Водоснабдяване на частна къща: най-добрите проекти и модерно оборудване (120 снимки и диаграми)

Животът в селски район или отдалечено село може да бъде съпътстван от редица проблеми. Носенето на вода в къщата от кладенец или обща помпа, използването на басейни за хигиенни процедури е ежедневно рутинно задължение.

Мнозина бягат в градовете, за да се насладят на благата на цивилизацията - топла вода, бани, душове. Останалите решават проблема сами. Осигурете автономно водоснабдяване на вашия дом.

Въпреки редица трудности, подобряването на вашия дом е важен въпрос. И трябва да се подхожда с пълна отговорност.

Системи за водоснабдяване на частни къщи

Водоснабдяването може да бъде организирано по два начина:

 • Свържете се с централната магистрала;
 • Съберете вода от кладенец или кладенец.

Ако има водопровод, най-лесно е да се свържете с централното водоснабдяване, като подадете заявление до оторизираните органи и заплатите монтажните работи.

Ще отнеме известно време за оформяне на документи и разрешаване на организационни въпроси. Но – ще има определени удобства и комфорт. Не е нужно да бягате навън за вода и да използвате леген за хигиенни процедури.

Последствието се оказва, че такава водоснабдителна система има свои собствени значителни недостатъци, коригирането на които е извън компетентността и възможностите на собственика на частна къща:

 • Неравномерно ниско водно налягане, недостатъчно за нормален душ или работа на пералнята;
 • Всички видове добавки, използвани за дезинфекция и пречистване на водата, я правят неподходяща за готвене;
 • Прекъсвания на линии и други инциденти;
 • Месечна такса за обслужване.

Водоснабдяването на частна къща от кладенец или кладенец е най-доброто решение.

При това трябва да се вземат предвид следните точки:

 • свойства на почвата;
 • Дълбочината на местоположението и появата на водни вени;
 • тяхното качество и производителност.

Когато водата е годна за пиене и е на дълбочина до 15 м, по-добре е да се изкопае кладенец. Има огромно предимство пред кладенеца: в случай на прекъсване на захранването можете да използвате кофа, окачена на въже. И неговото подреждане, инсталирането ще бъде по-евтино, ако част от работата се извършва самостоятелно.

Преди да започнете да „копаете нещо“, няма да е излишно да се разходите из района, да видите дали местните жители нямат автономно водоснабдяване, да поговорите с частни търговци. Вижте снимки на водоснабдяване, запознайте се с неговите схеми. Ако всички пробиват артезиански кладенци или ги копаят "под пясъка", тогава е по-добре да вземете пример от тях.

Схемата за автономно водоснабдяване на частна къща предвижда използването на помпа за изтегляне на вода от кладенец или кладенец. Въпреки огромните си предимства и предимства пред централната водоснабдителна система, тя няма да работи при липса на електричество.

Единственият изход е да се използват батерии за захранване на помпената станция. Или седнете без вода, докато не бъдат отстранени прекъсванията на тока.

Монтажни характеристики

Обръщайки внимание на богатия опит на нашите предшественици, ние организираме система за автономно захранване с топла и студена вода. За това имаме нужда от:

 • Наличието на източник (кладенец или кладенец);
 • центробежна помпа;
 • Система за почистване;
 • Хидравличен акумулатор или друго оборудване за контрол на работата на помпата;
 • Водопроводни тръби, вентили, клапани;
 • Измервателни инструменти;
 • Оборудване за монтаж на двуконтурен котел (за отопление и подгряване на вода) или котел.

Най-доброто време за извършване на този вид работа е, когато е топло. По-малък шанс да направите грешка с местоположението на водоносния хоризонт. И копаенето на кладенци, кладенци, окопи е много по-лесно.

Помпата се намира в отделна стая или в сутерена. Водоснабдяването започва с тръба, закрепена в кладенец на височина до 400 mm от дъното му. При свързване на помпата, във веригата пред нея се монтират груб филтър и възвратен клапан. След него се монтира манометър и средство за фино пречистване на водата.

За изтегляне на вода от кладенец може да се монтира помпа над кладенеца както в кесон, така и в топла стая.

Топла вода

Подгряването на водата няма да създаде проблеми, когато всички монтажни работи са завършени и помпата работи правилно.

Нека използваме една от опциите за монтаж:

 • Монтираме газов котел с два кръга - за подгряване на вода и отоплителна система;
 • Монтираме газов или електрически бойлер с монтиран бойлер;
 • Използваме бойлер захранван от битова мрежа с акумулативен принцип на работа;
 • Използваме проточни нагреватели.

Важно е внимателно да обмислите канализационната система, да направите дренаж от мивка, душ, тоалетна, вана, душ кабина. Уверете се, че всичко работи правилно, независимо от времето на годината.

Изкопаваме траншеи до такава дълбочина, че водопроводните и канализационните тръби да не замръзват след полагане (до 1000 mm). Външните комуникации, които имат контакт с улицата са изолирани.Уверяваме се, че всички връзки са плътни, никъде няма течове.

Създаването на водопроводна система не е трудна задача. Можете да отидете по лесния начин - да се свържете с централната магистрала или да създадете пълноценна автономна система и да не издържате на ежедневните неудобства.

Снимка на водоснабдяване на частна къща

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор