Гаражна вентилация: основни видове, правилно изчисление на дизайна и най-добрите материали за производство (100 снимки)

Добрата вентилация в гаража ви позволява да създадете най-удобните условия за поддържане на модерен автомобил. Някои предпочитат да съхраняват тук реколтата си, събрана през късната есен. Правилното движение на въздушните маси помага да се избегне стагнацията на въздуха в малка стая. Всичко това може да предотврати развитието на патогенна плесен, която се отразява неблагоприятно на човешкото здраве.

Повечето шофьори прекарват много време тук. Създаването на благоприятни условия на работното място е основна задача на всеки.

Нашата статия предоставя подробно ръководство, което ще ви каже как да направите вентилация в гаража. Ето препоръките на опитни професионалисти, които помагат да се избегнат често срещани грешки в процеса на инсталиране.

Съвременни методи за вентилация в гаража

Постоянното движение на въздушните маси в гаража предотвратява прекомерното натрупване на вредни газове, кондензат, токсични миризми от автомобилни битови химикали. Основните функции на вентилационния вал в гаража са:

 • премахване на течност от малка стая. Колата ще изсъхне бързо с движението на въздуха. В резултат на това в купето няма да се натрупват неприятни миризми и патогенни микроби;
 • отстраняване на вредни примеси в състава на отработените газове извън гаража;
 • защита срещу корозия на метални повърхности;
 • създаване на благоприятна среда в зоната за съхранение на зеленчуци и плодове. Това ви позволява да поддържате реколтата в добро състояние за достатъчно дълъг период от време.

Преди да започнете да правите вентилация в гаража със собствените си ръце, препоръчително е да се запознаете с нейните разновидности.

Видове въздуховоди за гаража

Има няколко вида вентилационни шахти за малки помещения. Те включват:

Естествен тип вентилация. По време на строителни работи по изграждането на гараж в една от стените се прави проходен отвор. Поради разликата в температурата се наблюдава бързо отстраняване на неподходящи въздушни маси.

За да изчислите правилно диаметъра на вентилационния вал, е необходимо да направите точна схема за вентилация на гаража. Колкото по-голяма е дупката, толкова по-бързо ще бъдат отстранени токсичните съединения.

Принудителна вентилация. Тук се използва аспиратор, който се монтира в зоната на канала. Обратните вентилатори бързо премахват застоялия въздух извън гаража. По време на монтажа се препоръчва да проверите електрическото окабеляване. За непрекъсната работа е необходимо да се осигури постоянен електрически ток с мощност 250 вата.

Комбинирана качулка. Този сорт включва принудителна и естествена вентилация. Изтичането на въздушни маси се извършва с помощта на мощен вентилатор.

Опитните специалисти не препоръчват инсталирането на два канала един срещу друг. В бъдеще това ще провокира дълга стагнация на застоял въздух. Този метод на почистване изисква високо напрежение. Не всяко електрическо окабеляване е в състояние да издържи непрекъснатата работа на устройството.

Как да направите шахта за обмен на въздух в яма за кола

Повечето гаражи имат ремонтна яма. Позволява ви да коригирате всяка неизправност на автомобилната система. Лесно е да направите вентилация на ямата в гаража.

За това ще ви трябва:

 • елементи от пластмасов тръбопровод;
 • ножовка;
 • самонарезни винтове;
 • метален профил;
 • бетонов разтвор;
 • подробен проект;
 • устройство за принудителна вентилация.

Работният процес е разделен на следните стъпки:

В долната част на една от стените правим дупка за шахта за обмен на въздух. Диаметърът на тръбата в този случай трябва да бъде повече от 20 см.

След това в подовата настилка правим малка вдлъбнатина, в която ще бъде разположена нашата вентилационна система. Когато основните изисквания са изпълнени, можете да продължите към следващите стъпки.

Започваме да събираме пластмасова мина. Конструкциите с директно движение са в състояние да осигурят непрекъснат поток от свеж въздух. Тук не се препоръчва изграждането на твърде дълги линии с много завои. Една част се поставя в подготвения отвор. След това цялата конструкция се полага в яма и се излива с бетонов разтвор.

Единият край на тръбопровода ще бъде извън помещението, а другият в автомобилната яма.

Последната стъпка ще бъде фиксирането на вентилатора от вътрешната страна на тръбата. По-усъвършенстваните модели имат контрол на мощността, който помага да се контролират нивата на свеж кислород. Снимката на вентилацията в гаража улавя целия работен процес.

Снимка на вентилация в гаража

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор