната система. Тази опция е популярна в просторни апартаменти на жилищни сгради с висококачествена обща вентилация.

Качулките без комин просто пречистват въздуха и го връщат обратно. Препоръчително е да ги инсталирате в частни домове, дори ако не искате да инсталирате вентилационна система. Но тяхната мощност и производителност ще бъдат по-ниски.

Система за регулиране

Производителите на аспиратори за вграждане предлагат дизайни на контролни панели със система от бутони, сензори и псевдосензори. Някои модели имат и дистанционни управления.

Изборът зависи от вашите финансови възможности. Добре дошла е и възможността за регулиране на мощността в зависимост от вида на готвенето, което се извършва в кухнята.

Подсветка

Тази опция е важна, тъй като вашият комфорт в близост до печката зависи от нейното качество. Различните модели се различават по позицията на лампите, техния брой и яркост. За висококачествено осветяване на работната зона се препоръчва да изберете абсорбатори с халогенни или LED крушки.

Ниво на шум

Този параметър зависи от мощността на оборудването и неговия размер. Ето защо, ако не искате да създадете неудобство за себе си и съседите си, тогава е препоръчително да изберете модели с параметър на шума от 45-55 dB. В този случай наличието на тих режим ще бъде предимство.

В допълнение към тези параметри са важни материалът, използван за направата на кутията, цветовият дизайн на фасадата на слушалките, филтрите за рециркулация и наличието на автоматизация. Също така трябва да се съсредоточите върху най-добрите аспиратори за вграждане от известни производители, като Jetair, Kronasteel, Korting, CATA, MAUNFELD или Elikor.

Технология на монтаж

Вграденият аспиратор е скрит в шкафа точно над повърхността на печката. За газов котлон височината е най-малко 75 см, а над електрическата печка - най-малко 65 см. Конкретното местоположение трябва да се определи независимо, като се вземе предвид височината на човека. Но не забравяйте, че не трябва да задавате по-малко разстояние, но можете да го зададете по-високо, но като вземете предвид мощността на оборудването.

Ако се интересувате от въпроса как сами да инсталирате вграден аспиратор, тогава не забравяйте, че закрепването се извършва на винтове, завинтени в стените или към рафта. В горните рафтове трябва да направите дупка за канала.Но го изрежете след закупуването на оборудването, за да знаете конкретно изхода на дюзата и нейните размери.

Препоръчително е първо да извадите шкафа, да поставите качулката в него и да маркирате местоположението на канала. След това трябва да премахнете рафтовете, да направите дупки. Когато шкафът се върне на мястото му, можете да прикрепите качулката към него през отворите на тялото и след това да продължите със свързването.

Обикновено мощността на инсталациите е в рамките на 1 kW и следователно връзката може да се извърши към конвенционален контакт със заземяване. При отсъствието му е препоръчително да хвърлите жицата върху щита с шината, към която е прикрепен многожилният проводник. И по този начин да се произведе заземяване / заземяване.

Моля, имайте предвид, че уредът може да се продава с вече инсталиран щепсел, но има модели без него. Тази опция ви позволява самостоятелно да изберете най-подходящия метод за свързване за вас, например чрез клемен блок.

За въздуховода можете да използвате алуминиева гофрирана втулка, пластмасов въздуховод с кръгло или квадратно сечение. PVC тръбите осигуряват по-тиха работа, но монтажът им е по-трудоемък. Напречното сечение се избира в съответствие с размера на изходящата тръба.

Въздуховодът може да бъде изведен във вентилационната шахта. Но това трябва да се направи в отделен вентилационен канал, без да се затваря или намалява отвореният вентилационен отвор. Можете да поставите тройник, единият изход от който е прикрепен към вала, вторият към въздуховода, а третият с фиксиран възвратен клапан остава свободен за естествена циркулация, когато устройството е изключено. Има възможност и за изнасяне навън. За да направите това, в стената се прави дупка и се затваря с решетка отвън. Възвратният клапан няма да позволи навлизането на въздух от улицата или вентилационния канал.

 

Вградените абсорбатори допринасят за създаването на нормален микроклимат в апартамента, предотвратявайки натрупването на замърсен въздух. А функциите за монтаж осигуряват компактност и естетика на поставяне.

Снимка на вградени аспиратори


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор