Приточна вентилация - предназначение, приложение, монтаж, видове и класификация. 90 фото примера за монтаж на инструменти

Все повече и повече апартаменти и къщи получават пластмасови прозорци. В преследването на така желаната и необходима топлоизолация това е добра помощ. Наистина, пластмасовите прозорци и металните уплътнени врати се справят отлично със своите задължения.

Но в същото време, особено през зимния сезон, когато прозорците и вратите са плътно затворени, в апартамента и къщата могат да се появят редица неочаквани проблеми. Повишена влажност, замъгляване на прозорци и поява на гъбички. Усеща се "тежкият" въздух, което от своя страна води до главоболие и влошено здраве.

Обратната тяга от вентилационните или дори коминните канали е друга неприятна изненада. Всичко това е резултат от ниска мощност или напълно отсъстваща захранваща вентилация в къща или апартамент.

Без редовен обмен на въздух в къщата е невъзможно да се постигне комфортна работа на жилищата. Вентилационните канали в кухнята и банята не са в състояние да отстранят отработените въздушни маси без стабилно подаване на свеж въздух.

Всъщност, с прости думи, за да може въздухът да бъде стабилно и постоянно отстранен от корпуса, той също трябва да бъде стабилно и постоянно подаван в същата стая. Краткосрочното отваряне на прозорците не може радикално да реши този проблем.

Механичните опции осигуряват естествено проникване в жилищното пространство на необходимите обеми въздух. Какви са възможностите за вентилационна система? Как да ги инсталирате и управлявате? Нека да го разберем.

Разновидности на приточната вентилация

Системите за захранваща вентилация се класифицират според следните характеристики:

Безканален. Въздушните маси от улицата влизат в стаята през специален технически отвор. Въздухът може да се подава през отвор във външната стена или рамката на прозореца.

В повечето варианти системата е изпълнена в солиден корпус. Този тип захранваща вентилация осигурява стабилно подаване на необходимия въздух само в помещението или помещението, в което е инсталиран.

Канал. Необходимите въздушни маси се нагнетяват в апартамента или къщата през системата за въздуховоди. Такава инсталация доставя въздух комплексно и равномерно в цялата стая или жилище.

Ако сте се спрели на безканален вариант, който в повечето случаи е много по-евтин и по-лесен за инсталиране от канален, тогава къде и как да го инсталирате?

Къде е правилното място за инсталиране на входящ вентил без канал?

Входящият технически отвор трябва да бъде разположен на стената, противоположна или перпендикулярна на стената, в която са монтирани вентилационните канали.

Това може да са следните опции:

  • Пролука между радиатора и перваза на прозореца
  • Във външната стена на стаята
  • В рамката на прозореца на пластмасов прозорец

Първоначално пластмасовите прозорци могат да бъдат оборудвани с клапан за захранваща вентилация. Такъв клапан е оборудван със специален филтър и механичен клапан. С този клапан можете да регулирате степента на подаване на чист въздух в помещението. Ако сте инсталирали пластмасови прозорци без клапан, той може да се монтира върху съществуващи прозорци.

Захранващият вентил може да се монтира във външната стена.Трябва обаче да се има предвид следното: ако във вашата климатична зона температурата понякога пада значително под нулата, тогава в стаята ще влезе студен въздух.

В този случай трябва да се монтира стенен вентил с функция за рекуперация. Той загрява температурата на въздуха до желания индикатор.

Както показва практиката, един от най-евтините и практични варианти е място в стената под перваза на прозореца и батерията. Влизайки в стаята, въздушният поток преминава покрай радиатора. С влизането си свежият въздух се нагрява и се смесва с топлия въздух, издигащ се над радиатора.

Клапаните за подаване на вентилация имат различна форма и производителност.

Как да инсталирате принудителна вентилация със собствените си ръце?

Едно от предимствата на стенния входящ вентил е лесната му инсталация и липсата на консумация на енергия. За да инсталирате този клапан, трябва да следвате следната последователност:

  • На подходящо място маркирайте очертанията на клапана и местоположението на бъдещия отвор.
  • Използвайте перфоратор, за да направите проходен отвор с необходимия диаметър. Диаметърът на входа е 6см. Каналът трябва да бъде направен с малък ъгъл от седем градуса към улицата.
  • След свършената работа монтирайте нагревател и въздуховод.
  • Запечатайте всички пукнатини с монтажна пяна.

Монтирайте тялото на вентила върху тръбата за въздух и фиксирайте тялото на стената. Поставете включените шумоизолация и топлоизолация. Има възможност за монтиране на предния капак на вентила и предпазната решетка от страната на улицата. Както можете да видите на снимката, захранващият вентилационен вентил изглежда чист и хармоничен.

По време на работа на този клапан можете да регулирате подаването на въздух според нуждите.Броят на стенните вентили трябва да се изчисли в зависимост от обема на жилищното пространство.

Захранващият вентил с отопление на подавания въздух.

Специален вид принудителна вентилация са стенните клапи с функция за рекуперация. Системата осигурява частично затопляне на входящия въздух благодарение на топлината и отработения въздух, отстранен от помещението.

По време на рекуперацията потоците пресен и отработен въздух не се смесват. В същото време основното отопление на входящия въздух е въздушният нагревател. Инсталацията позволява да се намали консумацията на електроенергия.

За да монтирате тази моноблок инсталация, ще трябва да пробиете външната стена. Перфораторът за тази работа ще бъде неефективен.

Канални вентилационни системи

Каналната инсталация се състои от цял ​​комплекс от въздуховоди. Тази система обикновено се планира по време на проектирането на жилища. Въздуховодите се монтират в пространството над тавана или на тавана. В някои случаи е възможен монтаж в празнината под съществуващия таван.

Тръбната система е разпределена във всички помещения. Полученият пресен въздух се премества принудително през вентилационните тръби и се подава към захранващите решетки. За отклоняване на отработените въздушни маси са монтирани специални допълнителни решетки.

Капацитетът на системата за апартаменти може да бъде от 200-500 кубични метра на час. Захранващата вентилация за частна къща, вила или офис ще е необходима с капацитет от 2000-3000 кубически метра на час.

Сред специалните предимства на тази система е независимостта от времето. Независимо от климатичните промени в температурата и вятъра, тази инсталация е по-ефективна от естествената вентилация.

заключения

Приточната вентилация е неразделна част от жилищните помещения. Осигурява на цялата къща необходимия обем въздух, независимо от разположението на прозорците. Разходите за инсталиране на вентилационна система ще се изплатят с приятен микроклимат и здравето на всички, които живеят в къщата.

Снимка на захранваща вентилация


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор