Регулатор на налягането на водата: 90 снимки на монтажни и електрически схеми

В ежедневието е много важно да се обърне внимание на водопроводните системи и уреди. Сред тях на специално място е регулаторът на налягането на водата във водоснабдителната система. С него можете да предотвратите риска от скокове на налягането на водата в централизираните водопроводни тръби, което понякога може да доведе до течове и повреда на различни устройства.

Как е подредено и работи устройството

Принципът на работа на регулатора е изключително прост. Движението на клапана се извършва с помощта на енергия, прехвърлена от течността. Налягането на водата действа върху мембраната на клапана и тръбопроводната система се стреми да елиминира този ефект. Затворът е в баланс благодарение на пружината, монтирана на повърхността на устройството.

Ако налягането се повиши, тогава се получава действието на водата върху мембраната, което води до компресиране на пружината. По това време има движение на диска на клапана към началото на седлото, което допринася за намаляване на площта на потока в системата, в резултат на което има намаляване на налягането на изхода на водния поток от регулаторното устройство.

Ако налягането на входящата вода намалее, вентилът ще се отвори и водният поток във водопровода ще се увеличи.

Регулаторите са много надеждни и непретенциозни в експлоатация. Регулирането на регулатора на водното налягане е лесно, без необходимост от свързване към източници на енергия. Да, и технически обслужването на устройството е лесно и просто.

За какво е устройството?

При инсталирането на регулатора собствениците на апартаменти решават следните задачи:

 • Тръбопроводите и свързаните с тях устройства са защитени от скокове на налягането на водата в системата.Има много високо ниво на налягане в тръбопровода, ако не се стабилизира, това може да доведе до течове и повреда на различни домакински уреди: перални, термостати, бойлери и др.
 • Позволява ви да защитите домакински уреди и тръбопроводи от хидравличен удар.
 • Входното налягане се намалява до необходимите стойности. С увеличаване на количеството вода някои устройства не работят правилно.
 • Консумацията на вода е намалена. В зависимост от големината на налягането течността изтича от крана за определено време. Ако намалите налягането в системата, тогава се спестява голям брой кубични метри вода.
 • Процесът на понижаване на налягането влияе върху намаляването на скоростта на изтичане на вода.
 • Ако увеличите силата на потока вода на входа на крана и смесителя, те започват да издават шум и бръмчене. Когато налягането се стабилизира до необходимите нива, това допринася за пълното премахване или намаляване на шума до нормални нива.

Така че, като имате регулатор, можете да намалите риска от развитие на голям брой вредни явления, които възникват, ако налягането в главната тръба е превишено.

Изберете устройство

Когато избирате регулатор, трябва внимателно да разгледате дизайна на устройството, неговите технически характеристики и материалите, използвани при производството му.

Монтаж и настройка на прикачното оборудване

Регулаторът се монтира от водопроводчик, който трябва да бъде извикан от жилищния офис. Но ако имате определени познания в тази област, можете сами да инсталирате устройството, без да прибягвате до помощта на специалист.

Това изисква покупка:

 • контролно устройство, което регулира налягането на водата в системата;
 • спирателни сферични кранове;
 • филтри, които пречистват водата;
 • регулируеми и газови ключове, които ще помогнат за инсталирането на оборудването;
 • уплътнителни материали, необходими за скриване на най-малките пропуски.

Инструкции стъпка по стъпка със снимка как да инсталирате регулатор на налягането на водата можете лесно да намерите в Интернет. Той описва подробно какво трябва да се направи на всеки етап от монтажните и монтажните работи.

Извършване на дейности по поддръжка и ремонт

Регулаторите на диафрагмата са лесни за поддръжка. Можете да прочетете инструкциите, които описват как да регулирате регулатора. Този процес е много лесен.

Ако устройството е дефектно, тогава е необходимо да го демонтирате и разглобите. Уплътненията, пружините, стеблото и други компоненти обикновено се провалят. След това регулаторът се монтира и настройва отново, след което всички функции отново ще се изпълняват без повреди.

Снимка на регулатор на налягането на водата


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор