Изпускателен вентилатор - безшумни модели за вентилационни канали. 110 снимки на оптимални модели

За да се осигури удобно използване на банята, банята или кухнята, е необходимо да се постигне подходящ микроклимат. Това може да стане с помощта на висококачествен дизайн и правилния стил. Но не забравяйте за появата в такава зона на неприятни миризми, образувани от изпарения или мухъл.

Вентилационната система трябва да се справи с тях, но обикновено тя не работи задоволително и трябва да се добави специален вентилатор, за да се увеличи нейната функционалност.

Но не всеки знае как да избере вентилатор за аспиратора, тъй като на пазара се появиха много модели с различни функции.

Някои от тях могат да бъдат настроени да работят на таймер, което може да се счита за идеален вариант за поддържане на постоянна чистота на въздуха в определени помещения. След това ще разберем по-подробно нюансите на избор, видове и инсталация.

Баня

В тази стая винаги се натрупва много влага, тъй като тук се извършват различни хигиенни процедури. И не рядко банята е комбинирана с тоалетна, което ви кара да мислите за добра вентилация, тъй като постоянното почистване не ви спасява от неприятни миризми.

Конвенционалната вентилация почти винаги е запушена и не може да изпълнява напълно функцията си, поради което е необходимо да инсталирате изпускателен вентилатор в банята, за да се отървете от неприятните миризми и да осигурите удобно използване на помещението.

Обикновено този уред е много лесен за инсталиране, но процесът на свързване може да бъде сложен и да изисква помощта на квалифициран електротехник. Въпреки че, ако имате необходимите познания, можете да го направите и сами.

Кухня

С тази стая ситуацията е малко по-сложна, тъй като ще изисква различен подход към решаването на проблема с миризмите - те могат да идват и от съседни апартаменти! Поради това вентилаторът в кухнята е монтиран заедно с възвратен клапан. Това ще създаде бариера за проникването на въздух от вентилационния канал в случай на спиране на вентилатора.

Какво да търсите при покупка:

Вентилаторът трябва да може да издържа на висока влажност и високи температури, тъй като устройството обикновено се монтира до печката.

Обърнете внимание на функционалността на вентилатора - препоръчваме да закупите модел с дистанционно управление, тъй като не е много удобно да го управлявате чрез натискане с пръсти. Ако храната е сготвена, можете да пропуснете нещо в нея или да изцапате дрехите си или дори случайно да я запалите.

Модел с детектор за присъствие се счита за отличен вариант, тъй като той ще се включи, ако влезете в кухнята, което ще се окаже много удобно и икономично. Въпреки че обикновено този модел е по-скъп.

Препоръчваме да проверите целостта на конструкцията, ако е възможно безопасно да отворите кутията. И не забравяйте да вземете проверка, защото понякога може да няма достатъчно фиксиращи материали, което обикновено е изненадващо.

Понякога за кухнята се използва различен тип вентилатор, който не е свързан с типа захранване на канала. Говорим за разновидност на прозореца - той се блъска в стъкло или се монтира с помощта на рамка.Тази опция се използва като основа или по-често за подобряване на ефекта на качулката, базирана на стационарна вентилационна система.

Често тази опция се използва за големи кухни на столове или кафенета, ресторанти, тъй като те са големи и имат повишени изпарения, дим и неприятни миризми от процеса на готвене.

Но тази опция има минус, който се състои в появата на течение, но може да се справи с помощта на възвратен клапан.

Но не всеки знае какво да търси в различни точки на продажба и може да направи грешен избор. Например, объркване на вентилатор за изпускателна система с модел за работа на компютърен системен блок. Сега можете да се запознаете със снимката на вентилатора за качулката на базата на различни видове, за да знаете как изглеждат. Благодарение на предложените изображения няма да сбъркате при покупката на устройството.

Какво са феновете

Видовете изпускателни вентилатори се различават по принципа на работа и са разделени на три основни групи. Нека разгледаме всеки от тях поотделно:

Центробежните версии на вентилаторите от канален тип придобиха забележителна популярност сред местните купувачи. Те се характеризират с опростено устройство и удобна работа. Обикновено те се използват за работа в помещения с площ най-малко 15 квадратни метра.

Аксиалният изглед на вентилатора има кръг и перки около него. По време на работа въздухът се насочва въз основа на аксиалната посока. Увеличаването на аеродинамиката на движението на въздуха се постига с помощта на колектор.

Обикновено такива вентилатори са в състояние да преместят около 1000 кубически метра въздух за един час. Но по време на работа такива модели се отличават с появата на неприятен шум с мощност около 30 - 40 dB.

Радиалните модели се създават с помощта на лопатково колело на базата на спирално палто от овча кожа. С тяхна помощ въздухът се движи в радиална посока. Този тип се счита за най-тихия в сравнение с аналозите. Ако се използва версията с назад извити ножове, може да се постигне 20% икономия на енергия.

Но е необходимо да се отбележат моделите с допълнителни функции, тъй като има доста от тях и те са много интересни за всеки потребител.

Нека ги разгледаме отделно:

  • Моделите с таймер ви позволяват да спестите консумация на електроенергия;
  • Версиите със сензор за влажност се считат за "интелигентни", тъй като постоянно поддържат желаното ниво на влажност в банята. Това ще намали вероятността от мухъл, бактерии и миризми на влага.
  • Устройствата, оборудвани с часовник, не увеличават функционалността по време на работа, но ще ви позволят да контролирате времето, отделено за хигиенни процедури.

Сега сте получили полезна информация, необходима за избора на правилния вентилатор за изпускателната система в различни помещения. Остава да се изясни, че размерите на изпускателните вентилатори зависят от площта на вентилационния отвор. Препоръчваме да направите предварително измерване, за да не сгрешите с избора на уред.

Снимка на изпускателни вентилатори

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор