Вентилация в частна къща: оптимални проекти и изчисляване на правилната вентилационна система (110 снимки)

Слънцето, въздухът и водата са нашите най-добри приятели! Това е известно на всички. Ето защо при изграждането на частна къща е желателно да се предвиди производството на прозорци, вентилация и водопровод. Ще говорим за правилната вентилация в частна къща.

Опции за вентилация

В частни къщи вентилацията се монтира по различни схеми. Всеки има своите плюсове и минуси. Необходимо е да се вземат предвид нюансите на плана на построена или в процес на изграждане къща, за да се определят нуждите и възможностите.

Изчисленията и дизайнерските разработки се извършват от опитни професионалисти, но производството е възможно самостоятелно. Наличието на вентилация в къщата има благоприятен ефект не само върху нейния експлоатационен живот, но и върху здравето на обитателите.

Характеристики на естествената вентилация в частна къща

За да не се използват сложни устройства за притока на чист въздух в помещенията при изграждането на къща, може да се осигури естествена вентилация.

В стените са направени специални въздуховоди, които работят толкова по-ефективно, колкото по-голяма е разликата в температурата между студения външен въздух и топлия вътрешен въздух.

Всяка снимка на схемата за естествена вентилация в частна къща показва нейните предимства:

 • лекота на поддръжка;
 • липса на допълнителни устройства;
 • ниска цена;
 • възможност за използване във влажни помещения.

недостатъци:

 • когато навън е топло и няма вятър, няма да има и вентилация;
 • силните ветрове могат да причинят обратно движение на въздуха;
 • в мразовити дни естествените вентилационни отвори в частна къща могат да се запушат.

Принудителна вентилация

Ако естествената вентилация за вентилация на помещения не е подходяща или не работи добре, можете да инсталирате допълнително оборудване за принудителен приток и изтичане на въздух през вентилация в частна къща.

Положителни страни:

 • работата му не зависи от метеорологичните условия;
 • производителността може да се коригира по ваша преценка;
 • възможността за отопление на входящия въздух през студения сезон;
 • монтаж на отделно оборудване за всяка стая.

недостатъци:

 • допълнителна консумация на енергия;
 • финансови инвестиции за закупуване на оборудване;
 • необходимостта от проверка на работоспособността и отстраняване на повреди.

Захранване с въздух

Нивото на комфорт в дома зависи от това как въздухът влиза в дома. При естествена вентилация в частна къща това се случва чрез врати, вентилационни отвори, специални клапани, вградени в прозорци или стени.

Принудителната струя на въздуха се осъществява чрез вентилатори, рекуператори, климатици – където може да се филтрира, нагрява, йонизира.

качулка

Вентилацията на помещенията осигурява еднаквост на входящия и изходящия въздух. За това се използват ретрактори. Те са особено важни в кухнята, баните, душовете, помещенията за пране и сушене на спално бельо и дрехи.

Подреждане на вентилация в частна къща

Оборудването за жилищна вентилация включва тръби с различни размери и форми, свързващи и закрепващи елементи, решетки, филтри и др. Използват се широка гама от материали.

метални въздуховоди

Обикновено вентилационните канали са направени в цилиндрична или правоъгълна форма. Използвайте поцинкована лента и лист или неръждаема стомана. За тънка стомана се използва заключваща връзка, за метал над 1,5 mm - заварена.Според новите технологии, правоъгълен канал може да бъде свързан по ръба, а не само по лицето, което увеличава твърдостта на конструкцията.

Цилиндричните канали са по-икономични за производство от правоъгълните канали, поради което се монтират по-често.

В процеса на сглобяване на вентилация от метал се използват различни спомагателни части: колена със завой от 90 и 45 градуса, адаптери с различни размери, тройници, уплътнителни материали, болтове, шайби, превръзки и др.

Гъвкави канали

Гъвкавите гофрирани въздуховоди оборудват захранващи и изпускателни вентилационни системи. Материалът за изработка е многослойно алуминиево фолио, полиестер и спираловидна стоманена тел. Тези тръби са леки, лесни за транспортиране и монтаж.

Грижата за здравето, ефективността и настроението на обитателите на частни домове лежи на собствените им рамене. Важна роля за това играят микроклимата и чистотата на въздуха в дома, което се определя от правилно работеща вентилационна система.

Снимка на вентилация в частна къща


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор