Пръстени за кладенци: основни характеристики, характеристики на приложение и стандартни размери (100 снимки)

На парцели, разположени извън града, най-често се използват водни, ревизионни и канализационни кладенци, за подреждането на които се използват пръстени за кладенци. Материалът за производството им може да е един и същ, но функционалното им предназначение е различно.

Кладенците осигуряват водоснабдяването на жилищните сгради. Поради факта, че водоносните хоризонти са разположени по различен начин в зависимост от отделната област, дълбочината на самия кладенец може да бъде различна.

Използват се предимно минни кладенци, за вътрешното подреждане на които се използват дървени или каменни материали, както и пръстени.

Видове пръстени

За производството на пръстени се използват бетон и PVC материали, които са широко използвани за изграждане на кладенци, въпреки техните отличителни свойства и технически показатели.

За бетонни пръстени се използват бетонов разтвор, армировъчни пръти и специални добавки. Производственият процес може да бъде механизиран и ръчен.

В момента се използват следните видове пръстени за вътрешно подреждане на кладенци:

  • опора, необходима за евентуалното изграждане на люкове, те се монтират пред тавана, за да се осигури надеждна фиксация на люка;
  • стени, които са обикновени бетонни пръстени, монтирани един върху друг, а свързващите шевове са запечатани с бетон;
  • допълнителни, се различават от стенните по нестандартни параметри, за да осигурят необходимата дълбочина, те се поставят в самото дъно и след това се монтират стенни.Фугите са надеждно запечатани с бетонов разтвор. Не използвайте допълнителни пръстени в райони с нестабилни почви, тъй като конструкцията може да се деформира;
  • заключване или език и жлеб, основната им разлика от обичайните е наличието на ключалка в горната част и гребени в долната. Дизайнът на пръстени за кладенци с ключалка или хребети се характеризира с повишена якост и е идеален за плаващи почви;
  • с дъно, които са конструктивно подобни на стенните, имат само долна част. Те се полагат на дъното и са опорен елемент.
  • регулиращи, служат за регулиране на дълбочината на кладенеца с 50 см за достигане на по-качествена вода.

Повече подробности за дизайна на различни видове пръстени за кладенци можете да намерите на снимката.

Размери на пръстени за кладенец

По правило пръстените за кладенци се изработват по стандартни размери в съответствие с действащите държавни стандарти. Установени са следните вътрешни диаметри на ринговете: 70, 80, 90, 100 и 200 cm.

При полагането им трябва да се вземе предвид дебелината на стената на пръстена. В зависимост от вида и марката на продукта се задава размер на височина, който варира от 10 до 100 см.

Монтаж на пръстени

За монтирането на пръстените ще е необходимо специално оборудване и механизация. В допълнение, гумени облицовки и бетонов разтвор се използват като уплътнител за фуги, което значително ще увеличи живота на продукта. Освен това редът на работа зависи от използваните видове пръстени. Инструкции стъпка по стъпка за всеки от тях можете да намерите на специални сайтове.

Можете да направите добри пръстени за кладенци със собствените си ръце, освен това не отнема много време, размерите на продукта могат да бъдат индивидуални, финансовите разходи са много по-малко, а качеството е гарантирано.

За ръчно производство на пръстени ще ви е необходим цимент клас 400, пълнител под формата на кварцов пясък, рафиниран или речен пясък и чакъл с ниско валцуване. Разтворът се прави по определена технология и при спазване на пропорционалността на компонентите (предимно 3 части пясък към 1 част цимент).

Като форма се използват два кухи цилиндъра със сгъваем дизайн с различни диаметри, изработени от дърво. Разтворът се излива в него между стените на цилиндрите на два етапа, за да се осигури равномерността на пръстена. След като разтворът се втвърди, формата се разглобява.

PVC пръстени

Най-често срещаните са композитни пръстени за кладенци, изработени от пластмаса с висока степен на якост и плътна структура.

Техните предимства включват: възможност за сглобяване на вътрешна конструкция от части с различни форми, наличие на пръстени с долна част и стенни пръстени, различни от стоманобетон, разнообразие от размери на височина с подобни диаметри.

Но основното предимство е тяхната плътност и способността да не пропускат замърсители и вредни вещества, така че не се изисква дезинфекция на кладенеца.

Снимка на пръстени за кладенци

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор