Свързване на котела - инструкции за монтаж и захранване на основните комуникации (100 снимки)

Днес е трудно да си представим къща или апартамент, в които няма топла вода. Не навсякъде обаче има възможност за свързване на сградата към централната мрежа за топла вода. Изходът от тази ситуация е закупуването на бойлер. За да го инсталирате, не е необходимо да търсите помощ от специалисти.

Тази процедура може да се извърши със собствените си ръце от всеки човек, който има поне някои умения за извършване на водопроводни и електрически работи. Как да свържете котела със собствените си ръце - тази статия е посветена на тази тема.

Котел - какво е това

Котелът е устройство, предназначено за загряване на вода. Това прави живота много по-лесен в следните ситуации:

 • в условия на превантивно спиране на топла вода;
 • в селска къща.

Както можете да видите на снимката на котела, той може да бъде от проточен или акумулиращ тип. Предимствата на първия са компактност и леко тегло. Недостатъкът е, че доста голямо захранване може да не издържи. Най-популярни са котлите за съхранение. Това се дължи на следните предимства:

 • значителен обем;
 • ниска цена;
 • по-ниска консумация на енергия;
 • няма високи изисквания за електрическо окабеляване.

Бойлерите могат да бъдат монтирани на стена или на пода. В стенен шкаф може да се постави бойлер с обем до 10 литра.

Ако се съмнявате в способностите си, тогава поверете инсталирането на бойлер на професионалисти. Самостоятелният монтаж на котела е рискован бизнес.Това важи особено за апартаментите.

Въпреки това, внимателното проучване на инструкциите на производителя, схемата за свързване на котела и действията, стриктно съобразени с технологията, значително намаляват риска.

Обичайно е да се подчертават следните предимства на самостоятелното инсталиране на котела:

 • спестява се време;
 • разходите се намаляват;
 • се натрупва опит, който няма да стане излишен при последващата работа на устройството.

Необходими материали и инструменти

От материалите ще ви трябват полипропиленови тръби и FUM лента. Що се отнася до инструмента, подгответе:

 • перфоратор;
 • отвертка;
 • клещи;
 • гаечен ключ;
 • маркер;
 • рулетка и ниво.

Монтаж на котела на стената

Тази опция за инсталиране на устройство за отопление на водата се счита за класическа. Котелът може да се монтира само на носеща стена и то така, че да е възможно най-близо до точката на водозахващане.

Височината на монтаж на устройството може да бъде всяка. Основното е, че те са удобни за използване. Разгледайте инструкциите стъпка по стъпка за монтаж на бойлера:

Избор на място за монтаж

Валидиране на съществуващо окабеляване. Не всяка мрежа може да издържи на мощността на нагревателните елементи, с които са оборудвани котлите. Изискванията за окабеляване са посочени в информационния лист на продукта.

Директен монтаж. Първо, маркираме на стената къде ще бъде разположена най-ниската точка на котела. След това, след като измерихме разстоянието до горната монтажна плоча, пробиваме дупки, поставяме дюбели в тях и ги завиваме в последните котви. Монтираме монтажна плоча върху котвата, върху която впоследствие ще бъде окачен нагревателят.

Свързване към водопроводни тръби. За свързване на котела към вода се използват полипропиленови тръби или маркучи.

Електрическа връзка.В близост до котела трябва да има изход.

Ако не сте сигурни в качеството на окабеляването, изберете френски бойлер Atlantic. Това са най-икономичните бойлери от всички, които се продават в Русия. Atlantic трябва да се обслужва ДВА пъти по-рядко от котлите на други марки - веднъж на 2-3 години.

Благодарение на покритието от титанов диоксид в резервоара и колбата на котлите Atlantic почти не се образува котлен камък. Дори след няколко години те ще консумират малко енергия и ще работят възможно най-тихо. Сух нагревателен елемент от стеатит по собствен дизайн на Atlantic, затворен със защитна колба, издържа до 20 години. Конвенционалните мокри нагревателни елементи на други производители имат експлоатационен живот от 1-2 години.

Atlantic се сглобяват по целия свят с изключение на Китай. Това са най-некитайските бойлери, които се продават в Русия. И имат 7-8 години гаранция на резервоара.

Проверка на работата на устройството. Напълваме резервоара и отваряме крана за подаване на топла вода. Това премахва въздуха от системата. Оставяме котела да работи няколко часа. След това можете да започнете активно да го използвате.

Котел за индиректно нагряване

Отоплително устройство от този тип е контейнер с вода, вътре в който има топлообменник, свързан към отоплителен котел или към всяка система с топлоносител.

Принципът на работа е доста прост: гореща охлаждаща течност влиза в топлообменника от котела и го загрява, а водата в резервоара вече се загрява от него.

Има два начина за свързване на котел за индиректно отопление: с приоритетно отопление на топла вода и без него. В първия случай целият обем на охлаждащата течност се изпомпва през намотката на устройството за отопление на водата.

Водата се загрява бързо. Във втория случай само част от охлаждащата течност се изпраща към индиректния бойлер.Загряването на вода в тази ситуация отнема много време.

Снимка на процеса на свързване на котела

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор