Мивка за кухнята: избор на най-добрия модел и преглед на техните разновидности (95 снимки)

Мивката е незаменим и незаменим елемент в кухнята. Наличието на удобна мивка ще осигури на домакинята успешен процес на готвене и идеална чистота на кухнята.

Към днешна дата гамата от кухненски мивки, предлагани за продажба, е невероятно широка, производителите се стремят да подобрят своите продукти, да им дадат допълнителна функционалност и да увеличат експлоатационния им живот.

Ето защо изборът на мивки от различни модели на пазара е просто огромен. Нека се опитаме да разберем коя мивка е по-добре да изберете в условията на такова широко предложение.

Основни съвети

Предпочитанията на всяка домакиня са индивидуални, някои се нуждаят от най-простата версия на мивката, други се нуждаят от ултрамодерни модели, оборудвани с различни добавки: сушилня за плодове, мелница и др.

Ето защо, когато започнете да избирате, решете коя мивка искате да видите в кухнята си, може да се наложи да разгледате снимка на кухненски мивки, за да се запознаете с различните опции.

По принцип изборът на подходящ модел се извършва, като се вземат предвид следните критерии:

  • функционалност;
  • размери;
  • капацитет;
  • метод на инсталиране;
  • материал на черупката;
  • дизайн.

Както бе споменато по-горе, функционалността на всяка конкретна мивка може да се различава значително от другите, така че решете предварително дали имате нужда от различни допълнения: места за сушене на съдове, зеленчуци, горски плодове, плодове, набор от ренде, предоставени дъски за рязане, специални места за почистващи препарати и др. .d.

Помислете и за двойна мивка за кухнята, тази опция е доста удобна за големи семейства, освен това ви позволява да разграничите мивката: една купа се използва за измиване на зеленчуци, горски плодове, плодове, размразяване на полуфабрикати и в втората купа те директно мият чинии и други кухненски прибори.

Размерите на мивката са важен критерий при избора, тук трябва да се изхожда от размера на кухненската повърхност, където ще бъде вградена мивката, както и от размера на помещението.

Има няколко начина за инсталиране на мивка: тя може да се блъсне в кухненски комплект, да се интегрира в мебели и да се припокрива върху кухненски шкаф. Помислете за тези нюанси, когато избирате правилния модел.

Що се отнася до външния вид, дайте предпочитание на опция, която ще съответства на цялостния дизайн на кухнята, ще се впише перфектно в интериора на кухнята.

материал за мивка

Бих искал да се спра по-подробно на този толкова важен момент, тъй като именно материалът, от който е направена кухненската мивка, е определящият критерий при избора.

Най-търсени са мивките от: неръждаема стомана, естествен камък, керамика (фаянс или порцелан), композитни материали на базата на камък.

Мивките от неръждаема стомана са най-популярният и достъпен вариант. Погледнете дебелината на такъв продукт, тя трябва да бъде най-малко 0,9 мм.

Металните кухненски мивки са екологични, устойчиви на високи температури, устойчиви на корозия и киселинни агенти, не изискват специални грижи, издръжливи и имат ниска цена. Основният недостатък на такива мивки е, че са твърде шумни.

Каменните кухненски мивки са по-скъп вариант. За изработката им се използва естествен гранит, мрамор и др.Основните предимства на такива мивки са техният атрактивен външен вид, изключителен дизайн, издръжливост на употреба, висока якост. Недостатъците включват голямото тегло на мивката, високата цена на такива модели. Освен това каменната мивка се нуждае от специални грижи.

Мивките от порцелан или фаянс са доста издръжливи, тъй като са покрити със защитен слой от специален емайл. Керамичната мивка за кухня е с богата цветова гама, устойчива е на повреди и надрасквания, високи и ниски температури и изисква минимална поддръжка.

Въпреки това, ако случайно изпуснете тежък предмет в мивката, съществува риск от пукнатини по повърхността, керамичните мивки също са доста тежки и процесът на тяхното инсталиране е изпълнен с някои трудности.

Мивките, изработени от композитни материали, имат специален състав, 80 процента от продукта са каменни стърготини, останалата част е полимерен състав. Основни предимства: мивките са почти безшумни, могат да бъдат от всякакъв цвят, много издръжливи, не се страхуват от температурни промени, не се нуждаят от поддръжка. Недостатъците включват тежестта на измиване и доста високата му цена.

По този начин изборът на мивка трябва да се направи с особено внимание, като се вземат предвид много нюанси: материалът на мивката, нейните размери, капацитет, допълнителна функционалност, дизайн. Бъдете търпеливи и намерете идеалния вариант, който ще ви позволи да се насладите на процеса на готвене и подреждане на нещата в кухнята.

Фотомивка за кухнята


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор