Качулка за кухнята - професионални съвети как да изберете най-добрия модел (90 снимки)

Кухнята се отличава от другите жилищни помещения преди всичко с това, че в нея се приготвя храна. В същото време температурата и влажността в него се повишават, появяват се допълнителни изпарения, които след това се разпространяват във всички помещения и се установяват върху повърхностите на интериорните предмети. Това изисква допълнително време за почистване на помещенията.

За да избегнете неприятни и вредни ефекти, има различни начини за почистване на въздуха в кухнята. Този преглед ще представи различни начини за организиране на изпускателна вентилация в кухнята със снимка.

Само преди няколко десетилетия почти единственият начин за почистване на въздуха в кухнята беше инсталирането на обикновен мрежов вентилатор на входа на домашната вентилация.

Към днешна дата най-добрият начин за поддържане на чист въздух в къщата е инсталирането на кухненски аспиратор с аспиратор и отвор към вентилацията. Дизайнът му е доста прост и разликата между моделите се състои, в допълнение към принципите на работа, в различни геометрични параметри, производителност, наличието на такива допълнителни опции като капани за мазнини и локално осветление.

Класификация на почистващите препарати за кухня

Нека да разгледаме по-подробно от какво се състои и какви характеристики има домашната качулка. Това ще ви позволи да го направите сами или да направите правилния избор в магазина.

Произвежданите аспиратори се различават според начина на използване. Прави се разлика между битови и промишлени инсталации. За индустриална употреба те са изработени изцяло от неръждаема стомана.Тъй като се използват непрекъснато, те имат добри лабиринтни капани за мазнини. Поради това те са тежки и обемисти.

За домашна употреба можете да изберете по-прости малки аспиратори за кухнята и дори да ги сглобите сами.

Има две опции за пречистватели на въздуха: филтърни и изпускателни устройства. Филтърните агрегати са плоски конструкции, монтирани над плочите. Принципът им на действие е филтриране на издигащия се от печката въздух през мазниноуловители и филтри със зеолит или въглища. След преминаване през тази инсталация въздухът влиза обратно в помещението. Тези единици са компактни.

Вторият тип почистваща инсталация събира въздух над печката с помощта на така наречения вентилационен капак и го извежда от помещението. Въздухът преминава през маслоуловителите и след почистване се издухва от вентилатор през въздуховода във вентилационната шахта на къщата.

Изборът кой аспиратор е по-добре да изберете, на първо място, определя качеството на домашната вентилация. Филтриращите инсталации се използват, когато по някаква причина е невъзможно да се организира добър изход на въздуха чрез вентилация.

Но за предпочитане е да използвате втория тип почистващи препарати. Те могат да бъдат закупени или сглобени сами. Опцията за самостоятелно сглобяване е още по-предпочитана, тъй като това може да спести значителна сума пари, да вземете добър вентилатор и маслен уловител, което е необходимо, за да поддържате чиста вътрешната структура на аспиратора и вентилацията на къщата. Можете да сглобите дизайн, който идеално се вписва в интериора на кухнята по размер и цвят.

Самостоятелен монтаж на кухненски аспиратор

Домашните дизайни не са по-лоши от индустриалните.Такъв кухненски аспиратор може да бъде както вграден, така и свободностоящ. Така че, ако не готвите много интензивно у дома, тогава можете да се справите без капан за мазнини или все пак да го закупите отделно и да го монтирате във вентилационен чадър „направи си сам“.

Рамката на кутията и изходните канали за въздух се проектират в зависимост от вашите предпочитания за дизайн, местоположението на вентилационния отвор и разположението на кухненските мебели. Рамката на кутията е изработена от материали като гипсокартон или шперплат.

Рамковата решетка е сглобена от поцинкован профил. Листовете са прикрепени към него с винтове. Грубите ръбове са покрити с шпакловка и след това цялата конструкция е боядисана.

Въздушният канал може да бъде направен по същия начин или да се използва стандартен пластмасов профил. Ако сами направите канал, тогава в него трябва да поставите гофрирана кръгла тръба от фолио, за да прехвърлите въздуха от вентилатора към вентилационния вал.

За да получите безшумен аспиратор в кухнята, кръгла тръба от фолио вътре в кутията е обвита със звукоизолиращ материал. Дизайнът не е много тежък и се закрепва към стената с анкери и дюбели.

Със спестените пари можете да инсталирате добър маслоуловител в кутията, да направите горното осветление на плота, да изберете най-добрия безшумен вентилатор, да боядисате конструкцията с добра, устойчива боя и да инсталирате висококачествени контроли.

По този начин качулката „направи си сам“ ще струва по-малко и в същото време ще има приятни допълнителни опции. Много е лесно да проверите сглобения продукт в действие: когато е включен, той трябва бързо да премахне миризмата от кибрит, запален над горелката, предотвратявайки разпространението му из стаята.

Снимка на кухненски аспиратори


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор