Качулка в мазето - как да монтирате системата със собствените си ръце. 120 снимки на интересни идеи и избор на материали

Правилно създаденият капак в сутерена предотвратява кондензацията на повърхността на стената на това хранилище, предпазвайки зеленчуците и плодовете от процеса на гниене. Сега е предложено огромно разнообразие от продукти за организиране на система за обмен на въздух.

Въпреки това, нищо специално не се изисква за конвенционално устройство с качулка. Нека да поговорим за това как да създадете качулка в склада със собствените си ръце без нежелани финансови отпадъци.

Направи си сам качулка

Простият дизайн на аспиратора по никакъв начин не зависи от площта на сградата, предназначението на мазето и климатичните условия.

За да оборудвате такава качулка в складовото помещение, ще ви трябват две тръби. Функцията на единия е да извлича, вторият ще бъде вход. Чрез тези тръби се осъществява ефективен въздухообмен.

Опции за инсталиране

Монтирането на тръби, предназначени за извличане на сутерена, не е трудно. Устройството от захранващ тип се извежда на земята. Долната страна е разположена в долната част на свода. Тръбата се поставя в перпендикулярен ъгъл, под повърхността на тавана над храната. Горната му страна се показва чрез припокриване на покрива.

С помощта на определени устройства ефективността на инсталирания аспиратор се повишава значително:

Дефлектор. Монтиран над покрива на тръбата. Изпускателното устройство може да се затвори със стоманена капачка, която предотвратява навлизането на влага. Тази капачка е защитена от цилиндрична стена.

Такова устройство се нарича дефлектор.При пориви на вятъра под това устройство се образува налягане, което помага да се увеличи ефективността на оборудвания аспиратор от хранилището.

Освен това трябва да се създаде решетка на захранващата тръба, за да се блокира навлизането на насекоми, както и гризачи в помещението. Този тип устройство ще помогне да се осигури надеждна защита на хранилището.

Материали за подреждане на вентилационни тръби

Правилният аспиратор в мазето се създава самостоятелно доста просто. Има няколко популярни материала, които постоянно се използват за производството на тръби за ефективна изпускателна система: азбестов цимент, както и полиетилен с ниско налягане.

Според външните характеристики на устройството, азбестоцимент, подобен на шисти, поради тази причина те се наричат ​​шисти. И азбестоциментът, и полиетиленът са надеждни, практични и изключително издръжливи.

Полиетиленовите тръби не са трудни за инсталиране сами. Въпреки това, в процеса на работа е важно аспираторът на мазето да е организиран правилно, както е на снимката, за което е важно да заварявате тръби, което не е възможно веднага за начинаещи.

Както и да е, изборът на определен материал за подреждане на вентилация на сутерена зависи от изискванията за мазето. Ако има затруднения с избора, тогава е за предпочитане да потърсите професионална помощ.

Ако складът е с минимална площ, тогава не е необходимо да се оборудва мощна вентилационна система, тъй като една тръба може да осигури подходящи условия на влажност и температура.

В зависимост от вида и площта на пространството, схемата на сутеренния капак има лични характеристики. Би било правилно да се разглеждат всички случаи поотделно.

Специални вентилатори

За да оборудвате ефективна качулка за съхранение, ще са необходими определени вентилатори. Има канални, както и аксиални вентилационни структури, които се различават по разположение и работа.

Вентилаторът от канален тип е вграден в захранващите и изпускателните тръби. Вентилационните аксиални устройства, напротив, са разположени близо до изхода.

В допълнение, пазарът предлага така наречените вентилатори на охлюви, но тяхното използване е свързано с някои проблеми, поради което е по-добре да се даде предпочитание на традиционното решение за извличане на сутеренното пространство.

Монтаж на вентилатор тип канал

Този тип вентилатор може да няма висока степен на производителност, поради тази причина може да се захранва от минимално захранване. Препоръчително е да закупите амплитудно устройство, което може да осигури високо ниво на ефективност.

Добре монтираната качулка за сутеренното пространство се проявява перфектно в първоначалния експлоатационен период.

Така въздухът в мазето се овлажнява, но не много, в резултат на което хранителните продукти не се поддават на замръзване, температурният режим достига 4 градуса.

Както казахме по-горе, инсталирането на този тип аспиратор може да се извърши без помощта на професионалисти и използването на сложни инструменти, както и специално техническо оборудване. Просто казано, всичко може да се направи със собствените ви ръце, особено ако имате първоначални умения.

Снимка на качулката в мазето


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор