Кутия за аспиратор - прости инструкции за монтаж, избор на материал и конфигурация на вентилационна система (100 снимки)

В кухнята се приготвя храна за поддържане здравето и жизнеността на членовете на семейството. Но по време на приготвянето му се отделят много вещества, които навлизат във въздуха и създават неприятна миризма, която пречи на приема на храна. За да се отървете от остатъците от изгорели мазнини, канцерогени, се използва екстракт. Включва един от вариантите на кутията - тя може да бъде от различни видове на базата на различни материали.

След това ще разберем коя кутия е по-добре да изберете за различни кухненски помещения, за да можете да почистите стаята с най-високо качество и да създадете подходящ микроклимат, който допринася за приятното хранене.

Видове качулки

Има три основни версии на качулката. Нека ги разгледаме отделно:

Окачената версия на качулката се отличава с наличието на въздушен филтър. Намира се над печката. Не се нуждае от въздуховод или изход към вентилационната система. Необходимо е само от време на време да сменяте филтъра. И във версията с метален филтър ще трябва да го изплакнете след запушване, но не е необходимо да го сменяте.

Куполната версия е подобна по структура на камина и обикновено има собствен въздуховод и изходяща система към вентилационния канал.

Но има два вида:

 • Проточен изглед с директен изход към вентилационната система. Той се смята за най-популярният от това семейство.
 • Версия базирана на рекуперационна система с филтър. Използват се версии за еднократна употреба и версии за многократна употреба за дългосрочна употреба.Освен това има въглеродни филтри - те пречистват въздуха с около 70%. Изисква подмяна след пълно замърсяване.

Вградената версия се различава по скриването на основните елементи. Вижда се само предната част. Обикновено се създават в същия стил с останалите кухненски мебели. Често се включва в кухненски комплекти. Той е много популярен, защото е компактен и прост, с огромен избор от видове.

Как изглежда кутията, къде се намира и защо е необходима?

Кутията всъщност представлява капак за въздуховода и някаква част от капака, необходима за скриване на основните му елементи. Предлага се в различни форми на базата на различни материали. Помага за създаване на цялостен вид на обединението на аспиратора и канала, което се съчетава добре с дизайна на кухнята.

Вижте снимката на кутията на капака, за да разберете за какво говоря. Целта му е да създаде декорации за подобряване на външния вид на конструкцията, което спомага за пречистване на въздуха в кухнята.

От какъв материал е направена кутията?

Производителите са се научили да правят този декоративен елемент на базата на различни материали и размери. Всичко зависи от стила на кухнята и функционалните нужди. Можете да направите индивидуална поръчка, като посочите размерите на кутията за аспиратор, нейния дизайн, цвят, предназначение, стил и ще получите идеалния вариант, но не за малка сума.

Но не забравяйте, че трябва качествено да намали шума от електрическия мотор, монтиран в аспиратора. Притежават устойчивост на влага, излагане на различни химични елементи, температурни промени.

Помислете за основните материали за производството на канала за качулката и вентилационните системи.

Пластмасова кутия на основата на поливинилхлорид е с правоъгълна или кръгла форма. Има положителни страни:

 • Монтира се бързо и много лесно;
 • Различава се с висококачествена звукоизолация, издръжливост, продължителност на работа, защитена от корозия;
 • Той е перфектно изрязан, което спомага за правилното свързване с основните структури;
 • Не е тежък и не създава натиск върху канала и изпускателния канал.

За съжаление има и недостатъци. Те се изразяват в такива проблеми:

 • Бялата пластмаса постепенно става жълта, сива и видимо матова;
 • Появяват се различни вдлъбнатини поради тежестта на различни предмети или в резултат на друг удар;
 • Постепенно повърхността става пореста и там се събира мръсотия и прах - трудно е да се отървете от тях;
 • Сглобяването се извършва въз основа на правилната последователност.

Металната кутия се отличава с повишена надеждност, тъй като много често за нейното производство се използва неръждаема стомана. И обикновеният метал е покрит с прахова боя.

Помислете за положителните аспекти на кутията от неръждаема стомана:

 • Лесно се пере, тъй като не абсорбира никакви замърсявания и прах;
 • Различава се в издръжливост и издръжливост;
 • Има стилен вариант на дизайн, подходящ за всички кухни;
 • Няма драскотини или корозия по повърхността.

Но има много недостатъци. Помислете за проблемните области на кутията от неръждаема стомана:

 • Има висока цена;
 • Не предлага голям избор от цветове за боядисване на повърхността;
 • Трудно е да се сглоби, тъй като е необходимо да се спазва точността на размерите;
 • Дизайнът има увеличена маса и трябва да бъде правилно фиксиран;
 • Не предлага шумоизолация;
 • Пръстовите отпечатъци лесно остават на повърхността - трудно е да се отървете от тях;
 • Сглобяването може да изисква заваряване или издълбаване с мелница. Въпреки това, понякога този проблем може да бъде решен с помощта на лепило за метални повърхности.

Декоративна кутия от дърво се съчетава добре с различни комплекти, създадени от същия материал. Той ще може да допълва дизайна, тъй като има същите свойства, и ще предлага функционална част от употребата.

Дървото принадлежи към екологично чисти материали и това е основното предимство на такава кутия. Единствената отрицателна страна може да се счита само за голямото му тегло, което ще изисква висококачествено фиксиране.

Как да направите своя собствена

Тази опция е подходяща, ако искате да спестите пари или имате идея да впишете продукта в дизайна на кухнята. Но за да направите монтажа на кутията на аспиратора със собствените си ръце, тя трябва да бъде направена.

Като за начало трябва да се има предвид, че тя трябва да се съчетава с дизайна и е по-добре да е част от него, да е устойчива на препарати или почистващи препарати. Помислете за етапите на неговото създаване:

 • Подгответе скица въз основа на естествения размер, за да изрежете с нея необходимите заготовки;
 • За да направите това, препоръчваме да използвате електрически прободен трион, тъй като ви позволява да създавате гладки и равномерни ръбове на детайла;
 • В долната част е необходимо да се създаде отвор за свързване на гофрите към вентилационната система;
 • Свържете заготовките със самонарезни винтове и метални ъгли;
 • Използвайте два ъгъла с дебелина най-малко 2 мм, за да създадете една връзка на детайлите.

Сега сте получили различна информация за придобиване на качествен капак за изпускателна система или за изработване сами. Не забравяйте, че различните качулки ще изискват специална версия на кутията.

Снимка на кутията на аспиратора


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор