Как да копаете кладенец: съвети как бързо и правилно да изградите със собствените си ръце (105 снимки)

Наличието на централизирано водоснабдяване не изключва необходимостта от кладенец. Например поливането на градината може да се извършва от него. Освен това, ако водата внезапно спре, кладенецът може да помогне добре. Освен това често не можете без кладенец в страната. Преди да започнете строителството, по-добре е да проучите снимката на кладенеца.

Изграждането на кладенец не е лесна задача, но въпреки това можете да го направите сами. Ако е необходимо, можете да използвате помощта на специализиран екип, което ще доведе до допълнителни отпадъци. Затова помислете за инструкциите как да копаете кладенец със собствените си ръце.

Изберете местоположение

Първо трябва да разберете как правилно да копаете кладенец. И тогава трябва да изберете местоположението на кладенеца. Най-лесният и надежден начин за определяне е с помощта на хидроложки изследвания. Такава услуга ще трябва да бъде платена, което ще изисква доста голяма сума.

Ако обаче водата ще се използва за пиене, тогава е по-добре да не се пести. Но ако водата е необходима за други цели, тогава, ако е необходимо, водата може да бъде пречистена.

Когато сами избирате местоположението на кладенеца, трябва да вземете предвид някои признаци. Така че ще бъде полезно да разберете как са разположени кладенците на съседите, какви растения растат на мястото, как се държат насекомите и животните. Можете да използвате и някои от народните методи.

Независимото търсене на място, където текат подземни води, не винаги е точно, но все пак може да се намери приблизително местоположение.Нека разгледаме по-подробно всеки от методите.

Съседни парцели

Сравнението на местоположението на кладенците в районите ще ви позволи грубо да определите местоположението на водоносния хоризонт. Но това далеч не е точен резултат, тъй като скалите не са разположени по една строга линия. Посоката на водния поток може да се промени.

Съсредоточете се върху растенията

Ако на площадката има неразорана земя, можете да я проверите за наличие на гъста тревна покривка. Това количество трева ще ви позволи да определите голям поток вода под земята.

Поведение на животни и насекоми

Този метод се счита за един от най-добрите. Особено добре е да се определи местоположението на водния слой от малки мушици. Те са най-добрите предсказатели в топлия период преди залез слънце. На правилните места те ще се роят най-активно. А сутрин на това място може да се появи мъгла.

Използване на други народни методи

Един от тях включва използването на глинени съдове, които трябва да бъдат напълно напълнени със сух силикагел. Може да се замени с натрошени трохи от керамични тухли. Напълнените съдове трябва да се завържат с кърпа и да се претеглят. След това това ястие трябва да бъде заровено на предложеното място на бъдещия кладенец в яма от един до един и половина метра.

На следващата сутрин можете да изкопаете и претеглите. Възможно е да се направят изводи за наличието или отсъствието на воден слой, съдейки по промяната в теглото на съдовете.

Време

Има няколко най-благоприятни периода за копаене на кладенец. Първият пада в края на август, а вторият - в зимния период, който започва две седмици след първата слана. Тези периоди се характеризират с най-ниско водно ниво. Благодарение на това процесът на работа ще бъде по-прост.

Ако използвате услугите на специалисти, изграждането на кладенеца ще отнеме около два дни. Ако вършите работата сами, тогава трябва да имате предвид, че е необходимо много повече време. Така че, ако започнете в средата на август, тогава може да не срещнете подходящия период. Така че е по-добре да започнете рано.

Избор на тип кладенец

След като се определи местоположението на кладенеца, трябва да започне изборът на вида на кладенеца. Например, кладенецът може да бъде мина или абисин. Двата типа се различават по метода на изграждане. Първият копае, вторият сондажи. Нека разгледаме по-подробно първия метод, тъй като той е по-сложен и изисква повече внимание.

Как се копае

Най-популярен днес е кладенец, изработен от бетонни пръстени. Той е най-лесният за изграждане, но не се различава по надеждност и плътност, точно като кладенец, направен от трупи. Такъв кладенец обаче се копае най-често.

Нека се опитаме да разгледаме технологията как да копаем кладенец. Първо трябва да определите водоносния хоризонт. В процеса на копаене си струва да запомните, че над водоносния хоризонт е разположен слой пясък. Когато след пясъка се появи вода, трябва да продължите да копаете, докато водата започне да навлиза по-силно.

След това трябва да използвате помпата, да изпомпате водата, да почистите дъното, като го задълбочите малко. След това можете да инсталирате филтъра на дъното на кладенеца. След това трябва да почистите стените и да ги хидроизолирате.

Фото инструкция как да копаете кладенец


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор