Пластмасови въздуховоди - критерии за избор и изчисляване на оптимални размери (110 снимки)

Строителните възможности на човечеството непрекъснато растат и се появява нещо ново, което може да подобри качеството на живот. Напоследък това засегна въздуховодите, тъй като се появиха пластмасови версии, които осигуряват: надеждност, естетика и лекота на монтаж. Различните размери на пластмасовите въздуховоди им позволяват да се използват за различни помещения, което се счита за забележимо предимство.

Но много хора смятат, че пластмасата може да отделя опасни вещества и да повлияе неблагоприятно на здравето на обитателите на закрито. И все още може да се запали! Всичко ли е толкова лошо? След това ще разберем неговите оперативни характеристики и нюансите на монтажа.

Видове

За провеждане на въздуховод на базата на пластмасови тръби се използват различни кутии. Помислете за техните оперативни възможности:

Поливинилхлоридът (PVC) има редица предимства, тъй като може да се използва при температури в диапазона от -30 до +70 градуса по Целзий. Въздушни канали на базата на тази пластмаса могат да се извършват в помещения без отопление.

Флуоропластът (PVDF) е устойчив на киселини и може да работи при температури от -40 до +140 по Целзий.

Полипропиленът (PP) ще предложи устойчивост на различни химически елементи. Лесно се справя с ефектите на киселини, основи и органични вещества.

Полиетиленът с ниско налягане (HDPE) се характеризира с повишена гъвкавост, поради което е устойчив на механични натоварвания. Но не може да се използва при ниски температури.

Сега знаете характеристиките на различните пластмаси и ще можете да изберете правилния въздуховод на пластмасова основа. Препоръчваме да използвате полипропиленов канал за кухненския аспиратор. Ако е необходимо да се отстрани нагрятият въздух, който има висока температура, подходящ е PVC или PVDC вариант на пластмасата.

За използване в жилищни или други помещения можете да разчитате на полиетиленовите въздуховоди. Сега вижте снимката на пластмасовите въздуховоди, за да разберете как изглеждат и как се различават по външен вид. Това ще ви помогне да не направите грешка при избора. Въпреки че си струва допълнително да се консултирате с продавача.

Къде да използвате

Експертите съветват използването на пластмасови въздуховоди на базата на вентилационни канали. Но не винаги е подходящ за приток, тъй като температурата тук е по-висока, но ако говорим за специална пластмаса с повишена устойчивост на огън, тогава може да се използва и за тази цел.

Но е необходимо да се вземе предвид наличието на отопление или рекуперация на входа на въздуха, тъй като възможностите дори на най-топлоустойчивата пластмаса са много ограничени.

Понякога пожарният инспектор забранява използването на газово оборудване в помещение с пластмасов канал, тъй като е податливо на пожар. За да избегнете това, е необходимо да се консултирате с него, преди да инсталирате такъв въздуховод, особено когато става въпрос за рамкова къща.

Важно: Въз основа на законодателството на Руската федерация е разрешено използването на въздуховоди на пластмасова основа в нискоетажни сгради за различни цели. Но в зоните на тавани, подземия, мазета, технически етажи или други помещения със специални стандарти за пожарна безопасност те не могат да бъдат изпълнени.

Предимства

Те включват широк набор от функции.Именно той предопредели повишената популярност на пластмасовите въздуховоди:

  • Улеснен процес на монтаж и възможност за използване на фитинги заедно с профилни елементи, което ви позволява да създадете система от въздуховоди с различни конфигурации. Това се постига благодарение на лекотата на рязане на пластмаса и ниското й тегло;
  • Идеалните стени осигуряват малко съпротивление на движението на въздуха;
  • На базата на пластмаса лесно се създава необходимата плътност. Надеждността на ставите се създава чрез покритие с уплътнител;
  • Осигурено е почти безшумно движение на въздушните потоци;
  • Няма никаква корозия.

недостатъци

Те също съществуват, но могат да се считат за незначителни и лесно преодолими. Основното нещо е да използвате пластмасата правилно за провеждане на въздуховод въз основа на нея.

Помислете за недостатъците:

Висока степен на запалимост. Ясно е, че пластмасата може да се запали, но ако я използвате правилно, това може да се избегне. Важно е да познавате характеристиките на пластмасата, за да я използвате на правилното място. И не забравяйте, че има видове пластмаса с повишена устойчивост на топлина. Въпреки че са доста скъпи.

Пластмасите лесно натрупват статичен заряд, което позволява събирането на голямо количество прах. В някои случаи прахът може да се запали, което се счита за много опасно, така че се препоръчва да се монтира въздуховод от този материал след завършване на други строителни работи, които генерират много прах.

Можете също така да използвате филтър, обработка на тръби с помощта на специален състав. Той ще създаде филм, който предотвратява образуването на статичен заряд.

Ако качеството на пластмасата е ниско, има тънки стени и голямо напречно сечение, тогава в ставите могат да се появят празнини.Но това лесно се коригира, въпреки че не трябва да оставяте такъв проблем без решение.

Видове секции и размери на пластмасови кутии за вентилация

Всъщност те не са толкова много. Говорим за две основни разновидности, но ще отбележим други:

Кръглите въздуховоди се отличават с подобрени аеродинамични възможности. Те събират много по-малко прах и можете да инсталирате канална версия на вентилатора;

Правоъгълните канали са гъвкави, защото се предлагат на гофрирана основа. Те имат рамка, базирана на тел, покрита със слой пластмаса. Поради това те лесно се огъват в различни посоки и това помага в процеса на монтаж;

Квадратните версии на каналите имат ъгли, които са твърде шумни, така че е необходимо да се добави звукоизолация;

Вариантите с плосък овален канал са редки, тъй като се характеризират с повишена цена. Но те са по-компактни от кръглите версии, така че могат да се считат за идеален вариант за различни системи за въздуховоди.

Как се монтира

По принцип можете да наемете специалисти и те ще направят всичко за пари или можете да разчитате на собствените си усилия. За да извършите монтажа на пластмасови въздуховоди със собствените си ръце, ще трябва да съставите диаграма на вентилационната система:

  • Маркирайте мястото за инсталиране на аспиратора, тъй като ще е необходимо за всяка вентилационна система;
  • Маркирайте място за създаване на дупки в изпускателните канали, за да се отървете от конденза;
  • За увеличаване на налягането в разширените системи се препоръчва добавянето на вентилатор;
  • Ще бъдат необходими връщащи канали, за да се подобри ефективността на вентилаторите.

Но, както вече разбрахте, въздуховодът на пластмасова основа не може да се нарече идеално решение.Въпреки че улесненият монтаж и удобните характеристики на работа могат да засенчат някои от трудностите в процеса на неговото използване.

Снимка на пластмасови въздуховоди

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор