Аспиратор за баня - 100 снимки на модерни модели, характеристики по техен избор и монтаж

Поради високата влажност банята, както никое друго място в апартамента, е подложена на появата на гъбички и мухъл. Това вреди на човешкото здраве, както и на самата баня. Понякога естествената вентилация не се справя със задачата си. И за да избегнете подобни проблеми, трябва да помислите за по-ефективна вентилационна система.

Какви видове абсорбатори за баня има?

В интернет можете да намерите снимки на различни абсорбатори за баня. Всички те имат свои собствени характеристики. Вентилацията е разделена на радиална и канална, както и на аксиална и центробежна.

Радиалната вентилация е представена под формата на цилиндър с лопатки, които са поставени вътре в него. Най-често се използват качулки с остриета, огънати в различни посоки. Вентилатор с извити назад лопатки ще помогне за пестене на електроенергия, но извитите напред вентилатори не правят толкова много шум.

В аксиалните устройства има пръстен, разположен върху оста на двигателя, и остриета, поставени върху него. Такъв екстракт обикновено се монтира в отвора на мината. Недостатъкът на устройството е, че са доста шумни.

Центробежните вентилатори са подходящи за големи помещения. Те са монтирани под тавана, което помага да ги скриете с гипсокартон.

Освен това има и качулки със сензори за влажност. Те могат да се управляват автоматично или ръчно. Последното ще помогне да се спестят пари, но в същото време устройството няма да може да контролира влажността в помещението и да промени интензивността на работата си.

Предимствата на такава качулка:

  • удобен дизайн. Устройството може да бъде окачено на стената или над тавана в шахтата;
  • всички части, които взаимодействат с електричество, са надеждно защитени, а самото устройство е изработено от водоустойчиви материали;
  • работата на аспиратора е автоматизирана, което спомага за значително намаляване на разходите за енергия.

Често прах и неприятни миризми влизат в банята от вентилационната шахта. За да се предотврати това, се използват абсорбатори с възвратен клапан.

Мнозина смятат, че безшумният аспиратор не работи толкова ефективно. Това мнение обаче е погрешно. Нивото на шум зависи от това от какви материали е направено устройството, както и от звукоизолацията.

Направи си сам качулка

Първо трябва да решите къде ще бъде разположен качулката. Устройството може да бъде разположено на стената, под тавана, във вентилационната шахта, а също и срещу вратата.

За да инсталирате вентилация, трябва предварително да направите канали за окабеляване, тъй като е невъзможно да поставите отворено окабеляване в банята.

Има вентилации, оборудвани с ключ, други се включват със светлината. Отделни устройства започват да работят заедно със сензора за влажност. Следователно е необходимо да се обмисли как е свързана системата.

И така, как да направите качулка със собствените си ръце? Монтажът не е супер сложен. В апартамента се монтира във вентилационен отвор или се закрепва към стената с помощта на самонарезни винтове.

Ако банята вече е облицована с плочки, тогава, за да не се развали, качулката може да бъде прикрепена със силиконов уплътнител. Не са необходими други монтажни работи.

Избор на аспиратор за баня

Кой аспиратор за баня е по-добре да изберете? На първо място, трябва да вземете предвид площта на стаята и броя на жителите на апартамента.

За да намалите консумацията на енергия, най-добре е да се спрете на аспиратора, който контролира мощността на работа и може да бъде изключен от мрежата, ако е необходимо.

Един от най-важните критерии е ефективността. За големи стаи трябва да изберете аспиратор с висока мощност, в противен случай устройството просто няма да се справи със задачата си.

Аспираторът трябва да бъде разположен в запечатан корпус и да отговаря на всички стандарти за безопасност. Ако устройството е прикрепено под тавана, то трябва да бъде защитено от влага, която се натрупва там.

В жилищни сгради, където изпускателният канал е проектиран за няколко апартамента, най-добре е да инсталирате вентилация с възвратен клапан. Това ще ви спести от попадането в банята на неприятни миризми от вентилационния вал, както и от мръсотия и прах от улицата.

Снимка на аспиратори за баня


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор