Защо прозорците се потят: преглед на възможните причини и съвети за премахване на замъгляването (65 снимки)

Съвсем наскоро инсталирането на пластмасови прозорци в къщата се смяташе за лукс и не беше достъпно за всички, но в наши дни това стана по-често срещано и необходимо нещо, което почти всеки жител може да си позволи. Основните им предимства включват външна привлекателност и отлични топло- и звукоизолационни качества.

Въпреки че и той не беше без недостатъци, по време на работа очилата започват да се замъгляват. Този проблем обаче е много лесен за справяне. Но преди всичко си струва да разберете причините за влагата на прозорците и как да я премахнете.

Причини за влага по прозорците

Някои хора смятат, че замъгляването на прозорците в къщата е напълно нормално явление, което се появява с течение на времето. Въпреки това, с периодичното и повтарящо се проявление на такова състояние, е необходимо да се установи причината за замъгляването и да се намери начин за отстраняването му.

Не бива да обвинявате производителя на прозорците или монтажниците, въпреки че в повечето случаи, според статистиката, делът на техните грешки е 4% от общия брой недостатъци, тъй като останалите се появяват поради неспазване на правилата за използване на продукти .

Причините за конденз върху стъклото могат да бъдат:

  • монтаж на евтини еднокамерни прозорци с двоен стъклопакет с цел спестяване на пари;
  • затруднена циркулация на въздуха поради запушен радиатор под прозореца, за да се възстанови циркулацията, трябва да се намали ширината на перваза на прозореца;
  • лоша вентилация на помещението или изобщо липсата му, в този случай почистването на въздуховодите ще помогне;
  • растителност, поставена на перваза на прозореца, със свойства на овлажняване на въздуха;
  • неправилна инсталация на прозореца.

Първо, струва си да разберете защо висококачествените прозорци се изпотяват и инсталират в съответствие с всички правила, както е показано на снимката. По принцип прозорците с двоен стъклопакет се запотяват през зимата.

Въпреки това, някои модели прозорци са оборудвани със специфична система, която осигурява вентилация през зимата, за която не всеки дори знае. В резултат на това при настъпването на първите студове не се използва желаният режим, което води до по-малко подаване на въздух и в резултат на това се появява конденз по прозорците.

Но не само евтините прозорци с двоен стъклопакет се замъгляват, това се отнася за по-скъпите и висококачествени модели. Всички пластмасови прозорци са доста плътни и не пропускат въздух, което може да се отдаде както на плюсовете, така и на минусите на продукта. Тези. топлината от стаята излиза бавно и ако не проветрявате редовно стаята, тогава със сигурност ще се образува конденз.

Освен това, без подходяща вентилация на помещението, атмосферата в него ще стане неблагоприятна за хората и растенията, което ще доведе до размножаване на вируси и появата на заболявания.

Конденз по прозорците в дървени къщи

В дървените къщи пластмасовите прозорци се изпотяват поради лоша вентилация, която в повечето случаи дори не е предвидена в проектната документация. Причината за това е доста банална: надяваха се на естествена вентилация на дървена къща.

Но в реалния живот, по време на експлоатацията на къщата, нейната влажност в някои случаи достига 70% и на прозорците се образуват капки конденз. За да премахнете проблема, можете да използвате конвенционална електрическа вентилация.

Кондензация вътре в прозорците с двоен стъклопакет

По-сериозен проблем е появата на конденз във вътрешността на стъклопакета, тъй като той не може да се изтрие, а при ниски температури се превръща в лед, който може да повреди стъклото.

Защо прозорците се потят отвътре, каква е причината? Най-вече в неправилно производство на дограма, в нарушение на технологията, т.е. продуктът е дефектен и този проблем може да бъде отстранен чрез подмяна на неизползваемия прозорец с нов.

Начини за премахване на замъгляването

Какво да направите, ако пластмасовите прозорци се изпотят? За да премахнете причините за замъгляване, първо трябва да ги определите. С помощта на пламъка на свещ или запалка проверете дали вентилацията работи.

Ако светлината е неподвижна, тогава трябва да се почисти. За да направите това, достатъчно е да премахнете решетката и да я измиете от прах и мазнини. Ако каналът е замърсен, почистете и него. В по-тежки случаи трябва да потърсите помощ от професионалисти.

Ако причината е широк перваз на прозореца, тогава той трябва да бъде направен по-тесен или батерията да се пренареди. Може би причината се крие в склоновете на прозореца, идеалният вариант биха били склоновете от гипсокартон, които са отличен топлоизолационен материал.

Народни начини

Както се оказа, основната причина за замъгляването на прозорците в апартамент или къща е повишената влажност на помещенията. За да се отървете от него, е необходимо да прилагате ефективни методи компетентно и методично. Например, когато готвите, трябва да използвате качулка, за да премахнете излишната влага. Или се уверете, че чайникът не ври твърде дълго.

Освен това можете да поставите свещи на первазите и да ги запалите. Те ще изсушат стъклото, а отделеният въглероден диоксид е полезен за домашните растения. Можете да използвате аерозол от замъгляване на прозорците в колата.За да направите това, почистете прозорците от мръсотия и ги намажете с продукт. Преди да използвате аерозола, използвайте защитно оборудване: респиратор и ръкавици.

Снимки на "изпотяване" на прозорците и причините за запотяването


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор