Сплит система: характеристики, особености на приложение и основни видове. 90 снимки на избор и монтаж

Днес е трудно да си представим модерен апартамент без система за сън. Това устройство ви позволява да създадете благоприятен микроклимат в жилищното пространство. В специализираните магазини е представен огромен избор от стоки, всяка от които има свои собствени характеристики.

Коя сплит система е по-добре да изберете? На какво трябва да се обърне специално внимание при избора на модел? Всички отговори ще намерите в нашия материал. Ето съветите и триковете на опитни професионалисти, които знаят всичко за устройството.

Какво трябва да се има предвид в процеса на избор на инструмент?

Преди да отидете в магазина за покупка, трябва да се запознаете с основните критерии за правилен избор. Те включват:

мощност и скорост на охлаждане. В зависимост от консумираната електроенергия устройствата имат значителни разлики. Минималната мощност показва бавно охлаждане на помещението. Освен това такава инсталация е достатъчна само за една стая. Уредите с висока консумация могат бързо да охладят цялото помещение.

Усъвършенстваните модели имат няколко режима на горещ въздух.Това помага за бързо затопляне на помещението през студения сезон. Основните характеристики на такива сплит системи се считат за намаляване на потреблението на електроенергия по време на работа. Имат сензор за регулиране на подаването на топли въздушни маси.

Препоръчва се да се обърне специално внимание на вида на охлаждащата течност. Хладилният агент е най-добрият избор. Това вещество е безопасно за човешкото здраве.Тук практически няма токсични съединения.

Някои модели имат функции за йонизация на кислород и ароматерапия. По правило такива инсталации имат висока цена.

Видове сплит системи

Днес на пазара има няколко вида сплит системи. Те се делят на:

 • еднокомпонентен. Устройството има само един блок филтри и охлаждащ блок;
 • сплит система. Тук има два блока;
 • мулти сплит система. Съдържа повече от три блока.

Напоследък дизайнът на два блока е много търсен сред потенциалните купувачи. Това е така, защото това устройство има разумна цена и лесна поддръжка.

Сплит системата се счита за бюджетен вариант. Има компактна конструкция и леко тегло. Устройството е фиксирано в един от отворите на прозореца. По правило тези устройства имат висока мощност и са в състояние да охладят помещението за кратко време.

Устройството на охладителната система от две части е двублоков дизайн. Първият е фиксиран на закрито, а вторият е фиксиран извън жилищното пространство. Те са свързани помежду си чрез специални маркучи, които доставят охлаждаща течност във вътрешността на апартамента.

Принципът на работа на този тип сплит система е да циркулира фреон в областта на свързващия маркуч. Попадането на течност в топла стая започва постепенно да се нагрява. Преминавайки през вентилираните отделения, бързо се охлажда. В резултат на това в помещението постоянно се поддържа желаната температура.

Предимства и недостатъци на съвременното оборудване

За да изберете добра сплит система, нейните технически характеристики ще помогнат. Те включват:

 • интересен дизайн;
 • компактни размери, които се вписват перфектно във всяко вътрешно пространство;
 • безопасност. Охлаждащият компонент не съдържа ненужни химически и токсични примеси;
 • минимална консумация на енергия по време на работа;
 • допълнителни регулатори, които ви позволяват да контролирате процеса на охлаждане на пространството;
 • възможност за избор на местоположението на вътрешното устройство;
 • мултифункционалност.

Недостатъците на тази настройка включват:

 • висока цена. Не всеки може да си позволи подобрени модели;
 • сложна инсталация. Почти невъзможно е да инсталирате такава конструкция сами. Тук е необходима помощта на висококвалифициран специалист;
 • климатикът е забранено да използва повече от -3 Co;
 • в студения сезон някои модели трябва да бъдат разглобени. Това ще предотврати замръзването на фреона вътре в конструкцията;
 • производителите на сплит системи предупреждават, че нивото на охлаждащата течност трябва постоянно да се регулира в устройството.

Недостатъчното количество вещество може да причини преждевременна повреда на устройството. Снимката на сплит системата показва модерни многофункционални модели.

Фото сплит системи


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор