Вентилатор за баня: съвети за избор и правилно инсталиране на изпускателен вентилатор (90 снимки)

Всеки знае, че най-мокрото помещение в къщата без съмнение е банята. За да се намали влажността и да се отстрани навреме влагата и парата, е необходимо да се осигури отлична вентилация на помещението с помощта на вградения вентилатор за баня, както е на снимката. Как да изберем правилния, нашата статия ще ви помогне.

Видове вентилация

Вентилацията може да бъде разделена на два вида: принудителна и естествена. Първият тип е необходим, ако са налице следните характеристики:

 • стените в банята са влажни и не изсъхват;
 • с просто око се вижда гъба в шевовете между плочките и на тавана;
 • влажен въздух и миризма на плесен;
 • нещата и аксесоарите за баня миришат на мухъл.

Ефективността на естествения тип може лесно да се провери с тест:

 • прикрепете лист хартия към вентилационната решетка, ако се притисне към нея, тогава всичко е наред, ако не, трябва да се извърши друг тест или да се почисти каналът;
 • донесете запален мач към вентилационния канал, ако пламъкът не се движи, тогава почистването все още е необходимо.

Ако не е възможно сами да почистите канала, трябва да се свържете с подходящата организация и да се обадите на работниците.

Правила за избор на вентилатори

Как да изберем вентилатор за баня? Ако трябва да закупите вентилатор, трябва да се ръководите от стойността на производителността на изпускателното устройство.

За обща баня е подходящ индикатор за производителност от 7 до 9 кубически метра. м / час на 1 кв. м площ.Например за площ от 3,0 кв. m ще изисква вентилатор с капацитет 3,0 х 7 = 21,0 кубически метра. м/час.

Преди това, по време на строителството на къщи, вентилацията се осигуряваше само в кухнята или в банята, а въздушният поток се осъществяваше през пролуките на дървените прозорци.

За да поддържате системата за обмен на въздух по време на ремонтни работи, трябва:

 • оборудвайте клапани за подаване на въздух в прозорци с двоен стъклопакет;
 • вземете предвид размера на жилищната площ и скоростта на обмен на въздух - 3 кубични метра. м/ч на кв. m, получената производителност трябва да бъде разпределена равномерно върху наличните канали.

Когато купувате, е важно да вземете предвид нивото на шума по време на работа. Най-добрите безшумни вентилатори за баня са оборудвани с:

 • плъзгащи лагери и бронзови втулки,
 • остриета със заоблени очертания с минимален ъгъл на въртене;
 • затворено работно колело, в което въздухът се засмуква през страничните прорези или отвор, разположен срещу центъра.

В допълнение, качулката може да има допълнителни функционални детайли:

 • автономно захранване: батерии или акумулатори. Много е удобно при постоянни повреди или прекъсвания на захранването;
 • сензор за влажност, който се включва, когато стойността на влажността се повиши над зададената стойност или се изключва след като посетите душ или вана;
 • таймерът ще изключи устройството, след като светлината в стаята изгасне;
 • възвратен клапан при ветровито време ще предотврати обратната тяга и ще предпази от различни миризми от апартаментите в квартала;
 • захранване с ниско напрежение осигурява безопасност на работа, използва се заедно с LED осветление и се захранва от общ блок.

Когато избирате определени видове вентилатори за баня, имайте предвид основното: устройство с много функции има висока цена, но не винаги е надеждно при работа.

Монтиране на устройството

Можете сами да свържете вентилатора. Методът на монтиране на вентилатора зависи от неговия тип: горен или канал. Вентилаторът за повърхностен монтаж се монтира в стената, замествайки решетката на вентилационния канал или в окачен (гипсокартон) таван.

Каналът се използва с панелен или летвен таван, при условие че се вкарва в тръба за отвеждане на въздух или вентилационен канал. За поддръжка и ремонт на такова устройство в окачен таван е необходим люк.

Монтажът на повърхностно монтирано вентилационно устройство във вентилационен канал, разположен вертикално, се извършва с помощта на самонарезни винтове с дължина 60 mm или повече, които се фиксират в дюбели на стената по краищата на вентилационния канал.

При монтаж в окачен таван се използват дюбели Molly, които се фиксират в отвори на тавана. В опънатия таван, срещу предварително извадения гнездо, през армиращия пръстен се изрязва плат, а капакът се монтира в гнездото и се уплътнява със силикон.

Снимка на вентилатори за баня

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор