Овлажнител - съвети за избор и поставяне. 110 снимки на модерни модели

Благоприятният микроклимат в апартамента е гаранция за добро настроение и благополучие на хората, живеещи в него. Липсата на влажност се усеща особено през зимата в апартаменти с централно отопление, не само хората, но и растенията, мебелите и т.н. могат да страдат от това.

За да определите дали трябва да закупите овлажнител за дома си, трябва да измерите нивото на влажност на въздуха.

Как да измерим влажността на въздуха

Преди да закупите овлажнител, трябва да измерите влажността в помещението. За да направите това, се препоръчва да закупите хигрометър, но все повече се използват комбинирани метеорологични станции.

В допълнение към измерването на влажността на въздуха, те имат допълнителна функционалност: измерват температурата навън и в помещението, могат да прогнозират времето за няколко дни. Често имат и вграден будилник, часовник, календар и др.

За по-точно определяне на влажността в помещението се препоръчва да се измерва няколко дни подред. Смята се, че комфортното ниво на влажност е в диапазона от 40 до 60%.

Избор на овлажнител

За да разберете правилно кой овлажнител е по-добре да изберете, трябва да вземете предвид неговите технически характеристики и личните си предпочитания.

Традиционният овлажнител е най-евтиният тип овлажнител, тъй като има опростен дизайн и някои ограничения. Такива устройства са оборудвани с резервоар, в него се излива вода, след което влиза в патроните.Освен че овлажнява въздуха, той се почиства и от прах. Препоръчително е да използвате изключително чиста, мека вода, в противен случай касетите ще трябва да се сменят по-често.

Вентилаторът издава шум (30-40 dB), въпреки че не пречи на ежедневната работа, може да причини дискомфорт по време на сън, така че се препоръчва да го инсталирате далеч от леглото.

Традиционните овлажнители са подходящи за поддържане на естествената влажност в помещението (до 60%), но те няма да могат да наситят въздуха насила, но това е напълно достатъчно за повечето апартаменти.

Също така е възможно да се появи бяло покритие върху мебелите, това може да се избегне чрез кипене на вода, преди да се излее в резервоара. След като разгледате снимките на овлажнителите за въздух, можете по-добре да вземете решение за избора.

Парен овлажнител - принципът на работа е много подобен на обичайното кипене на вода. Това устройство няма сменяеми касети, но използва нагревателен елемент, който консумира голямо количество електроенергия (300 до 500 W).

Изходът е доста гореща пара, която може да изгори (около 60 градуса), така че използването на този овлажнител не се препоръчва, ако в стаята има животни или малки деца. Поради липсата на консумативи може да се използва дори твърда и некачествена вода.

Ултразвуковият овлажнител е най-скъпият и модерен тип овлажнител за въздух. Има мембрана, която под въздействието на вибрации превръща водата в студена пара. Често има вграден хигрометър, който може самостоятелно да регулира влажността на въздуха.

Някои модели могат да се изключат сами, когато в резервоара няма вода. Такива овлажнители са почти безшумни (по-малко от 30 dB), така че могат безопасно да се инсталират дори близо до леглото.

По мебелите не остава бял налеп, тъй като благодарение на специални филтри и патрони водата се пречиства от различни примеси и мръсотия.

Ултразвуковите лъчения са насочени само към разграждането на водата, така че живите същества не получават никаква вреда.

Допълнителни функции на овлажнителите

Ароматизиране

Производителите на овлажнители за въздух оборудват някои устройства със специална ароматна капсула, в която може да се налива ароматно масло. За да дезинфекцирате и да се отървете от повечето микроби, можете да използвате масло от ела или евкалипт.

Ако искате да напълните стаята с приятен аромат, тогава можете да използвате всяко ароматно масло, всичко зависи от вашите предпочитания. Не се препоръчва да наливате ароматно масло в конвенционален резервоар, тъй като това може да повреди устройството.

Озониране

Ако имате нужда от овлажнител за деца, тогава трябва да изберете устройство с възможност за озониране. Тази опция помага да се отървете от различни бактерии, предотвратява тяхното размножаване и дезинфекцира въздуха.

Ултравиолетово почистване

Тази функция допринася за елиминирането на микроорганизмите във водата и пречиства въздуха, който напуска устройството. Този метод е абсолютно безвреден, тъй като целият процес на почистване се извършва вътре в устройството.

Фото овлажнители


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор