Изолация на тръби - преглед на най-добрата изолация, опции за монтаж и функции за грижа (95 снимки)

Често тръбопроводът се полага в неотопляемо помещение и при минусово време замръзва. Липсата на вода в къщата, запушването на канализационните канали с лед е често срещано явление, когато те правят без достатъчна изолация на тръбите по време на работа или без нея изобщо.

Обикновено не се мисли за последствията. Докато им свърши водата или канализацията започне да смърди.

Защо е необходимо

При замръзване тръбата може да се спука, да се спука или да се спука. Ще трябва да го смените. Много по-евтино е да го изолирате. Когато тръбопроводът е под земята, премахването на "щепсела" ще бъде проблематично. Можете да изчакате да се затопли и ще се разреши за много дълго време.

Също така, изолацията на тръбопровода се извършва, за да се предпази от агресивното въздействие на кондензата, да се намалят загубите на студ и топлина. Освен това се използват специални електрически нагревателни кабели, за да се осигури нормална циркулация на течността.

Старият трик - осигуряването на движение на водата при ниски температури, за да се предпази от замръзване, не е икономично и не е актуално. Тръбата рано или късно ще замръзне, когато не е изолирана, защото е невъзможно кранът да се държи отворен през цялото време!

По този начин е необходима изолация:

 • Водопроводни мрежи;
 • Канализационна система;
 • Студени и топлинни тръби.

Какви са изискванията за изолация на тръби

Местоположението на тръбопровода (мястото за полагане) и температурата на околната среда са основните точки, на които трябва да обърнете внимание.

Добре направената изолация трябва:

 • Притежава ниска топлопроводимост (което е и предназначението му);
 • Бъдете водоустойчиви (повишаването на влажността влошава топлоизолационните свойства);
 • Може да се използва дълго време. Особено на тези места, където достъпът е проблематичен;
 • да бъде огнеупорен;
 • Различават се с висока биологична стабилност (защитени срещу плъхове, мишки, микроорганизми);
 • Показват устойчивост на механични влияния;
 • Притежават диелектрични свойства;
 • Бъдете лесни за инсталиране;
 • Ако е възможно, лесно се заменя и използва повторно.

Видове изолации

Обикновено всички съществуващи опции за изолация могат да бъдат разделени на няколко групи:

 • Активно използване на характеристиките на терена (копайте по-дълбоко от слоя на замръзване на почвата, поставете в резервоар, който не замръзва).
 • Пасивна изолация (запълване с експандирана глина, боядисване, използване на различни материали за обвиване или поставяне на тръбопровода в тях).
 • Активна изолация (различни нагревателни кабели, подаване на топъл въздух, използване на системата "Топъл под").

Материал за пасивна изолация

Индустрията произвежда следните видове продукти, подходящи в определени ситуации:

Стъклена вата (минерална вата). Произвежда се на рула или под формата на готови обвивки, опънати като чорап на тръба. Не е подходящ във всички случаи. Въпреки че е евтин, той изисква допълнителни хидроизолационни работи.

В процеса на работа е необходимо да се стремим да предпазваме дихателните органи и кожата от микрочастици. Използва се за изолация на канализационни тръби.

Екструдиран полистирол (експандиран полистирол). Произвежда се под формата на черупки и плочи. Има добри характеристики, подходящ за затопляне на тръби за топла вода. Сред недостатъците - гризачите могат да се развалят, опасност от пожар, висока цена.

Пенополиетилен (разпенен полиетилен).Произвежда се на рула, тръби с различни диаметри. Има и вариант с двустранно и едностранно фолио. Добър за изолиране на водопроводни тръби.

Полиуретанова пяна. Използва се във всички трудни ситуации, свързани с изолацията. Монтажът изисква специално оборудване и умения. Използването му в домашни условия е почти невъзможно.

Разпенена гума. Високата цена не благоприятства широкото му използване. По принцип това са вентилационни системи и защита на студени тръби.

Базалтово влакно. Осигурете добра звуко- и топлоизолация.

Течна изолация. Боя, която създава термична бариера на повърхността на тръбопровода.

Разхлабена изолация - експандирана глина. На снимката изглежда като малки камъчета. Материалът е висококачествена глина.

Тръби с оригинална топлоизолация, фабрично изработени.

Как ще бъдат изолирани тръбите ще зависи от тяхната способност да понасят ниски температури и способността да създават кондензат. Необходимо е от самото начало да направите всичко със собствените си ръце правилно, за да не го преработвате по-късно.

Замръзването на водопроводни и канализационни тръби води до много неудобства. По-добре е да отделите малко време за затопляне от самото начало, отколкото да чакате времето край морето (докато се размрази и водата се появи в къщата или канализацията работи).

Важно е да направите всичко навреме. В строителството всякакви грешки и „косяци“ могат да струват много!

Снимка на процеса на изолация на тръбата

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор