Направи си сам кладенец: подробни инструкции и експертни съвети как да пробиеш кладенец (85 снимки)

Различни дачи, отдалечени от градове или градове, обикновено не могат да осигурят достъп до централизирано водоснабдяване. Поради това собствениците трябва да решат този проблем сами, като създадат кладенец или кладенец от различни видове.

Всичко зависи от целта, първият вариант се счита за прост и евтин, но не винаги е подходящ, тъй като не е много удобен по време на работа. Вторият вариант е проблематичен, защото не всеки знае как да направи кладенец без големи разходи. Всички смятат, че говорим за сложен процес, който изисква впечатляващи разходи и участието на квалифицирани специалисти.

Всъщност можете да отидете по този начин, но има възможност да организирате този източник на вода със собствени усилия. Това ще разберем по-нататък, за да можете да получите информация за алтернативен начин за осигуряване на вода в крайградски район.

Къде да създадете кладенец и какви инструменти ще са необходими?

Мястото зависи от целта на създаването на кладенец, ако е необходимо за напояване, тогава може да се постави далеч от сградите. И ако е необходимо да се оформи водопровод за жилищна сграда, оранжерия, лятна кухня, е необходимо да се направи сондаж до сградата.

Но не винаги е възможно да се получи желаната възвръщаемост, тъй като водата може да бъде твърде дълбока от повърхността.За да се знае точно какво е и на каква дълбочина е необходимо да се извърши проучване, но това ще изисква значителни инвестиции, така че препоръчваме пробиване за късмет на удобно място.

Бъдете ръководени от съображения за рационалност:

 • Ако се планира водоснабдяване, тогава кладенецът се създава възможно най-близо до необходимата структура;
 • Не трябва да създава затруднения за придвижване по територията и свободно преминаване на различни превозни средства;
 • Необходимо е да се уверите, че разстоянието от канализацията до кладенеца е повече от 20 метра;
 • Ако е избрано място, то трябва да бъде подготвено за бъдеща работа - почистете и изравнете повърхността на почвата.
 • Ако решите да пробиете кладенец сами, трябва да придобиете необходимите инструменти. Това ще изисква малък списък от устройства:
 • Ако кладенецът е създаден върху пясъчна или леко глинеста почва, е необходима сондажна лъжица;
 • За глинести или глинести почви е подходящ серпентин - свредлото е отлично, което се е доказало при работа с малко количество чакъл;
 • Битовете ще помогнат в случай на избор на ударна версия на пробиване;
 • Ако почвата е препълнена с рохкав пясък, тогава се използва преса, тъй като тя ще улесни извличането на почвата, ако се използва ударно сондиране.

Изборът на шнек зависи от вида на почвата във вашия район, но във всеки случай ще се използва шнек, базиран на колена, постепенно увеличаващи дължината си. За да не харчите пари, можете да използвате риболовната версия на свредлото с някои модификации. За да направите това, се използват фрези, внимателно обработени от мелница на базата на файлове - те са заварени към свредлото.

Допълнителни колена могат да бъдат оформени с тръби с диаметър 25 mm. Можете да видите снимки на кладенци със собствените си ръце, създадени по различни начини. Освен това ще трябва да подготвите лопата, маркуч, варел и количка.И най-важното, не забравяйте за помпата, защото водата няма да отиде сама с необходимото налягане.

Как да пробивате с помощта на домашен шнек

Избрахте място за създаване на кладенец, което означава, че можете да започнете основната работа. Ще ви е необходим помощник, защото човек няма да може да създаде висококачествена защита на кладенеца от горните мръсни подпочвени води или стопени води. Въпреки че поради увеличените разходи за физическо усилие може да се наложи да привлечете повече помощници.

За да се оформи правилно разположението на кладенеца от самото начало, е необходимо да се изкопае вдлъбнатина с размери 50 см, за да се оформят водачи.

Помислете за основните етапи на пробиване:

 • Когато първоначалната вдлъбнатина е готова, работата продължава с бормашина;
 • Тъй като почвата се натрупва, свредлото се отстранява и почиства;
 • Постепенно към свредлото се добавя тръба за удължаване;
 • При необходимост се добавят обсадни тръби.

Важно: Закупете тръби предварително, за да създадете ствол, като започнете от няколко пробити метра. Препоръчваме да използвате пластмасов корпус с резба за качествена връзка. Благодарение на монтажа му е възможно да се избегне затягането на кладенеца и да се предпази от навлизането на горната мръсна вода.

Каква помпа може да се използва за кладенец?

Пазарът предлага много видове за кладенци или кладенци. Но препоръчваме да обърнете внимание на техните технически характеристики, които се състоят в налягане и производителност:

Потопяемият тип помпа ще помогне за извличане на вода на дълбочина над 300 метра. Не е голям, но лесно се свързва тръбата с него. След леко закрепване на захранващия кабел с инжекционната тръба, той може да бъде потопен в дълбочината на кладенеца.

Ръчната версия е много по-проста и ще ви позволи да използвате вода в случай на прекъсване на захранването. Предлагат се за продажба опции с мембрана, бутало или лопатка, но всички те се експлоатират в кладенци с дълбочина не повече от 8 метра. Тяхната цена е много по-ниска от тази на електрическите им колеги, но ще са необходими физически усилия за извличане на вода.

Вибрационните видове помпи се използват най-често на песъчливи почви. Те имат опростена работа и ви позволяват да получите вода от дълбочина около 50 метра.

Сега знаете как да създадете кладенец за вода със собствените си ръце, като използвате опростени методи без големи разходи. Но не забравяйте да следите качеството на водата, тъй като може да бъде опасно за пиене. След пробиването трябва да се занесе в лабораторията за изследване.

Направи си снимка на кладенец


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор