Възвратен клапан за вода - подробно описание, характеристики на монтажа и приложението (80 снимки)

Възвратният клапан е вид спирателен вентил, чиято основна задача е да позволи на течността да тече само в една посока. Благодарение на това свойство те се използват успешно при организирането на водоснабдителна система. Например, възвратен клапан за помпа не позволява на водата, която вече е повдигната през тръбата, да се върне в кладенеца или кладенеца.

Друго предимство на устройството е способността да поддържа правилното ниво на водата в системата за нейното захранване. При отваряне на крана няма нужда да чакате изместването на въздуха, водата се подава незабавно. Този технически елемент ще бъде разгледан по-подробно по-долу.

Устройство и принцип на действие

Продуктът е с метален корпус, разглобяем на две части, снабден с резбови резби. Освен това има затвор, изработен от пластмаса или метал. Снабден е с гумено уплътнение и пружина, която го поддържа.

Принципът на действие е доста прост. Когато течността се движи през тръбопровода, на който е монтиран клапанът, налягането му е достатъчно, за да натисне пружината, като по този начин отвори затвора. Когато потокът е спрян, налягането в системата пада значително и пружината връща клапана на мястото му, предотвратявайки обратния поток.

Течността в системата след клапана също натиска затвора. По този начин се осъществява пълният напредък на работата.

Разновидности

Има няколко причини, по които всички клапани могат да бъдат класифицирани.А именно: структурни характеристики, материал, от който са направени, начин на монтаж и размер.

Характеристики на дизайна

Заключващият елемент може да бъде сферичен, повдигащ, ротационен и вафлен. В първия затворът е представен от топка, която се поддържа от пружина и се движи само под натиска на течност, например вода. В повдигащото устройство затворът се движи нагоре и надолу под действието на натиск.

По същество устройството за повдигаща се врата е клапан за обратно налягане на водата. Неговата колона притиска стеблото със затварящата плоча, като по този начин предотвратява връщането на вече изпомпаната вода.

Бътерфлай клапата работи като клапа, отваря се, когато течността се движи и се връща в първоначалното си положение чрез пружина, когато налягането на течността в системата се освободи.

Вафлените модели от своя страна могат да бъдат дискови и двучерупчести. В последния, съдейки по името, затворът е представен от две клапи, които се сгъват, когато течността преминава през системата, и се събират, когато захранването е спряно.

Бътерфлай клапата се движи по собствената си ос под налягане и се връща на мястото си, блокирайки потока, в негово отсъствие.

Производствен материал

Продуктите от месинг се считат за надеждни, устойчиви на дългосрочно излагане на твърда вода и корозия. Те са много търсени. Моделите от чугун се използват изключително рядко, главно за тръбопроводи с голям диаметър, тъй като материалът е податлив на корозия.

Вентилите от неръждаема стомана практически нямат оплаквания, но цената им е доста висока. Възможно е различните части на устройството да са направени от различни материали. Преди да закупите необходимия продукт, има смисъл да поискате от продавача информация за материала.

Метод на инсталиране

Устройствата се закрепват с помощта на съединители - адаптери с резбова връзка. Диаметрите на възвратните клапани за вода могат да бъдат различни: от 15 до 200 mm, така че размерите на съединителите се избират, като се вземат предвид специфичните условия.

Друг вид закрепване е с фланец. Тази опция се използва главно за чугунени спирателни вентили, монтирани на големи тръбопроводи.

Закрепването на пластини включва поставяне на устройството между два болтови фланеца.

Размер

Разпределете стандартни, миниатюрни и големи модели. Стандартните се считат за най-популярни, те се използват за повечето тръбопроводи. Миниатюрни устройства се използват, когато не е възможно да се инсталира стандартен модел.

Най-често това са възвратни клапани за водомера, монтиран на изхода. Основната им цел е да предотвратят движението на водата през водомера в обратна посока. Големите кранове се поставят там, където тръбопроводите са с обществено или промишлено предназначение.

Място на монтаж

За да отговорите на въпроса как правилно да инсталирате възвратен клапан, първо трябва да разберете бъдещото му местоположение. Един от тях е изходът на потопяемата помпа, която се намира в кладенеца.

Когато помпата е изключена, инсталираната част няма да позволи на водата да тече през нея обратно в кладенеца. Друг вариант е в края на всмукателната тръба на повърхностна помпа или станция.

В допълнение към помпите се извършва монтаж на водопровода към отоплителния котел. Също така е необходимо да се монтират възвратни клапани във веригите на отоплителната система на къщата, особено ако има няколко от тях и налягането на охлаждащата течност в тях е различно.

В допълнение, с разлика в индикаторите за мощност на помпите, по-силният може да изтласка охлаждащата течност от една верига в друга, където има устройство с по-ниска мощност.

Канализационната система също изисква монтирането на въпросния елемент, за да се предотврати обратното движение на водостоците. С инструмент и основни водопроводни умения монтирането на вентила не е трудно. Основното правило е да се спазва посоката на движение на течността през клапана, която е посочена на тялото му под формата на стрелка.

Използването на възвратен клапан е необходимо, когато става въпрос за предотвратяване на опасна авария. Системите за отопление и водоснабдяване в частна къща са сред онези системи, които просто се нуждаят от инсталирането на този полезен елемент.

Снимка на възвратни клапани за вода


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор