Пластмасов кесон - най-добрият избор за различни кладенци и съвети за монтаж (110 снимки)

За да се осигури частна къща с всички условия за живеене, е необходимо да се решат много въпроси, включително осигуряване на стабилно водоснабдяване. Не винаги има възможност за централизирано снабдяване, така че мнозина вървят по пътя на пробиване на кладенци.

Но дори и в този случай е необходимо да се положат допълнителни усилия за защита на инсталираното оборудване от замръзване и запушване на самия водоизточник. Това може да стане с помощта на пластмасови кесони.

Предназначение на устройството

Това устройство е добре затворена камера под формата на цилиндричен резервоар, който е фиксиран над главата на пробит водоносен хоризонт. Диаметърът може да варира в диапазона от 1000-1500 мм, а височината на пластмасовия кесон за кладенеца достига 2,5 м. Тази форма на конструкция е най-популярната, въпреки че има контейнери с други размери и форми.

Кесонът е проектиран да предотвратява навлизането на отломки и повърхностни водни потоци в кладенеца. В същото време се осигурява стабилността на микроклимата - изключва се прекомерна влажност и се записват температурните показатели, необходими за ефективната работа на оборудването.

Именно той защитава помпата и филтърното устройство, спирателните вентили, разширителния резервоар, автоматиката и монтираните манометри.

Важно предимство е, че е изключено замръзване на помпено оборудване и тръби. Следователно кесонът се поставя върху обсадната тръба приблизително на дълбочина 1-2 m.

Често в тялото се монтира отделна тръба, която се извежда на повърхността за закрепване на маркуч за поливане.

Разновидности на устройствата

Наличните в търговската мрежа видове пластмасови кесони могат да се различават по форма и характеристики на материала. Най-популярни са контейнерите с цилиндрична форма с кръгло напречно сечение. Има и квадратни и правоъгълни модификации, но тяхното разпространение по време на изграждането на кладенци в частни зони е много ограничено.

Заедно с пластмасовите модели, металните конструкции са популярни. Но бетонните и тухлените колеги струват порядък по-малко, но изискват скъпа хидроизолация. В същото време в самата пластмаса могат да се открият различни компоненти.

Наред с основния полипропилен или полиетилен има фибростъкло и непластифициран поливинилхлорид. Този материал се счита за най-функционален, характеризиращ се с висока надеждност. Но когато избирате, трябва да се съсредоточите върху условията за подреждане на конкретен кладенец.

Ако се интересувате от въпроса как да изберете пластмасов кесон, тогава е важно да вземете предвид тази точка. Готовите пластмасови съдове могат да бъдат два вида - от омрежен полиетилен или от полипропилен.

Първата версия на материала се получава чрез омрежване на ниво етиленови макромолекули от линеен тип. В резултат на това трябва да се образува триизмерна клетъчно-мрежова структура със силни молекулни връзки. Тази функция придава на материала повишена якост и химическа устойчивост.

Полипропиленовата конструкция се характеризира с нестабилност на кристалната структура, а самият материал има висока пластичност. Въпреки че плътността му не е много далеч от параметрите на полиетилена.

Пластмасовите контейнери се използват дълго време дори при най-екстремни условия, въпреки че полиетиленът започва да се топи при по-висока температура. За да може кесонът да издържи по-дълго и да издържи на действието на външни фактори, към материала се добавят специални стабилизатори.

Ако полипропиленът не е склонен към напукване, тогава полиетиленът е нечувствителен към рязко увеличаване на натоварванията върху него.

Ползи от използването

Производителите на пластмасови кесони за кладенеца твърдят, че експлоатационният живот може да достигне 50 години. Наред с това се отбелязват следните предимства:

  • няма нужда от хидроизолация и антикорозионна защита;
  • лекота на инсталиране без използване на допълнително оборудване;
  • не е необходимо да се извършват периодични ремонти и поддръжка;
  • осигурява се високо ниво на топлоизолация;
  • наличност по цени.

Издръжливата пластмасова конструкция се отличава с висока якост, инертност към действието на химични съединения, пълна херметичност с ниско тегло на самия контейнер. Това ясно се вижда на снимката на пластмасовия кесон.

Монтажни характеристики

За да инсталирате устройството, е необходимо да изкопаете яма около кладенеца. Размерите му трябва да са с 20-30 см по-големи от размерите на кесона. Това изисква подреждането на вдлъбнатина под основата. След това се създава основата:

  • върху изравнената почва се изсипва пясък и след това фин чакъл;
  • за придаване на твърдост се полага подсилващ колан;
  • излива се бетон.

Монтажът на пластмасови кесони не е твърде сложен, но в процеса е желателно да се предвиди корпусът да се вижда над повърхността на земята. Това ще улесни закрепването на кесона и фиксирането на главата.

Издатината може да бъде осигурена до 1 m.В процеса на фиксиране на кесона е необходимо да се осигури перпендикулярно съотношение на тръбата и основата.

След като кесонът е засаден, той трябва да бъде фиксиран. Ако земята е суха и без близка поява на вода, тогава всички празнини се покриват с пръст. В противен случай е препоръчително да се излее бетон с предварително укрепващо закрепване.

Но възможността за извеждане на тръби и електрически кабели трябва да се осигури преди бетонирането. Монтажът на оборудването се извършва само след определяне на здравината на конструкцията. Така ще осигурите ефективно и безопасно използване на кладенеца.

Снимка на пластмасови кесони

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор