Проточен бойлер - принцип на работа, съвети за избор и фина настройка (95 снимки)

Без топла вода сега е трудно да се живее дори един ден. Но понякога има ситуации, когато е изключен, а в дачите е още по-трудно и по-скъпо да се гарантира неговата наличност. Разбира се, по време на газификация можете да инсталирате газов бойлер или да монтирате котел, но това не винаги е рационално от гледна точка на финансите или планирането. Проточните бойлери могат да помогнат за справяне с проблема.

Характеристики и дизайн

Електрическият бойлер е компактно устройство, което ви позволява да загрявате водата, която тече вътре в него, до желаната температура. Това е възможно благодарение на наличието на специален нагревателен елемент - нагревателен елемент или спирален компонент от отворен тип. Първият вариант е по-популярен поради безопасната и лесна работа, но в малки модели, монтирани на миксер, се използва спирала.

Когато се появи течение, това устройство се включва, а ако течението спре, се изключва автоматично. След бързо достигане на желаната температура, тя ще се поддържа постоянно по време на работа. Корпусът на проточния бойлер е свързан със студена вода и електрическата мрежа.

Той съдържа следните елементи:

  • вход за студена вода, свързан към тръбата с маркуч;
  • сензор за следене наличието на поток - активира работата на нагревателния елемент;
  • резервоар с нагревателен компонент;
  • изход за топла вода.

Разновидности на устройствата

Снимката на проточните бойлери показва различни видове устройства, но всички те са разделени на две категории - модели на налягане и без налягане.

Първите, наречени системни, имат по-висок капацитет и позволяват покриване на потреблението на вода в няколко точки. Поставят се на водопровода.

Но отделните модели без налягане са предназначени за приемане на топла вода само с една точка. Следователно тяхната мощност е малка (до 7 kW). Те са свързани с гъвкав маркуч или прикрепени към изход на тръба.

Проточни нагреватели без налягане изглеждат така:

  • отделен блок, прикрепен близо до точката на всмукване на вода, например на мивка или душ;
  • смесителни кранове;
  • специален кран, който осигурява електрическо отопление на водата.

Ако искате да разрешите временни затруднения с подаването на топла вода, тогава е по-добре да закупите модел без налягане. В случай, че нямате редовно топла вода, системните уреди ще бъдат по-ефективни.

Монтаж на бойлер

Ефективността на устройството до голяма степен зависи от правилното му монтиране. Също така в бъдеще е важно да се спазват изискванията за експлоатация.

Системни модели

Можете сами да инсталирате проточен бойлер под налягане. За да направите това, трябва да направите връзка към водопровода и да прикрепите тройник. Трябва да направите това преди разклоняването.

На входа и изхода са монтирани сферични кранове със спирателен тип. Те се използват за изключване на устройството с активно централизирано водоснабдяване, както и в случай на демонтаж на бойлера.

Задължително условие е инсталирането на филтър. Може да се постави непосредствено след завъртане на водоподаването към жилищното пространство или директно пред захранващата точка на нагревателя.В селските къщи устройството се използва при инсталиране на помпена станция. Също така е необходимо да се монтира след филтърната система.

Продукти без налягане

Монтажът се извършва подобно на монтажа на всеки домакински уред. За свързване се използва гъвкав маркуч, който се свързва към изход на тръба с кран и резба.

Ако сте закупили дюза за миксер, тогава трябва да я завиете на края на гусака. Но ефективността на такива модели е под съмнение, тъй като има специални отопляеми кранове. Те се поставят вместо конвенционален миксер, не заемат много място, въпреки че изискват мрежова връзка.

Как да се свържете с електричество

Тъй като устройството е мощно, препоръчително е да пуснете отделна линия за него или да се свържете към кабела, който отива към електрическата печка.

Връзката се прави така:

  • когато се задвижват от щита, фазата и нулата са свързани към двуконтактен RCD с прекъсване на фазата и нулата;
  • фазата се провежда до машината и след това до точката на потребление.

Директното свързване на устройството може да се осъществи с щепсел със заземяване към конвенционален контакт, чрез монтиране на контактна планка или чрез свързване към електрическите входове на устройството.

Моделите до 7kW изискват 3,5 mm меден кабел, докато агрегатите с по-висока мощност изискват 4 mm меден кабел. Автоматиката се избира според най-високия ток, а RCD е една стъпка по-висока с ток на утечка от 10 mA.

Опции за избор

За да отговорите на въпроса как да изберете проточен бойлер, е препоръчително да вземете предвид няколко основни параметъра.

Мощност

Този параметър зависи от броя на хората, живеещи в къщата, и броя на точките за всмукване на вода. Уреди до 8 kW захранват само една точка. Ако има няколко свързани, тогава останалите трябва да бъдат изключени.Бойлери от 8-12 kW могат да поддържат работата на два крана, а устройства от 13 kW или повече доставят топла вода до три водоприемници.

Вижда се, че за мощни устройства е необходимо много надеждно електрическо окабеляване. Ако захранването е недостатъчно по отношение на натоварването, тогава е по-препоръчително да инсталирате друго оборудване, като котел или газов бойлер.

производителност

Трябва да се вземе предвид и консумацията на вода. За да направите това, трябва да проучите стандартите, които ще ви позволят да достигнете желаната стойност. Например, мивка в баня или мивка представлява до 2-4 l / s, а вана, оборудвана със смесител - 3,5 l / s. Средният поток на душа е 5 л/мин.

Тези показатели са взаимосвързани. И така, необходимата мощност може да се определи чрез умножаване на температурната разлика на нагрятата и студената вода по водния поток (капацитет) и коефициент 0,073.

Производители и марки

Когато избирате най-добрите проточни бойлери, трябва да се съсредоточите върху изпитани във времето марки. Те включват модели като Thermex System 800, Electrolux Smartfix 2.0TS (6,5 kW), AEG RMC75, Stiebel Eltron DHM3. Популярни продукти са Polaris и Atmor.

Когато избирате, трябва да вземете предвид и материала за производство на нагревателния елемент, както и резервоара - предпочитание трябва да се даде на по-трайни медни продукти или неръждаема стомана, въпреки че топлоустойчивите пластмасови конструкции също са често срещани. Освен това вземете предвид изискванията за налягането на студената вода и нейната действителна стойност във водоснабдяването.

В случай на несъответствие може да се наложи монтаж на редуктора. Отчитането на тези характеристики ще осигури дълготрайна и надеждна работа на бойлера.

Снимка на проточни бойлери


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор