Въздушно отопление у дома: дизайнерски характеристики, опции за монтаж и приложение (105 снимки)

За да се създаде комфортна среда в къщата, е необходимо да се създаде висококачествена и надеждна инфраструктура. Осигуряването на желания режим по отношение на температурните параметри се осигурява чрез работата на въздушни отоплителни структури.

Принцип на действие и предимства

Схемите за отопление на въздуха у дома могат да се различават по метода на конкретното изпълнение и използваното оборудване. Важно е обаче да се разбере общият принцип на работа.

Студеният въздух в помещението се засмуква с помощта на вентилатор, който е монтиран под горивната камера на топлогенератора. Въздухът се прехвърля в топлообменника и след нагряване се изпраща през електрическата мрежа до посочените помещения на къщата. Отпадъците от горенето се изхвърлят през комина.

Като се има предвид гравитационната система, може да се отбележи, че студеният въздух се измества от топли маси надолу към въздухозаборниците. Но в същото време естествената циркулация може да бъде нарушена от течения, в резултат на което топлите маси ще се натрупват в горната част на помещението.

Принудителната циркулация осигурява по-голяма равномерност на отоплението поради равномерното движение на въздушните маси. Вярно е, че това създава неприятен шум в устройството.

Системите за въздушно отопление, използвани в домакинството, имат следните предимства:

  • висока ефективност, достигаща 93%;
  • автономност на отоплението;
  • спестяване на консумация на енергия поради системи за автоматично изключване;
  • възможност за изключване за дълго време;
  • лекота на монтажни работи;
  • безопасност;
  • гъвкавост, тъй като е възможно да се свърже оборудване от канален тип за контрол на влажността.

Но в същото време цялата система е чувствителна към качеството на дизайна. Наистина, в случай на нарушения може да възникне силно бръмчене и процесът на прехвърляне на въздушни маси след нагряването им може да бъде нарушен. Увеличените размери на диаметъра на въздуховодите поставят изисквания за подреждане на високи тавани.

В случай на пожар, газовите и горивните модификации на нагревателите отделят вредни компоненти през главните канали, преминаващи през къщата. Системата трябва да бъде инсталирана на етапите на директно изграждане, изисква поддръжка и консумация на електроенергия.

Разновидности на системите

Ако въздухът се издухва от вентилатор, тогава говорим за механичен тип циркулация. При естествено движение разликата в температурните индикатори играе роля.

В големи площи е препоръчително да се използват системи за централно отопление, но за контрол на климата в малки помещения местният принцип на организация е по-подходящ.

Въздушното отопление за частни къщи също зависи от метода на обмен на въздух, възприет в технологията. Възможно е да се организира обмен на рециркулация - след охлаждане въздушните маси отново влизат в топлинния генератор или с притока на нов въздух отвън. Използват се системи с частична рециркулация.

Допълнителният приток на въздух от улицата повишава нивото на вентилация на помещението. В този случай е възможно да се премине към охлаждане.

А за пречистване на въздуха се препоръчва използването на специални филтри. Липсата на обемисти тръби, радиатори и котли прави системата удобна и компактна, особено в сравнение с конвенционалното отопление.

Системен дизайн

Преди да отговорите на въпроса как да направите въздушно отопление в къщата, е необходимо да вземете решение за развитието на проекта. Трябва да се вземе предвид мощността на оборудването и възможните топлинни загуби. От голямо значение са техническите параметри на въздуховодите, зададените основни аеродинамични свойства, както и скоростта на движение на въздуха след нагряването му.

Централният елемент на цялата схема е въздушният нагревател. Линиите тръгват от това оборудване. Те пренасят топъл въздух в цялата къща.

Отоплителните системи работят благодарение на участието в схемата на нагреватели, които загряват въздуха, преминаващ през мрежата, и топлинни генератори. Вторият тип оборудване може да работи на газ, течно гориво, електричество.

За регулиране на налягането на въздуха се използват клапи и клапи, а дифузори с решетки разделят и разпределят въздуха. Контролът на налягането се осъществява и с помощта на щори, с които е оборудвана конструкцията. Характеристиките на подреждането могат да се видят на снимката на въздушното отопление на къщата.

При монтажа на главния въздуховод е необходимо да се използва поцинкована ламарина. Затоплянето е препоръчително да се извърши с помощта на самозалепващ се топлоизолатор.

Въздушните канали обикновено са скрити под окачен таван. Те могат да бъдат два вида - твърди и гъвкави. Връзката между тях се осъществява с помощта на алуминиева лента.

Когато подреждате въздушно отопление със собствените си ръце, първо инсталирайте въздушен нагревател с топлообменна камера. Всички канали са топлоизолирани, а изходите се монтират чрез маншони, фиксирани към стената.

След монтирането на главните главни канали към тях се отвеждат спомагателни тръби.Надлъжните и ъглови фуги са снабдени с подходящи профили с лепилна фиксация.

Амортисьорите са монтирани на захранващите канали. При монтажа на входа за обратен въздух е препоръчително да използвате тръби с размер 125 мм. Най-добре е да инсталирате конструкцията в сутерена.

Отоплителната система от въздушен тип е доста ефективен начин за създаване на комфортна атмосфера в къщата. Монтажът на оборудване и приспособления може да се извърши самостоятелно, но за правилна работа се препоръчва да се включат опитни специалисти.

Снимка на въздушно отопление у дома


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор