Наводнени съседи отгоре - процедурата и препоръките на застрахователните агенти (80 снимки)

Ако вашият апартамент не се намира на последния етаж, съществува заплаха от наводняване на жилища от съседи отгоре. Възникването на такава извънредна ситуация е много неприятно събитие, което може да ви доведе до ступор.

Мнозина се поддават на паника и не знаят за какво да се хванат и какви действия да предприемат, като по този начин просто наблюдават потоците вода, проникващи в жилището. Затова ще се опитаме да разберем какво да правим, ако съседите са наводнени, как да сведем до минимум щетите по ремонта, мебелите и цялото оборудване в апартамента.

Алгоритъмът на действията в такава ситуация се свежда до две основни действия: спиране на процеса на наводняване и удостоверяване на факта на щети на имущество и причиняване на материални щети.

Спрете наводнението

Първото ви действие, ако съседите са наводнени, трябва да бъде бързо да изключите всички електрически уреди от контактите. Препоръчително е да изключите захранването на апартамента с електричество в електрическото табло.

Следващата стъпка е пътуване до живите отгоре и информирането им за започналото изтичане. Най-благоприятният изход ви очаква, ако съседите са у дома и просто сте забравили за кранчето, включено в банята или в кухнята.

Ако никой не отвори вратата на апартамента, тогава ще трябва да изключите водата като цяло по входа. Невъзможно е да направите това сами, така че трябва спешно да се обадите на аварийната служба и да се обадите на ключар.

След тези стъпки трябва да се обадите директно на управляващото дружество и да поканите специалист, чиято компетентност е да състави актове за наводняване на апартамента.

Докато чакате работници, които могат да спрат водата в инженерните системи на къщата, по-добре е, ако е възможно, да скриете всички мебели и неща под пластмасова мушама, това ще сведе до минимум щетите.

Под местата с най-очевидни течове е по-добре да поставите контейнери за събиране на вода. След тези стъпки можете да започнете да изтривате водата от пода.

Ако сте наводнени от съседи отгоре и в апартамента е монтиран опънат таван, действията ще бъдат подобни. Ситуацията обаче ще бъде коренно различна, водата няма да наводни апартамента, а ще се натрупа в опъващото покритие, което ще виси в средата на стаята под формата на огромен балон.

В тази ситуация е необходимо допълнително да се обадите на фирмата, която е монтирала тавана и да извикате майстор, който да пробие покритието и внимателно да източи течността, която се е събрала в него.

В този случай е по-добре да се състави акт за наводнение, въпреки че мебелите, стените, уредите в апартамента ще останат непокътнати, но извикването на капитана и демонтирането на част от тавана е свързано с материални разходи.

Последствия

В предишния раздел обсъдихме къде да отидем, ако съседите отгоре се наводнят. Сега ще ви кажем как компетентно да удостоверите щетите, така че ако съседите откажат да ви платят за ремонт, можете да възстановите щетите с помощта на съда.

Първо, направете няколко снимки, заснемете видеоклип, който ще съдържа информация за повреденото имущество, те може да са необходими в бъдеще, за да защитите интересите си в съда.

Второ, погрижете се за съставянето на акт за наводняване на апартамента.Това ще бъде направено от специално пристигнал служител от управляващата организация, който трябва да бъде извикан (това беше обсъдено по-горе).

Необходимо е също така да се включат жителите на къщата като свидетели, те, заедно със служител на управляващото дружество, ще съставят комисия, която ще запише щетите на хартия, като архивира данните с подписите си.

Ако служителят от управляващата организация не е пристигнал на мястото на инцидента, е необходимо сами да съставите акт, тъй като без него няма да е възможно да получите обезщетение чрез съда. В този случай е необходимо да се призоват свидетели - жители на къщата.

Най-добрият вариант е виновникът за „наводнението“ да присъства при съставянето на документа. Това ще сведе до минимум разногласията относно размера на щетите. Ако виновният откаже да участва в извършването на деянието, това трябва да бъде отбелязано в него.

Актът за наводняване трябва да включва: датата и часа на началото на "наводняването"; данни за причината за „наводнението“, например небрежност на съседите, повреда на пералня, повреда на инженерни мрежи; списък на увреденото имущество.

По този начин, след като разберете, че съседите ви наводняват, не се паникьосвайте, а ясно следвайте инструкциите за действие, представени в статията, това ще минимизира щетите от наводнението и ще възстанови дължимото обезщетение от виновното лице.

Фото съвети какво да правите, ако съседите се наводниха отгоре


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор