Възвратен клапан за вентилация: 120 снимки на приложение, дизайн на устройството и видове модели

Проблемът на много вентилационни системи е невъзможността да се осигури нормална вентилация в апартамента. Основната им цел е да създават въздушна тяга от стаята към улицата. Лошият ауспух може да създаде обратна тяга. Поради това възниква неприятна миризма, това е особено забележимо в банята. Инсталирането на възвратен клапан за вентилация ще помогне за премахване на неприятното явление.

Възвратният клапан е устройство с механични елементи, които предотвратяват движението на въздуха през вентилацията в обратна посока. Автоматичната работа е основното предимство на тази система.

Възвратният клапан работи във всяка вентилационна система. Функционален с механична и естествена тяга. Предпазва вентилационния канал от насекоми, прах и предотвратява образуването на течение.

Видове щори на вентилационния клапан

Затворът е основният компонент на всеки клапан. Регулира движението на въздуха във вентилацията. Възвратните клапани имат два вида затваряне. Единият от тях е подобен по форма на макара, а другият е с форма на диск.

Тези две капаци се използват в напълно различни среди. От тях във вентилационните клапани се използва само тип дроселна клапа. Видовете възвратни клапани за вентилация се различават по броя на клапите и външната форма. Крилата им са монтирани хоризонтално по оста. Броят на щорите може да достигне до два броя.

Напречното сечение на кръгла и правоъгълна клапа има различен диаметър.Пропускателната способност също варира. Това е основният критерий при избора на вентил. В зависимост от вентилационната система можете да изберете пластмасов или метален клапан.

Ефективната производителност на клапана е 4-6 m / s, този тип често се използва в ежедневието. Не издава шум по време на работа. Монтажът му не е толкова сложен, така че можете да го монтирате сами или да го закупите заедно с аспиратора.

Всички кръгли и правоъгълни възвратни клапани могат да се нагряват. Отоплението и електрическият мотор няма да позволят натрупването на конденз във вентилацията, а рамката му няма да бъде покрита с лед по време на студове.

Компоненти на възвратен клапан

За да разберете как работи вентилационният възвратен клапан, трябва да разберете неговия дизайн. Състои се от сгъваем диск, който е монтиран на ос, което му позволява да се движи свободно. За да може клапанът да затвори вентилацията след спиране на двигателя, е монтиран отвес.

Популярен модел възвратен клапан е типът пеперуда. В центъра на секцията е прикрепена ос, върху която се държат компонентите на затвора - две остриета. Те затварят вентила след като вентилаторът спре. Някои видове са оборудвани със звукоизолиращи уплътнения.

Клапан тип жалузи също е ефективен. Има много повече остриета. Те са монтирани на хоризонтални оси.

Бюджетен вариант за изпускателен клапан

Ако искате да спестите пари и имате подръчни материали, можете да направите възвратен клапан за вентилация със собствените си ръце. Като основа можете да вземете дебела пластмаса. За да може изпускателният отвор да се застъпва, е прикрепена тънка пластина. Изрязва дупка за вентилатора.Пробити са дупки за стенен монтаж и за вентилатор.

Използва се уплътнение за плътно прилепване на вентилатора към основата. С него целият принудителен въздух от вентилатора ще отиде във вентилацията.

Основата на решетката е покрита с фина мрежа, така че целият отвор в нея е запушен. Тогава насекомите няма да могат да влязат в къщата. Такава мрежа с течение на времето ще се запуши с прах и други малки частици. Трябва да се смени или почисти от мръсотия.

Плътен полиетилен е подходящ за крила. Трябва да е гладко и равномерно от всички страни. Пълната плътност на отвора в основата няма да позволи образуването на обратно течение.

По-добре е да се ограничите до две врати. Те трябва да бъдат закрепени с лента, успоредна на ръбовете. Пролуката между стената и домашния изпускателен клапан трябва да бъде затворена с двустранна лепяща лента.

Такова устройство, с правилна грижа, ще продължи дълго време и ще се отърве от неприятните миризми на канализацията.

За визуална справка можете да видите снимка на възвратни клапани за вентилация. Правилният избор не е лесен. Затворът на вентила трябва да е много чувствителен и да реагира на най-малкото движение на въздуха.

Ако в апартамента има проблеми с течението, по-добре е да комбинирате възвратния клапан с устройства за принудителна вентилация. Вентилационните решетки ще ви помогнат да направите конструкцията невидима.

Снимка на възвратен клапан за вентилация

 

 


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор