Изпускателна тръба - 120 снимки на тръби, съвети за избор и изчисляване на основните характеристики

Всяка домакиня не иска къщата й да има влажни стени или неприятна миризма. Можете да се отървете от проблеми от този характер само чрез инсталиране на изпускателни тръби. По време на ремонт в стаята, по-специално в кухнята, и по време на монтажа на изпускателните тръби трябва да се обърне внимание на качеството и надеждността на материала, от който са направени необходимите продукти.

Използвайки всеки онлайн магазин, можете да видите дизайна на тръбите за качулката от снимките, представени в галерията. За да направите това, трябва само да въведете името на дизайна, който искате да закупите в търсачката.

Въпросът за повечето купувачи възниква веднага след отварянето на всеки онлайн каталог. В края на краищата изборът на пластмасови тръби за отработените газове е доста голям и не всеки знае кой тип да даде предпочитание.

Кои изпускателни тръби са най-добри?

В повечето случаи изпускателните канали са разположени далеч от домакинските кухненски уреди. Обръщайки се към специалист в магазин, който продава такъв продукт, ще получите избор от две разновидности. Не може да бъде:

 • Гофрирани тръби за ауспух;
 • гладка пластмаса.

Струва си да се отбележи, че всеки тип има своите положителни и отрицателни страни.

Характеристики на пластмасови изпускателни тръби

Най-бюджетният вариант сред всички съществуващи са пластмасовите тръби за качулки. Тяхната пряка цел е подреждането на вентилационните канали като цяло, а не само връзката към центъра за самата вентилация.Купувачите дават предпочитание на този дизайн само ако са доволни от външния си вид.

Предимства на пластмасовите изпускателни тръби

Пластмасовите тръби за качулка се открояват:

 • гладка повърхност, която ви позволява да почиствате мръсотия и прах без никакви затруднения;
 • липса на шум;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • практичност.

Днес има пластмасови тръби с форми на напречно сечение като:

 • кръгъл;
 • правоъгълен.

Първият вариант на въздуховода се счита за най-ефективен, тъй като има малко въздушно съпротивление. Вторият пример по-горе превъзхожда първия само поради спретнатия си и атрактивен дизайн.

Недостатъците на горните опции за пластмасови тръби за отработените газове включват необходимостта от различни свързващи части. При избора на такива изпускателни конструкции по време на монтажните работи е необходимо да се настроят размерите на изпускателните тръби към необходимите параметри.

По-ниски от пластмасовите тръби в лекотата на монтаж на гофрирани. Продукт от този вид, поради своята огъваемост, не изисква свързване на допълнителни преходни конструкции по време на монтажа.

Гофрираните тръби за аспиратори също заемат мястото на превъзходството, тъй като ако диаметърът не съвпада, те могат да бъдат затегнати със скоба, което не може да се направи с пластмасови тръби. Тези продукти имат две разновидности. Те са:

 • алуминий;
 • изработени от неръждаема стомана.

Първият вариант се отличава с ниската си цена и добра способност за разтягане (около три пъти над съществуващия размер) и, ако е необходимо, компресиране до необходимите диаметри.

Това е много удобно, ако тръбата трябва да се затегне, ако е необходимо, със скоба. Алуминиевата тръба за аспиратора се състои от:

 • алуминиево фолио;
 • метална жица.

Вторият вид сорт, в сравнение с първия, се отличава с голям процент здравина и висока температурна издръжливост. Благодарение на тези характеристики такива конструкции в повечето случаи се използват и при свързване към котли, газови бойлери, които влизат в комина. Разликата в ценовата категория на гофрираните опции надвишава пластмасовите тръби с около 100 рубли.

Струва си да се отбележи моментът, че наред с предимствата на гофрирането, той се откроява и със своите недостатъци. Това:

 • наличието на шум при високо съпротивление на въздуха;
 • неудобство по време на почистване на повърхността поради гофриране.

Недостатъците на такива продукти могат да се отдадат и на факта, че мазнините се натрупват по стените вътре в самата тръба, което намалява нивото на ефективност, надеждност и няма увереност в дълъг експлоатационен живот.

Ако по време на покупката имате въпрос относно нарушение на дизайнерския проект, тогава си струва да имате предвид, че с въздуховод от този вид можете да го скриете в специално предназначена кутия или под окачен таван, изработен от гипсокартон.

При избора на тип изпускателни тръби си струва да се има предвид, че всеки тип има своите предимства и недостатъци по време на монтажните работи. Ето защо по време на инсталационния период е необходимо да се вземат предвид всички нюанси, ако искате такъв дизайн да ви служи непрекъснато дълго време.

Преди да инсталирате изпускателни тръби, трябва да се консултирате с опитен специалист или да наемете майстор, който познава всички тънкости на работата при извършване на монтажни работи, свързани с тази област на дейност.

Снимка на изпускателни тръби


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор