Влагоуловител - съвети за избор и полезни съвети за използване и контролиране на влажността (85 снимки)

В много апартаменти жителите са изправени пред проблема със замъгляването на прозорците, което до голяма степен се дължи на високата влажност в помещението. В резултат на това нещата се влошават, появяват се мухъл и гъбички и животът в къща става неудобен. Домакинските сушилни за въздух, които са представени в широка гама на пазара, ще помогнат за решаването на този проблем.

Специфика на работата

Това оборудване е в голямо търсене сред нашите съграждани. Помага за регулиране на условията на живот, създавайки най-удобната среда и елиминирайки въздействието на вредните фактори.

Когато планирате закупуването на устройство, трябва да разберете какъв е принципът на работа на сушилнята. И това е съвсем просто - работи схемата "охлаждане-кондензация-отопление". Устройството има два топлообменника, въздухът между които се движи с помощта на вентилатор. Те са свързани във верига, по която фреонът се движи под действието на компресор.

Благодарение на налягането фреонът преминава през дълга тънка тръба и се охлажда, намалявайки температурата на първия топлообменник. Съответно влажният въздух в него също се охлажда с образуването на голямо количество кондензат. Изтича в специален контейнер.

В същото време температурата на фреона се повишава, той се изпарява и след компресиране от компресора постъпва във втория топлообменник. В резултат на това изходящите въздушни маси се нагряват.

Основни настройки

Ако искате да знаете кой сешоар да изберете, тогава трябва да проучите подробно техническите характеристики на устройството.

производителност

С помощта на този параметър се оценява количеството влага, което се отстранява от въздуха възможно най-много с помощта на конкретно устройство. Индикаторът се измерва в l / s или l / h.

За да изберете правилното устройство, трябва да знаете приблизителната стойност на параметъра. Производителите на влагоуловители предлагат изчислението да се извърши с помощта на онлайн калкулатори, които се основават на обема на помещението и неговото предназначение.

Други фактори, като температура, характеристики на местоположението, не се вземат предвид. Следователно можете да го направите по-лесно - вземете площта на стаята и я умножете по коефициент 0,7.

Въздушен обмен

За да се осигури оптимален процес на изсушаване, е необходимо да се гарантира преминаването на целия въздух за един час поне 3-4 пъти. Следователно, под помещение с обем от например 60 m3 е необходим апарат с обмен на въздух в диапазона 180-240 m3 / h.

Помощни параметри

За домашна употреба можете да изберете различни модификации на модулите, например тези, показани на снимката на сушилнята. Но когато купувате, трябва да обърнете внимание на допълнителни свойства на продуктите:

  • ограничаване на нивото на шума - не се препоръчва използването на модели с индикатор над 45-46 dB, тъй като собствениците на апартамента ще бъдат неудобни;
  • консумация на енергия - зависи от производителността, с нарастването на която разходите за електроенергия се увеличават, затова се препоръчва да изберете енергоспестяващи модели;
  • размери и тегло на продукта. Колкото по-мощно е устройството, толкова по-тежко и по-масивно ще бъде то. Има стационарни модели, както и подови и стенни модули. Тук е важно да се вземе предвид размерът на стаята - за малки апартаменти стационарният тип няма да бъде правилното решение;
  • допълнителни опции, които влияят върху размера на цената.

Избор на модели

За да създадете най-комфортния микроклимат в апартамента, трябва да обърнете внимание на най-добрите влагоуловители от известни производители. Продуктите, продавани под марката Master, са популярни:

DH 716 - оборудван със специален въглероден филтър за елиминиране на миризми. Това е олекотен модел с пластмасов корпус, характеризиращ се с безшумност и наличие на вграден хигростат. Модификацията е ориентирана към помещения до 40 m2, надарени с малък капацитет от 16 l / ден и обмен на въздух до 215 m3 / h.

DH 731 е евтин, но издръжлив модел с повишено ниво на мощност. Производителност 30 l на ден с въздухообмен до 200 m3 на час. Ориентиран към площ от около 100 м2.

DH 745 с въглен филтър и вграден тип хидростат. Капацитетът на оборудването е 45l/ден, въздухообменът е до 300 m3. Ефективно се бори с образуването на гъбички и мухъл. Допуска се ползване на площ до 150 кв.м.

Известни са и продуктите на DanVex. Например, моделът DEH-300p може да бъде инсталиран в стая от 70 m2. Капацитетът е доста висок - 30l/h, а обработката на въздуха - 250m3. Устройството е оборудвано с хидростат, термометър и се отличава с висококачествена автоматизация. В същото време е доста шумен.

Но модификацията DEH-600p има капацитет от 7 литра и следователно може да се инсталира в къщи с площ от 150 m2. Производителност около 60 l с обработка на въздух от 420 m3 за 1 час.

Сушилнята Timberk DH TIM 20 E1B показва добри показатели за производителност. Разполага с електронна система за контрол на влажността SWC Sensomatic, както и ALLUCOP Technology - медно-алуминиева версия при изработката на топлообменника.

Моделът се отличава с не много висок въздухообмен - 135 m3 / h и може да отстрани около 20 литра влага на ден.Кондензатът се отстранява с дренажен маркуч. Има и контролен таймер. И ако имате нужда от йонизатор и почистващ препарат, тогава можете да използвате модификацията DH TIM 20 E2W.

При избора на най-подходящия модел трябва да се съобразите с характеристиките на вашето помещение, както и с мощността на оборудването, съчетано с неговия шум. И, разбира се, цената е важна. В крайна сметка не е необходимо да плащате увеличени разходи за допълнителни опции, които не е необходимо да използвате.

Фото обезвлажнители

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор