Захранващ клапан на прозореца - избор на модел, характеристики на монтажа, съвети за работа (105 снимки)

Модерните пластмасови прозорци са с добра топло- и звукоизолация. Единственият недостатък е лошата вентилация. За да проветрите стаята, трябва да отворите едното крило на прозореца. През лятото това ще доведе до повишени нива на прах във въздуха на закрито. Атмосферните валежи също могат да влязат в помещението.

През зимата е неудобно да проветрявате стаята, като отворите прозореца. Има много топлинни загуби. Инсталирането на входен клапан ще помогне за решаването на този проблем.

Входящ вентил - предимства

При липса на вентилация микроклиматът в къщата се влошава. Въздухът повишава съдържанието на въглероден диоксид и влажност. Застоялият въздух може да повлияе неблагоприятно на благосъстоянието на жителите.

Наличието на захранващ клапан премахва необходимостта от вентилация на помещението. Това от своя страна поддържа къщата тиха и топла. Това устройство се монтира в горното крило на прозореца - хоризонтално. С помощта на вентила можете да се отървете от образуването на конденз върху прозореца и мухъл.

Захранващият вентилационен вентил за прозорци вентилира помещението, без да създава течение. Площта на светлинния отвор не се променя. Има функции за настройка. Монтажът на вентила е доста прост. Процесът на работа не създава затруднения.

Характеристики на устройството и работата на захранващия клапан

За да монтирате клапана, трябва да премахнете гуменото уплътнение в предвидената зона на прозореца и рамката. Вместо това прикрепете друга, по-малко дебела. След това се монтира самият вентил с пасивна вентилация.

Принципът на работа на захранващия клапан е същият като при конвенционалната вентилация. През него в стаята влиза свеж въздух, а загрятият стаен въздух се издига през аспиратора и излиза навън. Това е естествена циркулация на въздуха, която възниква поради разликата между уличното и стайното налягане.

Но при горещо време разликата в налягането се променя. Във вентилационната система е необходимо принудително изпускане, така че захранващият клапан да продължи да изтегля въздух.

Входящият клапан има всмукване на въздух. Трябва да се монтира откъм улицата на прозореца. Снабден е с козирка, която предотвратява навлизането на атмосферни валежи вътре. В пластмасовата кутия на прозореца е монтиран телескопичен канал и фиксиран с маншон.

Най-трудната част от входящия клапан е неговата вътрешна част. Има прост филтър и изпускателна дюза. Контролният механизъм допълва дизайна. Той регулира подаването на въздух.

За да работи вентилационният клапан, трябва да създадете необходимите условия в стаята. Входната врата трябва да е затворена и да не пропуска въздух. В противен случай работата на клапана ще бъде нарушена.

Помещението трябва да има вентилационни отвори с изпускателни тръби. Интериорните врати трябва да имат празнина от най-малко 2 см отдолу, тогава въздухът ще циркулира свободно.

Различни модели захранващи вентили

На пазара можете да намерите много производители на захранващи клапани, които имат външна разлика. Всъщност те се различават само по вида на материала и метода на контрол. Вентилите са изработени от пластмаса, дърво и метал.

В зависимост от вида управлението може да бъде ръчно или автоматично. Без съмнение най-добрите захранващи вентили са тези, които имат автоматично регулиране.При този дизайн самият клапан регулира степента на отваряне или затваряне на вентилационните клапи. В този случай всичко зависи от влажността и налягането в къщата.

Ръчното управление не е толкова удобно. Желаното ниво на вентилация не може да бъде избрано веднага. Освен това е трудно да се направи това през зимата. При ниски температури неправилно регулираната скорост на вентилация ще доведе до замръзване на вентила.

Разглеждайки снимки на входящи клапани на прозорци, е трудно да направите правилния избор. Необходимо е да се запознаете подробно с техническите характеристики на устройството.

Има разлики в типовете клапани:

  • сгънати;
  • шлицов;
  • отгоре.

Първите два вида клапани по време на монтажа не изискват демонтаж на прозорци - това е удобно. Горният тип клапан, въпреки че не е монтиран на монтирания прозорец, пропуска въздух най-добре от всички.

Входящите клапани на пластмасовите прозорци на въздушната кутия заслужават специално внимание. Предлагат се в три комплекта:

  • стандартен;
  • комфорт;
  • Комфорт-С.

Комфортен тип вентил, може да се монтира с или без фрезоване. Методът на смилане осигурява по-голям въздушен поток. Модел тип Comfort-S не се монтира у дома. Предназначен е за щори тип прозорци.

Снимка на входящия клапан на прозореца

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор